Få stöd

Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer. Så lyder vårt medlemslöfte. Som medlem får du stöd men du ger även stöd till andra genom ditt engagemang. Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer – och som stödjer både medlemmar och forskning.

Bli medlem – få råd och stöd!

Kontakta någon av våra föreningar nära dig.

Fråga våra specialister

  • Drabbad eller närstående? Fråga oss!
  • Personligt svar, oftast inom två veckor.
  • Alla frågor och svar publiceras på vår webbplats.
  • Du som frågar kan vara helt anonym. Ange då ej ditt namn.
  • Stort arkiv med frågor och svar. Använd sökfunktionen nedan!
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer.
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi och diagnosansvarig bröstcancer, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
Jeanette Bäcklund
Jeanette Bäcklund
Kontaktsjuksköterska, Kirurgcentrum, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Vad funderar du kring?

Skickar fråga

Frågor & svar

Här lagras alla frågor och svar som publicerats.

Byta AH?

2022-05-20
Hej, jag ordinerades Anastrozol i minst 5-års tid pga lobulär cancer som är radikalt borttagen och inte spridit sig. Misstänker att medicineringen kommer att förlängas till 7 år. Vid förberedelsen till strålningen som gavs i en annan region fick jag höra att ”här skulle du ordinerats byte till Tamoxifen efter halva tiden för att fördela biverkningarna”. Eller om det skulle börjas med Tamoxifen och sedan byta, kommer inte ihåg. Nu har jag ätit Anastrozol i 2,5 år och har ganska mycket biverkningar som jag stoiskt uthärdar. Skulle ni också ordinera byte vid halva tiden? Varför? Varför inte?
Visa svar
Byta AH?

Dcis grad 1-2

2022-05-20
Hej! I samband med en bröst operation tog jag bort en godkänd fibroadenom som efter analys visade sig att vara DCIS grad 1-2. De opererade mig igen för att ta ut mera vävnad ( för att det var tydligen inte tillräckligt från början) och efter det berättar läkaren att det ändå inte tagits tillräckligt vävnad så jag behöver operera mig en gång till! Alltså en 3:e gång :/ Kan ni hjälpa mig och förklara hur kan det vara DcIS kvar? Vad händer om man opererar och sen hittar man celler igen ? Det bara fortsätter med operationer? Och speciellt vill jag gärna förstå, hur kan det finns DCIS kvar om den är icke invasiv? Borde den inte vara i den knölen som jag hade från början och inte runtomkring? Jag har också läst att man ska göra en immunohistokemi, är det bra att göra? Tack snälla för svaret!
Visa svar
Dcis grad 1-2

Rodnad och värk

2022-05-20
Hej, jag är 39 år och kvinna, fick för ett par dagar sen värk i mitt högra bröst, känns lite som flera knutor, nån större än den andra. Nu upptäckte jag dag 3 att jag har fått en rodnad på sidan av bröstet, det spänner lite, ungefär som det kändes när de va dax att amma, har en son på strax 13 år så amningen är förbi. Hade en stor vätskefyllt cysta på mitt vänstra bröst som dem fick dra ut vätska på och kollade då båda brösten och sa att jag har jätte små sånna och kunde få problem att dem fylls. Kan de vara det jag känner? Funderar även på om de är för ägglossning, men skulle inte bli röd då? Är röd precis där det gör ont. Ungefär samma storlek som gammal 5krona. Inget annat konstigt på huden mer än röd då. Det spänner ibland men gör mest ont, lutar jag mig mot nått gör det ont. Tycker att jag är svullen också, vet inte om det kanske alltid har varit så men la märke till det nu.
Visa svar
Rodnad och värk

Din gåva ger möjligheter för forskning och hopp för drabbade

Vi stödjer både bröstcancerforskning och medlemmar

Våra föreningar ger stöd

Bli medlem!
Din gåva gör skillnad

Din gåva gör skillnad

Jana de Boniface, forskare på Karolinska Institutet, studerar kvinnors upplevelse av direktrekonstruktion, ett forskningsprojekt som erhållit forskningsanslag från Bröstcancerförbundet.
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss