Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Få stöd

Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer. Så lyder vårt medlemslöfte. Som medlem får du stöd men du ger även stöd till andra genom ditt engagemang. Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer – och som stödjer både medlemmar och forskning. Stärk rösten för brösten med oss! Tillsammans kan vi göra mer för fler.

Bli medlem – få råd och stöd!

Kontakta någon av våra föreningar nära dig.
Välj förening

Fråga våra specialister

  • Drabbad eller närstående? Fråga oss!
  • Du som frågar kan naturligtvis vara helt anonym.
  • Personligt svar, oftast inom två veckor.
  • Alla frågor och svar publiceras på vår webbplats.
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer

Vad funderar du kring?

Skickar fråga

Frågor & svar

Här lagras alla frågor och svar som publicerats.

För lång HRT och försäkring

2021-03-04
Hej Aina, läste dit svar om lång HRT och känner igen min situation. Min läkare tog upp "risker och fördelar" med fortsatt HRT efter 7 års behandling. Vad jag mins handlade risker om påverkan på livmoderns slemhinna, ej bröstcancer. Hen fortsatte skriva ut Evorel och Gestapuran i 4 år till för att jag klagade på blodvallningar och störd sömn. Vari består mitt ansvar, att jag borde ha vetat bättre, respektive läkarens att inte rekommenderade andra sätt att hantera klimakteriska besvär, utan fortsatte skriva ut Östrogen?
Visa svar
För lång HRT och försäkring

Bröstcancer- förstår inte diagnos?

2021-03-04
Hej! Jag har nyligen opererats för bröstcancer. Jag hade två tumörer i ena bröstet , den ena 16 mm och den andra 23 mm. Ingen spridning till lymfkörtlarna. Man tog bort hela bröstet och 8 st sk portvakts körtlar som visade sig vara friska. Jag fick följande prognos: ER status positiv, HER2 status negativ, Ki-67 status positiv Tumör grad 3, detected by symptoms, positiv nodes 0. Jag är 46 år. Kan ni hjälpa mig att förklara de olika delar i diagnosen? Vilka tumörgrader finns och vad innebär dem? Läste i en läkarbok att om tumörernas storlek är under 2cm , om det är inte spridd till lymfkörtlarna och är inte av någon aggressiv sort så borde det räcka med enbart operation. Betyder tumörgrad 3 att cancer är aggressiv och hur man kom fram till den bedömningen om cancer är inte spridd dvs alla lymfkörtlarna visade ingen cancer? Sen har jag en fråga angående överlevnadsprognos där det står 55% överlevnad efter 15 år med enbart operation, med hormon terapi ytterligare 10% och med cytostatika med ytterligare 9 %: innebär det att efter 15 år enligt den här statistiken lever 55 av 100 kvinnor som enbart opererade bröst, 65 kvinnor som opererade och genomgick hormon terapi och 74 kvinnor som opererades samt fick hormon och cytostatikabehandling? Hur säkra är man när man bestämmer tumörgraden ? Vad är skillnad mellan tumörgrad 2 och 3? Tacksam om ni kan svara så detaljerat som möjligt. Det är viktigt för mig för att förstå min diagnos och hur den ställs. Tack på förhand. Mvh Marina
Visa svar
Bröstcancer- förstår inte diagnos?

Spridning i kroppen metastaserad bröstcancer

2021-03-04
Hej ! Opererades för bröstcancer 2003. Först togs en bit bort, sedan hela bröstet samt alla körtlar man "hittade" i armhålan. Därefter rekonstruktion av bröstet 2004, Tamoxifen i 5 år samt mammografi vartannat år. För ca 1 1/2 år sedan upptäcktes av en slump att min cancer spridit sig till äggstockar, skelett och senare utanpå urinblåsa. Då var CA 15-3 620 men gick snabbt ner till 120 efter behandling med Kisqali och Letrozol. Äter även Gabapentin och Alvedon 3ggr/dag samt morfin till natten. Nu har nya metastaser upptäckts utanpå tolvfingertarmen och behandlingen har ändrats till Faslodex. CA15-3 har stigit igen, först till 150 nu 180. Ny genomgång väntar och regimbyte skall ske. Hur orolig ska jag vara över detta? Förstår att min prognos inte är så bra. Mår dock fysiskt bra, promenerar, yogar, vinterbadar och fixar det mesta själv!
Visa svar
Spridning i kroppen metastaserad bröstcancer

Din gåva ger möjligheter för forskning och hopp för drabbade

Vi stödjer både bröstcancerforskning och medlemmar

Våra föreningar ger stöd

Bli medlem!
Välj förening
Din gåva gör skillnad

Din gåva gör skillnad

Jana de Boniface, forskare på Karolinska Institutet, studerar kvinnors upplevelse av direktrekonstruktion, ett forskningsprojekt som erhållit forskningsanslag från Bröstcancerförbundet.
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss