Berättelser

Kroppen sa bara: Nej, nej, nej

När Anne-Lie Rydé fick sitt cancerbesked förra året tryckte hon undan känslorna av sorg och oro. Under inspelningen av Så mycket bättre hann de ifatt henne.

23 december 2022

Hjärnan vill, men kroppen är inte med

Ofta stänger kroppen bara av. Det efterlängtade pirret finns inte där. Men sedan Anastasia De Re fick bröstcancer har hon faktiskt också haft några av sina bästa sexuella upplevelser i livet.

23 december 2022

Jag vill att mer uppmärksamhet ska ägnas åt hela patienten

Yvonne Brandberg är professor, psykolog och forskningsledare vid Karolinska Institutet. I år tilldelades hon Bröstcancerförbundets Utmärkelse för sitt arbete för att tydliggöra att det är en hel människa som behandlas – inte bara en tumör.

23 december 2022

Paddlingslaget som vinner både tävlingar och gemenskap

2017 bildades Pink Dragon Ladies Team Sweden, ett drakbåtslag med kvinnor som har eller har haft bröstcancer, på initiativ av Malmö Kanotklubb och Bröstcancerföreningen Malmöhus. Projektet fick stöd av Bröstcancerförbundet, som eftersökte fler paddlande lagmedlemmar från hela landet.

23 december 2022

Medlemmarnas bästa tips för att må så bra som möjligt under behandling

Sharing is caring. Våra medlemmar delar med sig av sina tips för att må så bra som möjligt under behandlingen.

31 oktober 2022

Det är viktigt att ha någon att prata med när man blir sjuk

Astrid var 62 år när hon kände knölen i höger bröst. Emma var 26. I dag finner de gemenskap i sin förening. Trots avsevärd åldersskillnad finns ett varmt systerskap mellan dem.

31 oktober 2022

6 viktiga framsteg inom bröstcancervården

Både vård och forskning har tagit jättekliv framåt under de senaste 40 åren. Lisa Rydén, professor och överläkare, väljer ut några av de viktigaste framstegen.

20 oktober 2022

Hallå där Susanne Ahlstedt Karlsson

Susanne är kirurgsjuksköterska och doktor i vårdvetenskap och har undersökt hur man kan hjälpa fler kvinnor att fortsätta med antihormonell behandling.

20 oktober 2022

Kan AI göra mammografiscreeningen mer effektiv?

Kristina Lång är överläkare och forskare vid Lunds universitet och initiativtagare till MASAI-studien. Där undersöks om mammografiscreeningen kan bli effektivare genom att integrera AI.

04 oktober 2022

Socialstyrelsen utreder individanpassad bröstcancerscreening

Det är Socialstyrelsens rekommendationer till regionerna som ligger till grund för det nationella mammografiprogrammet. Socialstyrelsen har inlett en översyn av rekommendationerna för bröstcancerscreening.

29 september 2022

Per Hall utmanar den åldersbaserade screeningen

Under de 30 år som mammografiscreeningen har varit standard i Sverige har rutinerna för mammografiscreening varit desamma. Per Hall, professor i strålningsepidemologi vid Karolinska Institutet, planerar SMART-studien som utmanar dagens screeningmetoder för att upptäcka eller utesluta bröstcancer.

29 september 2022

Täta bröst var en förklaring till svårupptäckt cancer

Med beskedet drogs rullgardinen ner. Men samtidigt som den egna kampen mot bröstcancer kom i gång bestämde sig Karin Björkegren Jones för att börja kämpa för allas rätt till bästa möjliga vård. 2022 är det tio år sedan hon började informera om riskfaktorer som täta bröst och vikten av individanpassad screening.

29 september 2022

Cancern syntes inte på mammografin

Redan för 15 år sedan fick Anne-Lie Rydé reda på att hon har täta bröst. Men att det var en riskfaktor visste hon inte. Det var när mammografin inte visade tumören i vänstra bröstet som hon insåg att hon faktiskt tillhör riskgruppen.

29 september 2022

Mitt i ovissheten

Magasin B möter Birgitta Ohlsson på väg till sin tjugotredje cytostatikabehandling. Den tidigare ministern vill tala om sjukdomsprocessen medan hon är mitt i den – och utgången fortfarande är oviss.

28 september 2022

Vi släpper inte en fråga förrän vi har fått genomslag

Förbundsordföranden Susanne Dieroff Hay förklarar hur det går till att driva en fråga fram till ett politiskt beslut. Syftet är en bättre och mer jämlik bröstcancervård.

29 augusti 2022

Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer

När Cecilia Ärlemalm var 28 år gick hennes mamma bort i bröstcancer. Tio år senare utbildade hon sig till gestaltterapeut och tog kontakt med Bröstcancerföreningen i Helsingborg för att hjälpa bröstcancerdrabbade och närstående. Idag är hon med och anordnar Bröstcancerförbundets stödpersonsutbildning.

17 augusti 2022

Guldet efter bröstcancern slår allt annat

Inför EM i Helsingborg upptäckte Anna-Carin Ahlquist en aggressiv tumör i sitt högra bröst. Guldmedaljen ett halvår senare blev hennes livs största seger.

16 juni 2022

Innebandyklubbens rosa matcher för kampen mot bröstcancer

IBF Falun samlade ihop närmre 60 000 kronor till förmån för kampen mot bröstcancer när de anordnade två Rosa Matcher. Engagemanget började när klubbchefen Daniel Lindkvist snubblade över en text om Bröstcancerförbundets Rosa Matcher och insåg att de som idrottsförening kunde vara med och göra skillnad.

15 juni 2022

Vi stödpersoner behövs

Helena och Monica har valt att bli stödpersoner för att ge tillbaka och hjälpa andra. De tycker det är viktigt att få prata om de konkreta och svåra frågorna som kommer med ett bröstcancerbesked. Sådant som kan vara svårt att ta med nära och kära.

10 juni 2022

Steget till att bli stödperson var inte så stort

När Lena var färdigbehandlad för hormonell bröstcancer tändes en gnista av att vilja ge tillbaka och att själv engagera sig i kampen mot bröstcancer. 2019 klev hon på uppdraget som sekreterare i styrelsen i Bröstcancerföreningen Olivia Medelpad och nu är hon nyutbildad stödperson.

08 juni 2022