Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Få stöd

Trots en förstående familj och omtänksamma vänner kan den som fått bröstcancer känna sig ensam och oförstådd i sin situation. Omgivningen har ofta svårt att förstå de fysiska och psykiska problem som bröstcancer innebär. Att få tala med någon som själv har genomgått bröstcancerbehandling är ofta ett värdefullt stöd.

Bli medlem - Få råd och stöd!

Kontakta någon av våra föreningar nära dig!
Välj förening

Fråga våra specialister

  • Drabbad eller anhörig? Fråga oss
  • Du som frågar är naturligtvis helt anonym
  • Personligt svar
Elisabet Lidbrink
Överläkare och onkolog, Radiumhemmet, Karolinska Sjukhuset, Stockholm
Gunilla Christenson
ÖVERLÄKARE OCH BRÖSTKIRURG, FALUN LASARETT, DALARNA.

Vad funderar du kring?

Skickar fråga

Frågor & svar

Här lagras alla frågor och svar som publicerats. Använd sökformuläret för att hitta det du söker eller bläddra dig fram.

Soja

2018-12-05
Hej! Jag fick bröstcancer för 3 år sedan och är fri från den sedan två år. Under min behandling sa min läkare att jag skulle vara försiktig med soja (fytotoxiner), men senaste tiden verkar det som att detta är omdiskuterat och kanske till och med bra för att förebygga bröstcancer. Hur ser de senaste rönen ut? Får alltid dåligt samvete när jag äter sushi, då sojan är betydande. Jag har nu varit fri från min her2 positiva cancer Ki30) i kombination med hormonell cancer, i tre år från första behandlingstillfället. Jag fick herceptin, kemo, perjeta och 25 strålningstillfällen. Efterbehandling med Anastrozole och Zoladex en gång i månaden i fem år( vilket ändrats från 3 till numera 5 år). Hur ser mina utsikter ut efter tre år, i procent? Från början fick jag veta att risken minskar efter 2-3 år, men hur mycket då? Tacksam för utförligt svar. Mvh P
Visa svar
Soja

Bröstrekonstruktion

2018-12-07
Hej. Jag har bröstcancer och måste bestämma mig för vilken typ av operation jag vill göra. Spontant känner jag att det viktigaste är att övervinna cancern och att jag vill ta bort hela bröstet för säkerhets skull, även om läkaren säger att det inte gör någon skillnad om jag bara tar bort en "tårtbit". Vi har även pratat om rekonstruktion och helst skulle jag vilja göra det direkt. Men jag förstår inte riktigt vad det innebär - betyder det att man inte kan ta bort hela eller lika mycket av bröstet som om man väntar med rekonstruktionen? Om man gör en senare rekonstruktion verkar det vara en/flera större operation/er. Är det enklare om man gör det direkt? Undrar också över om man kan behålla bröstvårtan i det ena eller andra fallet? Och om det har någon betydelse för risken att cancern kommer tillbaka. Vilka är de stora skillnaderna mellan att göra rekonstruktion direkt eller senare? Med senare, är det ca ett halvår jag ska räkna med eller längre tid? Jag har små barn och känner att jag inte har råd att vara fåfäng. Samtidigt har jag ett nytt samboförhållande och även om han säger att han älskar mig lika mycket oavsett antal bröst, så tror jag inte att jag själv kan göra det. Planerad operation (hela bröstet utan rekonstruktion) är planerad till på onsdag så jag måste bestämma mig senast måndag. Vore därför oerhört tacksam för ett snabbt svar om det är möjligt.
Visa svar
Bröstrekonstruktion

Ta bort det andra bröstet

2018-11-23
Hej! Jag är 42. Jag tog bort mitt vänstra bröst för ett år sedan pga cancer. Tumörerna dök upp på bara några månader efter en ren mamografi. Jag skulle vilja minimera risken för fler cancerepisoder och därför önskar jag att ta bort det friska bröstet för att dämpa min oro. Har jag rätt till en sådan operation eller måste jag söka mig till någon privatklinik? Tack!
Visa svar
Ta bort det andra bröstet

Din gåva ger möjligheter för forskning och hopp för drabbade

Vi stödjer både bröstcancerforskning och de som drabbas

Våra föreningar kan

Besök dem
Välj förening
Din gåva gör skillnad

Din gåva gör skillnad

Jana de Boniface, forskare på Karolinska Institutet, studerar kvinnors upplevelse av direktrekonstruktion, ett forskningsprojekt som erhållit forskningsanslag ur Bröstcancerfonden.
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss