Anna Stadling stämmer upp mot bröstcancer

I sin roll som ambassadör för Bröstcancerförbundet vill sångerskan och artisten Anna Stadling stödja och stärka bröstcancerdrabbade kvinnor genom att dela med sig av sin egen erfarenhet av sjukdomen. Anna diagnosticerades med bröstcancer i november 2015 och har genomgått behandling och rekonstruktion.

Jag fick mitt bröstcancerbesked hösten 2015, bara ett par veckor efter att min man Pecka diagnosticerats med prostatacancer. Det var en helt ofattbar och turbulent situation. Vår son var fem år gammal, plötsligt befann vi oss i stormens öga.

Anna Stadling

Anna Stadling har en av Sveriges bästa pop-country-röster och är känd för ett uttryck och texter som berör. 2017 gav hon ut ”Efter stormen” tillsammans med Andreas Mattson. Skivan kom till under Annas behandling mot bröstcancer och innehåller bland annat ”När allt det här är över”. En låt som kommit att beskrivas som en nationalhymn i samband med corona-pandemin, men som egentligen beskriver Annas och hennes makes oro och hopp om framtiden under cancern.

Jag är tacksam för att det är över och att vi fick stanna kvar.

Anna Stadling

– Genom musiken ventilerar jag mina känslor. 2016 var ett omvälvande år för hela familjen. Vi kämpade envist på och längtade tillbaka till vardagen. Det ville jag förmedla i ”När allt det här är över”. Med två parallella cancerbehandlingar kommer mycket tvivel. Men vi tog oss igenom, jag är tacksam för att det är över och att vi fick stanna kvar, säger Anna.

Anna Stadling har en lång karriär inom musik och artisteri. Hon har sjungit och samarbetat med artister som Anni-Frid Lyngstad, Helen Sjöholm, Lars Winnerbäck, Lisa Nilsson, Louise Hoffsten, Stina Wollter och Staffan Hellstrand. 1999 gav hon ut det första av sex album. I år fick Anna hedersuppdraget att sjunga in 2020 i SVTs direktsända ”Tolvslaget från Skansen”.

Att bli ambassadör för Bröstcancerförbundet är självklart. Jag är redo att dela, stötta och peppa andra.

– Jag vill ge tillbaka, sprida kunskap om vikten av tidig upptäckt och om den hjälp som finns att få både under och efter behandling. Det här är viktigt och det kan rädda liv, säger Anna, som aktivt uppmanar kvinnor i sin omgivning att gå på sin mammografi.

Bröstcancer i siffror:

• Varje timme får en kvinna beskedet bröstcancer
  • Nära 8000 kvinnor om året får diagnosen bröstcancer
  • 80 procent av de drabbade överlever sin cancer
  • Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor
  • Två av tre fall upptäcks vid screening (mammografi)
Så här undersöker du dina bröst

Självundersökning av brösten är ett bra komplement till mammografi. Två av tre bröstcancerfall upptäcks vid den screening som erbjuds till alla kvinnor i Sverige mellan 40-74 år. För kvinnor under 40 år och mellan mammografitillfällena är det lämpligt att på egen hand undersöka brösten. På så sätt ökar förutsättningarna för tidig upptäckt och möjligheterna till att rädda liv.