Få stöd

Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer. Så lyder vårt medlemslöfte. Som medlem får du stöd men du ger även stöd till andra genom ditt engagemang. Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer – och som stödjer både medlemmar och forskning.

Bli medlem!

Vi erbjuder råd, stöd, gemenskap och kunskap om bröstcancer – till både medlemmar och stödmedlemmar.
Bli medlem
Bli medlem

Fråga våra specialister

  • Drabbad eller närstående? Fråga oss!
  • Personligt svar, oftast inom två veckor.
  • Alla frågor och svar publiceras på vår webbplats.
  • Du som frågar kan vara helt anonym. Ange då ej ditt namn.
  • Stort arkiv med frågor och svar. Använd sökfunktionen nedan!
  • Mejla frågor om Bröstcancerförbundets verksamhet till info@brostcancerforbundet.se
  • Tänk på att hålla en trevlig ton, tack!
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer.
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi och diagnosansvarig bröstcancer, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
Jeanette Bäcklund
Jeanette Bäcklund
Kontaktsjuksköterska, Kirurgcentrum, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
Maria Edegran
Maria Edegran
Överläkare på mammografiavdelningen i NU-sjukvården, Uddevalla.
Renske Altena
Renske Altena
Biträdande överläkare och docent i Onkologi, Karolinska Comprehensive Cancer Center.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Vad funderar du kring?

Skickar fråga

Frågor & svar

Här lagras alla frågor och svar som publicerats.
Senast ställda frågor

Paus Tamoxifen

2025-01-14
Hej! 2023 året jag skulle fylla 28, fick jag unifokal mucinös bröstcancer, grad 2, 40x23x40 mm, ER 98% PR 95%, Ki-67 24%, Her 2 negativ, inga tecken till vaskulär invasion och ingen spridning till armhålan. Luminal A like. Bröstbevarande operation där man fick bort allt. Efter operationen har jag fått cytostatika, strålning 15 gånger + 5 gånger boost. Har tagit Zoladex sen starten av cytostatika behandlingen i november 2023. All behandling kunde genomföras enligt plan och blodprov visade inte någon ärftlighet som orsak till cancern. Nu i mars har jag ätit tamoxifen i 1 år och ska ta det i totalt 5 år. Jag har en stor barnlängtan som jag har diskuterat med läkare och de säger att de gärna ser att jag tar Tamoxifen konsekvent i 5 år. Men vill jag ta paus så rekommenderar dem att vänta i alla fall 2 år. I augusti 2025 var det 2 år sedan operation, kan jag pausa med Tamoxifen då och försöka bli gravid? eller anser ni att det innebär en större risk för återfall att ta paus då jämfört mot att ta paus efter att ha ätit Tamoxifenet i 2 år? Min fråga är med andra ord, när jag som tidigast kan ta paus för att försöka bli gravid? Jag är väldigt rädd för att få återfall men sjukdomen vände verkligen upp och ner på livet och olika planer. Strålningsläkaren sa att risken för återfall är "försvinnande liten" medan läkaren på onkologen sa att jag har hög risk för återfall om det finns någon cancercell kvar i kroppen eftersom tumören var väldigt östrogen känslig, de säger dock att jag ses som botad och cancerfri. Allt gör mig väldigt förvirrad, det vore skönt att få höra några av era tankar. Tack på förhand!
Visa svar
Paus Tamoxifen

Mens tillbaka

2025-01-14
Alltså min mens försvann tidigt under cellbehandlingen, men kom tillbaka en gång efter 6 månader. Andra månaden nu har den inte kommit. Finns det någon chans för mig att bli gravid? Och att den kommer tillbaka som den ska?
Visa svar
Mens tillbaka

Uppföljning efter cancerbehandling

2025-01-14
Mamma hade dubbelsidig bröstcancer (trippelnegativ + hormonkänslig) och det gjordes en dubbel masektomi och hon fick cellgifter och behandling, för 1 år sedan och hon har efter det deklarerats frisk. Det är andra gången hon har bröstcancer och hon har cancergenen. Hon har frågat vården vad det är för uppföljning och blev informerad om att hon stod i kö för mammografi sedan 1 år tillbaka. "Men jag har ju inga bröst, hur funkar det?" frågade hon. "Vet ej" var svaret.... Mamma är orolig för metastaser och om man inte gör någon uppföljning alls, hur ska man veta om hennes magont beror på ev. metastaser? Vad bör hon göra? Har vi verkligen INGEN uppföljning på cancerpatienter i Sverige? Vad säger protokollet?
Visa svar
Uppföljning efter cancerbehandling

Din gåva ger möjligheter för forskning och hopp för drabbade

Vi stödjer både bröstcancerforskning och medlemmar
Gåva
Gåva
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss