Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Få stöd

Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer. Så lyder vårt medlemslöfte. Som medlem får du stöd men du ger även stöd till andra genom ditt engagemang. Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer – och som stödjer både medlemmar och forskning. Stärk rösten för brösten med oss! Tillsammans kan vi göra mer för fler.

Bli medlem – få råd och stöd!

Kontakta någon av våra föreningar nära dig.
Välj förening

Fråga våra specialister

  • Drabbad eller närstående? Fråga oss!
  • Du som frågar kan naturligtvis vara helt anonym.
  • Personligt svar, oftast inom två veckor.
  • Alla frågor och svar publiceras på vår webbplats.
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi. Diagnosansvarig Bröstcancer. Norrlands Universitetssjukhus, Umeå.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus, Västerås

Frågelådan är tillfälligt stängd – men vi öppnar snart igen!

Tack för alla frågor och stora engagemang. Nu är det dags för sommaruppehåll och tid för återhämtning för våra hårt arbetande experter. Vi öppnar upp för nya frågor igen den 16 augusti. Sök gärna bland "Frågor & svar" nedan, för att se om din fråga finns besvarad sedan tidigare. Varmt välkommen åter och glad sommar!

Frågor & svar

Här lagras alla frågor och svar som publicerats.

Ont vid högrabröstet

2021-07-18
Hej. Jag har under en tid känt att jag har ont på högra sida av högra bröstet (mot armhålan) vid tryck. Kan göra ont liten stund efter man tryckt också om man tryckt mycket på det onda stället men går över efter en stund. Smärtan är ungefär som om man rör vid ett blåmärke. Känner inga knölar i mina bröst och känner regelbundet på dem och känner ingen skillnad från tidigare. Vet att jag kan känna svullnader (”knölar”) vid mens men dem försvinner direkt efter mensen Har ett barn på tre år och vet att jag inte är gravid. Hade aldrig problem innan jag fick barn med varken ”knölar” i brösten vid mens eller smärta bredvid bröstet. Smärtan på högra sidan brukar kunna kännas tydligare vissa dagar och runt ägglossning och mensen. Är det något helt normalt eller behöver man kolla upp det?
Visa svar
Ont vid högrabröstet

Hjälp med tolkning av diagnos och hur ser min prognos ut?

2021-07-18
Hej, är en 54 årig kvinna som har fått BC. I min journal står det enligt nedan och jag undrar vad det betyder och hur ser min prognos ut? Kliniskt upptäckt högersidig bröstcancer. Kl 8, 7 cm från mamillen 38 x 40 x 35 mm (AP x LM x CC). ER 0 %, PR 1 %, Ki67 75 %, HER2-positiv NST närmast grad 3.
Visa svar
Hjälp med tolkning av diagnos och hur ser min prognos ut?

Funderingar kring prognos

2021-07-18
Hej! Tack för att man kan ställa frågor till er! Jag är 46 år och min bc-resa har varit följande. Tubulär bröstcancer, höger, operation sektor 2019-04-15, sentinel node 2019-05-20 höger (0/2). Postoperativ strålbehandling. DCIS grad 2 vänster bröst, operation sektor 2020-03-23. Postoperativt strålbehandling och Tamoxifen. 2021-06-14 opererad med bilateral mastektomi pga Mucinös cancer och DCIS grad 2 i höger bröst. Tre tumörhärdar 14, 11 respektive 6 mm. Extent 65 x 22 mm. ER 30 %, PR negativ, Ki-67 23 % och HER2-positiv. En lymfkörtel bortopererad med makrometastas på 3 mm. Patienten kommer att få cytostatikabehandling enligt standardregim + Trastuzumab. Man kommer fortsätta antihormonell behandling men man får byta Tamoxifen till GnRH-anlog + aromatashämmare. Med tanke på lymfkörtelmetastas och enligt AMARO-studie så kommer patienten att få strålbehandling mot lymfkörtelstationer men inte en reoperation för att undvika komplikationer. Har tidigare fått strålbehandling på höger sida i bröst med boost så strålbehandlingen kommer nu att beröra level II - IV och eventuellt parasternalt om det går, eventuellt level I om det går. Jag undrar om man kan säga något om prognosen? Finns det risk att flera lymfkörtlar kan innehålla cancerceller? Ev spridning? Börjar känna mig orolig då jag på kort tid fått återkommande bröstcancer.
Visa svar
Funderingar kring prognos

Din gåva ger möjligheter för forskning och hopp för drabbade

Vi stödjer både bröstcancerforskning och medlemmar

Våra föreningar ger stöd

Bli medlem!
Välj förening
Din gåva gör skillnad

Din gåva gör skillnad

Jana de Boniface, forskare på Karolinska Institutet, studerar kvinnors upplevelse av direktrekonstruktion, ett forskningsprojekt som erhållit forskningsanslag från Bröstcancerförbundet.
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss