Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Berättelser

Många fick en tankeställare

Emil Persson fick lära sig den hårda vägen att även män kan få bröstcancer. Den vanligaste reaktionen han fått från omgivningen är: Va?

TEXT Karin Persson. FOTO John Sandlund

01 april 2020

I dialog med sig själv

Att skriva är att utforska sitt inre. Marianne Goldman har hållit skrivarworkshops för kvinnor med bröstcancer och själv skrivit pjäsen Workshop.

TEXT Jennie Aquilonius. FOTO Margareta Bloom Sandebäck

27 mars 2020

Överläkarens syn på patienträttigheter

Elisabet Lidbrink är överläkare på Radiumhemmet, Karolinska Universitetssjukhuset, och har över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med bröstcancer. Här berättar hon om sin syn på rätten till delaktighet, rehabilitering och ny medicinsk bedömning.

16 mars 2020

Stark nog att sluta

Åsa Sederholm har provat tre olika jobb. Inget har fungerat. Det var inget lätt beslut men nu slutar hon arbeta för att orka leva.

TEXT Annika Sjöberg. FOTO Margareta Bloom Sandebäck

13 januari 2020

Leva med döden

Camilla Johansson vet att hon inte kommer att överleva. – Det är skönt att prata med dem som inte viftar bort det.

TEXT Karin Persson FOTO Anna Simonsson

16 december 2019

Nästa steg för mer individbaserad screening

Per Hall, professor i strålningsepidemiologi vid Karolinska Institutet samt överläkare vid Södersjukhusets Bröstcentrum, har som mål att förebygga bröstcancer. Han har tillsammans med sin forskargrupp undersökt hur en riskbedömning skulle kunna användas, börjat testa förebyggande mediciner och nu i nästa steg inleds ett forsknings-och utvecklingsprojekt där individualiserad screening baserad på varje kvinnas risk att utveckla bröstcancer testas.

FOTO Anna Simonsson

11 december 2019

Banbrytande forskning för tidig upptäckt

Roxanna Hellgren, överläkare och forskare vid KI, bedriver banbrytande forskning vars syfte är att hitta nya metoder för att upptäcka bröstcancer tidigt. Det pågår forskning om flera nya metoder och troligen är lösningen en blandning av flera, men här är ett exempel.

Kontrastförstärkt mammografi, bild från Fuji

10 december 2019

Förhoppningsvis kan jag se fram emot många cancerfria år

Susanne har behandlats för bröstcancer i juletid två gånger. Julefriden byttes då ut mot oro och all omtanke blev extra mycket värd. Den vård Susanne fick då, gör att hon lever cancerfri idag. Med nya medicinska framsteg förbättrar vi chanserna till bot och överlevnad i bröstcancer. Tack för din julgåva med omtanke!

27 november 2019

Jag vill leva och jag ska vinna

Två dagar före julafton 2016 fick Anna sin bröstcancerdiagnos. Hon var då 38 år och mamma till två små barn. Det blev en känslosam jul – med en ständig balansgång mellan sorg över situationen, glädje över att vara tillsammans och barnens förtjusning över julklappsberget under granen. Den vård Anna fick då, gör att hon lever cancerfri idag. Med nya medicinska framsteg förbättrar vi chanserna till bot och överlevnad i bröstcancer. Tack för din julgåva med omtanke!

27 november 2019

För vänskapen

Johanna Sjölund vill göra vad hon kan för att vännen Isabella Scandurra ska få mer tid. Därför har hon startat en egen insamling på Bröstcancerförbundets webbplats. Alla bidrag går till bröstcancerforskning och stöd till drabbade.

12 november 2019

Eliza deltar gärna i forskningsstudier

Sedan Eliza Madlycke fick sin bröstcancerdiagnos för drygt tre år sedan har hon tackat ja till att delta i varje studie hon blivit tillfrågad om.

TEXT Annika Sjöberg. FOTO privat.

04 november 2019

Amelia Adamo – Rosa fighter

Amelia Adamos två bästa väninnor drabbades av bröstcancer. Då bestämde sig tidningsdrottningen för att lyfta in cancer i de blanka magasinen.

TEXT Jennie Aquilonius. FOTO Anna Simonsson. KÄLLA Magasin B nr 3, 2019.

25 oktober 2019

Nu i efterhand är det självklart – jag har täta bröst

Agnes Mesterton fick sin bröstcancerdiagnos 2017. Hon kände en knöl i bröstet som visade sig vara en stor tumör. En tuff resa väntade men när vi hörs våren 2019 är hon på en vandringsresa i Tyrolen med några vänner och försöker fortsätta leva som vanligt.

16 oktober 2019

Visionären Per Hall tror på prevention

Att förebygga bröstcancer – går det? Forskaren Per Hall söker metodiskt efter svar och vägrar lämna forskningen innan han vet att andra tar över jakten på förebyggande metoder. Målet är att minska insjuknandet i bröstcancer.

TEXT Annika Sjöberg. FOTO Anna Simonsson. KÄLLA Magasin B nr 3, 2019.

08 oktober 2019

Jag hoppas att fler ska klara sig

Ann-Sofie Abrahamsson är en av Bröstcancerförbundets första månadsgivare.

TEXT Jennie Aquilonius

24 juni 2019

Mitt i allt kan vi skratta

Mor och döttrar – två av tre i Familjen Posth har haft bröstcancer och bär på BRCA1. Lillasyster Jennifer har just fått svar på sin ärftlighetsutredning.

TEXT Annika Sjöberg. FOTO Anna Simonsson. KÄLLA Magasin B nr 2, 2019.

24 juni 2019

Färdig med cancer!

Bröstcancern lärde toppchefen Anne Gro Gulla att ta mer hänsyn till sig själv. Idag mår hon bättre än innan diagnosen.

TEXT Karin Persson. FOTO Anna Simonsson. KÄLLA Magasin B nr 2, 2019

17 juni 2019

Annettes familj har cancer i generna

Annette Embretsen fick en chock när hon insåg att nästan hela familjen är bärare av BRCA1. Det ledde fram till att hon opererade bort både bröst och äggstockar.

TEXT Annette Embretsen

03 juni 2019

Docent och överläkare, Henrik Lidman, forskar kring ny metod som spårar HER2-metastaser

Henrik Lidman, och hans team, kartlägger en ny metod som med PET-kamerans hjälp kan kartlägga dottertumörerna hos kvinnor med spridd bröstcancer.

28 maj 2019

Bröstcancerbeskedet satte livet på paus

Malin Olsson berättar här själv sin starka historia – full av hopp och tacksamhet.

FOTO Lena Evertsson

07 maj 2019