Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Få stöd

Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer. Så lyder vårt medlemslöfte. Som medlem får du stöd men du ger även stöd till andra genom ditt engagemang. Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer – och som stödjer både medlemmar och forskning. Stärk rösten för brösten med oss! Tillsammans kan vi göra mer för fler.

Bli medlem – få råd och stöd!

Kontakta någon av våra föreningar nära dig.
Välj förening

Fråga våra specialister

  • Drabbad eller närstående? Fråga oss!
  • Du som frågar kan naturligtvis vara helt anonym.
  • Personligt svar inom två veckor.
  • Alla frågor och svar publiceras på vår webbplats.
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer

Vad funderar du kring?

Skickar fråga

Frågor & svar

Här lagras alla frågor och svar som publicerats.

Ligger i riskzonen för osteoperos

2020-11-24
Hej, har gjort en bentäthetsmätning i o m min behandling med anastrazol. Fick svar idag att jag ligger i riskzonen för att utveckla benskörhet. Ska möta husläkaren för att prata om behandling. Kikar runt efter information och blir inte riktigt klar över alternativen. Självklart dyker det också upp riskbeskrivningar såsom kökledsnekroser vid bisfosfanatbeh. Vad är vanligast? Behövs det medicin över huvud taget eller kan man öka intag av t ex calcium och d-vitamin. Har en bortopeterad sköldkörtel som säkert inte gör min sits lättare. Att ligga i riskzonen innebär väl inte att jag har benskörhet? Är lite förvirrad. Rädd för att nu behöva mer mediciner som ger hemska biverkningar. Räcker med det som är kan jag känna.
Visa svar
Ligger i riskzonen för osteoperos

Frågor om lymfkörtlarnas roll

2020-11-24
Hej, Inväntar nu svar efter op på om cancern spridit sig till lymfkörtlarna eller ej. Jag har utifrån det två frågor: - Om den HAR det, hur stor är risken att den då har spridit sig ut i övriga kroppen? Snabb info om tumören som togs bort om det spelar ngn roll i sammanhanget: (ER 100 %, Pgr 5 %, HER2 ej klart än, KI 67 är 25 %, tumör storlek 15 mm) - Om cancer INTE har spridit sig till lymfkörtlarna, dvs om de är friska, kan man ändå kräva någon form av röntgen av övriga kroppen för att säkerställa att metastaser inte har bildats i lungor, skelett eller på annan plats? Jag undrar även hur långt efter en operation (tårtbitsoperation) cytostatika och strålning bör/kan ska påbörjas? Är jätterädd iom Corona att det ska dra ut på tiden för behandlingsstart och att ska hinna få ett återfall. Tacksam för svar så fort som möjligt.
Visa svar
Frågor om lymfkörtlarnas roll

Bröstcancer och amning

2020-11-22
Jag har en dotter på ett år. Efter en tuff förlossning med komplikationer fick jag inte amningen att fungera. Jag delammade och pumpade i 7 veckor, därefter drabbades jag av psykisk ohälsa och var tvungen att ge upp. Det tog tre månader efter förlossningen innan min mens kom igång. Man hör hela tiden om hur amning minskar risken för bröstcancer och äggstockscancer och det får mig att känna mig dödsdömd. Jag är livrädd för att få dessa cancersjukdomar då en anhörig dog ung av bröstcancer. Jag är redan förkrossad av skuldkänslor och sorg över att inte kunna amma och att min dotter inte fick den "bästa" födan. Hur kan jag minska min risk trots att jag inte kunde amma och inte planerar fler barn. Jag försöker redan äta bra, röra på mig, sova och dricka måttligt med alkohol.
Visa svar
Bröstcancer och amning

Din gåva ger möjligheter för forskning och hopp för drabbade

Vi stödjer både bröstcancerforskning och medlemmar

Våra föreningar ger stöd

Bli medlem!
Välj förening
Din gåva gör skillnad

Din gåva gör skillnad

Jana de Boniface, forskare på Karolinska Institutet, studerar kvinnors upplevelse av direktrekonstruktion, ett forskningsprojekt som erhållit forskningsanslag ur Bröstcancerfonden.
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss