Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Bröstrekonstruktion

När man ska opereras för bröstcancer planeras även en bröstrekonstruktion in om man vill. En bröstrekonstruktion innebär att ett bröst rekonstrueras (återskapas) med en eller flera operationer.

Tekniken och möjligheterna att göra bröstrekonstruktion direkt eller senare med gott resultat har utvecklats och förbättras de senaste decennierna. När en större operation behövs och hela bröstet tas bort (mastektomi) görs rekonstruktionen senare. Alla kvinnor som genomgår en bröstcanceroperation erbjuds bröstrekonstruktion.

Vid direktrekonstruktion används en metod som kallas onkoplastisk kirurgi. Vid onkoplastisk kirurgi kombineras bröstcancerkirurgi med plastikkirurgisk teknik. Man kombinerar teknikerna för att uppnå ett så bra operationsresultat som möjligt.

Kombinationen av teknikerna innebär att man kan avlägsna en större mängd bröstvävnad utan att behöva ta bort hela bröstet. Beroende på var tumören sitter och hur utbredd den är så tas delar av bröstet bort och kan ersättas med implantat, kroppsegen vävnad eller med en kombination av båda. Ibland opereras även det andra bröstet med bröstförminskning för att brösten ska bli så lika som möjligt.

Vid alla operationer så strävar man efter att uppnå ett så bra resultat som möjligt både medicinskt och kosmetiskt. Även om man bara har gjort en liten operation så bildas det ärrvävnad som ibland kan försvåra vid en eventuell reoperation. Tyvärr så påverkar strålning vävnaden negativt och det kan också påverka en eventuell reoperation.

Du har rätt att få information om de olika rekonstruktionsmetoderna och bör vara så delaktig som möjligt i beslutet om vilket sätt och metod som väljs. Det är inte säkert att du kan få den typ av rekonstruktion du vill, även om det är praktiskt och medicinskt möjligt. Landstingen har olika riktlinjer för vilka metoder de bekostar, och metoderna är olika dyra att genomföra. (Vårdguiden)

Om man är beredd att betala kostnaden själv finns det alltid möjlighet att vända sig till en klinik som gör den sorts rekonstruktion man vill ha. Bröstcancerförbundet arbetar aktivt med alla frågor som rör bröstcancer även för att kvinnor ska få den typ av rekonstruktion som de föredrar och som fungerar bäst enligt vetenskapen.

Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss