Få stöd

Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer. Så lyder vårt medlemslöfte. Som medlem får du stöd men du ger även stöd till andra genom ditt engagemang. Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer – och som stödjer både medlemmar och forskning.

Bli medlem – få råd och stöd!

Kontakta någon av våra föreningar nära dig.

Fråga våra specialister

  • Drabbad eller närstående? Fråga oss!
  • Personligt svar, oftast inom två veckor.
  • Alla frågor och svar publiceras på vår webbplats.
  • Du som frågar kan vara helt anonym. Ange då ej ditt namn.
  • Stort arkiv med frågor och svar. Använd sökfunktionen nedan!
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer.
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi och diagnosansvarig bröstcancer, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
Jeanette Bäcklund
Jeanette Bäcklund
Kontaktsjuksköterska, Kirurgcentrum, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Frågelådan är tillfälligt stängd – men vi öppnar snart igen!

Tack för alla frågor och stora engagemang. Nu är det dags för sommaruppehåll och tid för återhämtning för våra hårt arbetande experter. Vi öppnar upp för nya frågor igen den 22:a augusti. Sök gärna bland "Frågor & svar" nedan, för att se om din fråga finns besvarad sedan tidigare. Varmt välkommen åter och härlig sommar!

Frågor & svar

Här lagras alla frågor och svar som publicerats.

Mastektomi spridd BC

2022-06-11
Hej! Har hormonkänslig cancer i vä bröst samt HER2 pos i höger bröst. Diagnos maj 2021. I sept fick jag veta att den är spridd till rygg, nacke och bäcken (oklart vilken cancerform i metastaserna) Har fått cytostatika och får nu Phesgo, Zoladex , Anastrozole samt zoledronsyra . Senaste MR visade en liten minskning av några metastaser i rygg samt att cancern i båda brösten nästan inte går att se på UL. Tidigare har jag fått besked om att man ej op vid spridning men nu funderar min läkare på att ev op bort båda brösten ändå. Blir förvirrad. Varför gör man inte mastektomi vid spridning? Är det för att det liksom inte är någon idé? Nu när det skall omprövas, vilka är riskerna? Tänker att om det ändå finns cancerceller kvar, kan de inte få fart och spridas om man opereras? Hur brukar man göra? Vad säger forskningen ? Tack!!!!
Visa svar
Mastektomi spridd BC

Ärftlighet

2022-06-11
Jag undrar hur stor andel av alla bröstcancerpatienter under 40 år som har en ärftlig variant av bröstcancer?
Visa svar
Ärftlighet

Efterbehandling med immunterapi TNBC

2022-06-11
Hej! Jag fick diagnosen TNBC i dec 2020 och hade mikrometastaser i två lymfkörtlar, 33 år gammal. Jag genomgick 8 cellgiftsomgångar, operation, strålning och sedan 6 månader med Capecitabine. Jag är färdigbehandlad sedan feb 2022 (och har ingen konstaterad spridning i kroppen). Jag undrar nu gällande immunterapi som efterbehandling för att förebygga återfall. Har läst en del om det och förstått att tumören måste svara på PDL-1 protein, stämmer det? Kan ni förklara lite mer vad PDL-1 är? Finns immunterapi som efterbehandling av TNBC någonstans i landet? Jag vet att det ibland ges vid spridd TNBC tillsammans med cytostatika. Om det inte finns som efterbehandling idag, ligger det i någon plan framöver? Tacksam för svar.
Visa svar
Efterbehandling med immunterapi TNBC

Din gåva ger möjligheter för forskning och hopp för drabbade

Vi stödjer både bröstcancerforskning och medlemmar

Våra föreningar ger stöd

Bli medlem!
Din gåva gör skillnad

Din gåva gör skillnad

Jana de Boniface, forskare på Karolinska Institutet, studerar kvinnors upplevelse av direktrekonstruktion, ett forskningsprojekt som erhållit forskningsanslag från Bröstcancerförbundet.
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss