Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Få stöd

Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer. Så lyder vårt medlemslöfte. Som medlem får du stöd men du ger även stöd till andra genom ditt engagemang. Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer – och som stödjer både medlemmar och forskning. Stärk rösten för brösten med oss! Tillsammans kan vi göra mer för fler.

Bli medlem – få råd och stöd!

Kontakta någon av våra föreningar nära dig.
Välj förening

Fråga våra specialister

  • Drabbad eller närstående? Fråga oss!
  • Du som frågar kan naturligtvis vara helt anonym.
  • Personligt svar, oftast inom två veckor.
  • Alla frågor och svar publiceras på vår webbplats.
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi. Diagnosansvarig Bröstcancer. Norrlands Universitetssjukhus, Umeå.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus, Västerås

Vad funderar du kring?

Skickar fråga

Frågor & svar

Här lagras alla frågor och svar som publicerats.

Maktometastas

2021-06-12
Hej, Jag skriver text från min journal och undrar mer exakt vad det betyder men framför allt vad det innebär för mig. Vad händer sen... Jag har gjort en partiell masektomi och portvaktskörtlen. Två biopsier på lymfkörtlarna visade negativt, men de hittade cancer i portvaktskörtlen. Så det blev en andra operation. Det är det resultatet som jag undrar över, med de frågorna ovan. De tog 25 lymfkörtlar och två av dem hade makrometastas. En på 5,2 mm och en på 2,4. Den på 5,2 visar extrakapsulär växt. Fibros fanns i den med. Den på 2,4 är utan extrakapsulär växt.
Visa svar
Maktometastas

Hur hjälper yoga?

2021-06-11
Jag är 71 och har nu i tvåårstid ätit Anastrozol som ger mig smärta i axlar och armbågar. På inrådan av fizioterapeut och läkare plågar jag mig igenom ett lättyoga pass i veckan. Det går inte att utföra positioner korrekt, det gör för ont. Jag förstår att motion är bra för välbefinnande. För att hålla motivationen uppe, behöver jag även förstå sättet på vilket just yoga gör värkande, östrogenfria leder lite smidigare.
Visa svar
Hur hjälper yoga?

Operera bort brösten och ersätta med implantat?

2021-06-11
Hej igen. Ställde frågan om min prognos och angav inte min ålder, den är 62 år. Fick detta svar på min fråga om prognos. Där jag hoppas att det sista, att sannolikheten att dö är 91 %, var en felskrivning? Hej, du omtalar inte din ålder vilket är en faktor som behövs för att helt enkelt mata in dina uppgifter i den sk Predictmodellen som ger en uppfattning up prognosen i form av siffror. Det är kanske inte den enda relevata aspekten, men något såger det i alla fall. Modellen kan t ex ange sannolikheten att vara i livet efter 10 år. Åldern spelar ffa roll för hur modellen värderar sannolikheten att dö av något annat än bröstcancer. Den är förstås högre ju äldre man är. Om jag gissar att du är 60 år gammal, du måste ju vara postmenopausal för att ha fått anastozol, så blir sannolikheten att vara i livet om 10 år med endast operation som behandling 71 %, tillägget av kemoterapi och hormonbehandling gör att sannolikheten ökar till 76 % respektive 82 %, och tillägget av den skelettstärkande medicinen ger ytterligare ca 1,8 %, modellen summerar det hela till 83 %. Den uppskattar även risken att råka ut för något annat till 9 % så summa summarum blir risken att dö av bröstcancer inom 10 år med full behandling ca 91 % (Jag vet det stämmer inte riktigt med avrundningen, men man får ta det för vad det är, en uppskattning). Min kompletterande fråga är, ifall min önskan att ta bort brösten helt, skulle göra någon skillnad och också varför min läkare i Östersund säger att ett sånt ingrepp inte ska ske fören 2 år efter operationen där man tagit bort cancern? Hon pratade något om stabilisering men jag förstod inte. Samtalet var inte så bra och jag blev väldigt rädd och orolig. Mvh Ingrid
Visa svar
Operera bort brösten och ersätta med implantat?

Din gåva ger möjligheter för forskning och hopp för drabbade

Vi stödjer både bröstcancerforskning och medlemmar

Våra föreningar ger stöd

Bli medlem!
Välj förening
Din gåva gör skillnad

Din gåva gör skillnad

Jana de Boniface, forskare på Karolinska Institutet, studerar kvinnors upplevelse av direktrekonstruktion, ett forskningsprojekt som erhållit forskningsanslag från Bröstcancerförbundet.
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss