Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Få stöd

Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer. Så lyder vårt medlemslöfte. Som medlem får du stöd men du ger även stöd till andra genom ditt engagemang. Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer – och som stödjer både medlemmar och forskning. Stärk rösten för brösten med oss! Tillsammans kan vi göra mer för fler.

Bli medlem – få råd och stöd!

Kontakta någon av våra föreningar nära dig.
Välj förening

Fråga våra specialister

  • Drabbad eller anhörig? Fråga oss
  • Du som frågar är naturligtvis helt anonym
  • Personligt svar
Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Överläkare och onkolog, Radiumhemmet, Karolinska Sjukhuset, Stockholm
Gunilla Christenson
Gunilla Christenson
ÖVERLÄKARE OCH BRÖSTKIRURG, FALUN LASARETT, DALARNA.

Vad funderar du kring?

Skickar fråga

Frågor & svar

Här lagras alla frågor och svar som publicerats.

Endokrin terapi ja/nej

2019-12-09
Diagnos invasiv lobulär bc, 16 mm, extent 16, radikal op, Grad 2, ER 99%, PR 99%, HER2 0, Ki67 9%. SN 2 benigna lymfkörtlar, luminal A cancer. Operation hö bc kl 8/9, radioterapi 15x, adjuvant endokrin terapi med Anastrozol 5 år. Opererades i juli, nu avslutad radiotherapi. Är 61 år. Har fibromyalgi och artros. Började med ANASTROZOL efter op, fick smärta och svullnad i muskler och leder. Mest i nacke och i benet från höfte till fotsulan hela tiden, smärta om jag går, sitter, ligger, natt och dag. Smärtan kan jämföras med ischiassmärta. Slutade då med anastrozol efter bara 3 veckor. All smärta var borta efter några dagar. Fick ångest och efter 2 månader paus började jag ta anastrozol igen. Efter bara några dagar kom samma smärta i nacke och framförallt i benet, malande, stickande, huggande smärta, svårt att belasta benet. Min fråga: vilka fördelar/nackdelar har jag om jag tar eller INTE tar endokrin terapi 5 år. Läkaren pratar om ”snäll cancer”. Livskvalite vs livslängd. Återfall. Vilken risk tar jag om jag INTE tar medicinen. Onkologen tycker att jag ska ta medicinen (eller byta till tamoxifen), samtidigt tycker han att för många idag är ”överteraperade”. Tack snälla för svar och hjälp att fatta beslut. Lotta
Visa svar
Endokrin terapi ja/nej

Operera bort hela bröstet?

2019-12-09
Elisabet! Du min fantastiska läkare! 1995 opererade jag bort det vänstra bröstet, du blev min onkolog och jag deltog i ett forskningsprojekt med individualiserad cytostakiabehandling då 9 lymfkörtlar var angripna. 9 ggr med tre veckors mellanrum. Det har gått 24 friska år efter det och idag har jag fått veta att jag fått en tumör i mitt kvarvarande bröst och ska meddela om jag vill ta bort hela bröstet eller bara en "tårtbit". Tumören är 5–6 mm, stor och jag är så rådvill, så jag hoppas att slippa cytostakia denna gång, förstås och läkaren har planerat för "tårtbit", men säger att jag naturligvis får ta bort hela bröstet om jag vill. Vad ska jag göra?
Visa svar
Operera bort hela bröstet?

Sviter efter partiell operation?

2019-12-09
Op för dcis ett område som man trodde handlade om 16 mm, det visade sig vara mera...25 mm och på det tagit med radikalitet. Jag hade ett väldigt litet bröst innan op och med dessa mått är mitt bröst strutformat och betydligt mindre än det andra. Med bh glappar det i kupan med det minsta bröstet och fyllt i det o opererade. Jag far psykiskt riktigt illa då jag känner mig stympad och okvinnlig. Min läkare ser det som skönhetsoperation, men faktum kvarstå en radikal bit är ju borttagen då vill jag kalla det rekonstruktion? Är det lika i hela landet och är det rimligt att lämna patienten i den förtvivlan? Har oxå smärta under precis bredvid ärret känns svullet och hårt, är det sviter av strålningen eller att läkarn dragit ihop mina muskler så hårt för att få ihop efter op? Eller ska jag vara orolig för att det är nya förändringar? Jag har alltså strålats med 42,66gy varav 16 ggr, är det möjligt att op in implantat om än i privat regi efter detta. Vilka implantat är att rekommendera och annat jag bör tänka på? Saknar mitt liv och kvinnlighet. Saknar min son och sambo och vår familj som nu trasas sönder trots kämpande. Är så sorgsen över det att jag har regelbundet kontakt med psyk, äter antidepressiva å olika lugnande medel för att klara en dag till.... tack för svar från en trasig mamma med familj 💞
Visa svar
Sviter efter partiell operation?

Din gåva ger möjligheter för forskning och hopp för drabbade

Vi stödjer både bröstcancerforskning och de som drabbas

Våra föreningar kan

Besök dem
Välj förening
Din gåva gör skillnad

Din gåva gör skillnad

Jana de Boniface, forskare på Karolinska Institutet, studerar kvinnors upplevelse av direktrekonstruktion, ett forskningsprojekt som erhållit forskningsanslag ur Bröstcancerfonden.
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss