Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Få stöd

Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer. Så lyder vårt medlemslöfte. Som medlem får du stöd men du ger även stöd till andra genom ditt engagemang. Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer – och som stödjer både medlemmar och forskning. Stärk rösten för brösten med oss! Tillsammans kan vi göra mer för fler.

Bli medlem – få råd och stöd!

Kontakta någon av våra föreningar nära dig.
Välj förening

Fråga våra specialister

  • Drabbad eller närstående? Fråga oss!
  • Du som frågar kan naturligtvis vara helt anonym.
  • Personligt svar, oftast inom två veckor.
  • Alla frågor och svar publiceras på vår webbplats.
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi. Diagnosansvarig Bröstcancer. Norrlands Universitetssjukhus, Umeå.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus, Västerås

Vad funderar du kring?

Skickar fråga

Frågor & svar

Här lagras alla frågor och svar som publicerats.

Komplettering: Hur vet man status i övriga bröstet?

2021-09-17
Jag glömde säga att jag har duktal trppelnegativ cancer och att jag är 47 år.
Visa svar
Komplettering: Hur vet man status i övriga bröstet?

Hur vet man status i övriga bröstet?

2021-09-17
Hej! Jag har fått diagnosen trippelnegativ bröstcancer. I somras opererades cancertumörer bort i mitt ena bröst och även i armhålans lymfkörtlar och de ska ha tagits bort med marginal. Just nu får jag adjuvant cytostatikabehandling och därefter blir det strålning. Jag undrar hur man kan veta att det inte finns fler tumörer i brösten? Den/de knölar jag känt i mitt bröst var svåra att upptäcka med mammografi och därför undersöktes detta område med ultraljud. Då upptäcktes en 1,2 cm stor tumör. Vid operationen upptäcktes dock en tumör på 2 cm, en på 0,9 cm, en på 0,5 cm och och två på 0,2-0,3 cm. Jag undrar, när utfallet skiljde så mycket jämfört med ultraljudet (det var ca 2 v emellan). Borde man inte försäkra sig om att undersöka hela brösten mer noggrant? Vad är i så fall en lämplig metod för det? Med tanke på att återfallsrisken sägs vara högre för trippelnegativ Bc och att min variant verkar vara aggressiv, känner jag en stark oro inför framtiden. Hur ska jag på effektivt sätt upptäcka ett ev återfall av cancer i brösten i tid? Jag känner mig inte alls trygg med mammografi (det som nu föreslagits är 1 gång per år).
Visa svar
Hur vet man status i övriga bröstet?

Oro kring svullnad, knölar och färg trots undersökningar.

2021-09-17
Hej, Jag skrev för ett tag sedan angående körtlar som svullnad upp i samband med covid vaccin. Körtlar har minskat, men svullnaden i armhåla/nyckelben kvarstår jag har varit hos 4 olika läkare med detta, varav två läkare på bröstmottagningen då jag känt knölar i bröstet. Nu har mina bröst och armhålor undersökts 2 gånger av 2 olika läkare. Visst höll läkaren med om att jag hade knöliga bröst, men han tyckte allt kändes normalt och gick därför inte vidare med ultraljud. Min ena vårtgård är mörkare än på andra bröstet, samt kanske lite mer ojämn och känns torr ibland.. Men det finns inga tillstymmelser till sår eller rodnad. Som sagt, brösten är väl undersökta 2 gånger på bröstmott. Men jag har svårt att komma till ro eftersom svullnaden kring armhåla kvarstår, den lite mörkare vårtgården samt mina generellt knöliga bröst?, trots den senaste doktorn bedömde att svullnaden (som inte är så häpnandsväckande, men fortf finns där) måste vara pga Vaccinationen då det uppkom i samband med detta. Vad gör jag med denna oro? Ska jag be om ett ultraljud eller lita på doktorernas undersökning? Ang färgen på mina vårtgårdar har jag inte noterat om det alltid varit så eller om det är nytt. Jag har fött 2 barn och är 30 år. tacksam för svar!
Visa svar
Oro kring svullnad, knölar och färg trots undersökningar.

Din gåva ger möjligheter för forskning och hopp för drabbade

Vi stödjer både bröstcancerforskning och medlemmar

Våra föreningar ger stöd

Bli medlem!
Välj förening
Din gåva gör skillnad

Din gåva gör skillnad

Jana de Boniface, forskare på Karolinska Institutet, studerar kvinnors upplevelse av direktrekonstruktion, ett forskningsprojekt som erhållit forskningsanslag från Bröstcancerförbundet.
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss