Hej Karin Dembrower!
Vi får en pratstund med bröstradiologen och forskaren Karin Dembrower, som har undersökt om AI kan ersätta en mänsklig granskare av mammografibilder.
Publicerad 9 november 2023
uppdaterad 4 december 2023
Karin, berätta mer om studien!
– Inom bröstcancerscreening i dag sitter alltid två granskare, alltså bröstradiologer, och bedömer om det finns något avvikande i mammografibilderna. Om någon av dem flaggar för något misstänkt går kvinnans undersökning vidare till konsensusdiskussion, där minst två bröstradiologer beslutar om kvinnan ska friskförklaras eller återkallas för ytterligare utredning. Vi ville undersöka om det går att ersätta en av granskarna med AI och fick fantastiska resultat. I korthet hittar AI och en granskare fler cancrar än två granskare. Det är ett stort genombrott.
"AI-algoritmen hittar andra cancrar än vad det mänskliga ögat kan se".
Karin Dembrower
Vad innebär detta i praktiken?
– Dels kan vi frigöra tid för en radiolog som inte behöver bedöma till största delen friska kvinnor, utan kan i stället arbeta med att driva diagnostiken framåt ytterligare. Dels har vi sett att AI-algoritmen hittar andra cancrar än vad det mänskliga ögat kan se. Dessutom har vi den mänskliga faktorn – vi människor kan bli trötta, ofokuserade och stressade vilket påverkar bedömningsförmågan. AI har inga sådana begränsningar.
När och var kommer AI börja användas i screeningen?
– Här på Capio Sankt Göran kommer det att införas redan nu i höst, vi blir då det första sjukhuset i världen där man ersätter en granskare med AI på ett strukturerat och validerat sätt. Jag tror att fler sjukhus kommer att följa efter, men det krävs att det görs på ett säkert sätt. Den avdelning som inför en AI-algoritm i screeningen måste testa den på sina egna bilder och inställningar så att man vet vad man gör. Det är A och O.
Vilken roll kommer AI ha i bröstcancervården i framtiden?
– Jättestor! Det är mycket på gång och det går väldigt fort just nu. Med hjälp av AI kommer vi att kunna hitta fler cancrar i ett tidigare stadium, undvika de tuffaste behandlingarna och förhoppningsvis ge de diagnosticerade kvinnorna ett annat utgångsläge.