Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Berättelser

Lysande lyssnare

Det har gått nästan 40 år sedan Beate Johansson fick bröstcancer. Det inger hopp när hon som stödperson möter nyopererade.

TEXT Tim Andersson. FOTO Emelie Asplund.

29 mars 2021

Artificiell intelligens i praktiken

Fredrik Strand är ansvarig forskare för forsk­ningsprojektet ScreenTrust. Tidigare har man undersökt hur AI fungerar med redan insamlade mammografibilder, men nu tar men nästa steg och testar AI i praktiken. ScreenTrust fick hösten 2020 ett bidrag om 500 000 kronor ur Bröstcancerfonden.

REPORTER Annika Sjöberg

10 mars 2021

Fysisk aktivitet – det händer i kroppen när du rör på dig

Vad är det som gör att fysisk aktivitet ger så många positiva effekter både under och efter en bröstcancerbehandling? "Ju svagare du är desto mindre aktiv blir du och då är allt jobbigare, inklusive behandlingen", förklarar Daniele Cardinale, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan

TEXT Jennie Aquilonius.

20 januari 2021

Det är nu vi lever

Sångerska Anna Stadling och maken Pecka Hammarstedt drabbades av cancer samtidigt. Under den värsta krisen blev de små strimmorna av ljus en livlina.

TEXT Annika Sjöberg. FOTO Anna Simonsson.

20 januari 2021

Ett slag mot bröstcancer

Proffsboxaren Marianne Ahlborg vill sätta fokus på kvinnors hälsa och välmående.

TEXT Anna Falk.

20 januari 2021

Strålbehandling efter bröstbevarande kirurgi – ingen ökad risk för hjärtsjukdom

Bröstcancerförbundet har delat ut 600 000 kronor i forskningsanslag till överläkare Fredrika Killander. Hon och hennes forskargrupp ville ta reda på om kvinnor som fått strålning mot bröstet efter bröstbevarande kirurgi i samband med bröstcancer löper större risk att drabbas av hjärtsjukdom, än de som inte behandlats med strålning.

Fredrika Killander är överläkare och arbetar vid sektionen för bröstcancer, CNS-tumörer och melanom vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.

13 januari 2021

Träning som kompass

Att springa i skogen ger Erika Hörnfeldt ny kraft. Efter bröstcancern orienterade hon sig tillbaka till livet. Men hon har fått lära sig att anpassa tempot efter dagsformen.

TEXT Jennie Aquilonius. FOTO Ylva Sundgren.

12 januari 2021

Hon med håret

"Unga kvinnor med långt blankt hår tar livet för givet. Jag ser att de inte vet det jag vet.”

Justines text finns med i Angelica Amazona Weijlands bok ”ChemoQueens – styrkan sitter inte i håret"

21 oktober 2020

Gråter du mamma?

”Jag var på anställningsintervju med mitt fjun, kände mig stark och cool. Jag fick jobbet!”

Ewa Lenas text finns med i Angelica Amazona Weijlands bok ”ChemoQueens – styrkan sitter inte i håret"

21 oktober 2020

Super Hero

”Mina fem manliga kollegor fick prova min peruk. Vi tog kort och jag satte upp fotona på väggen så att alla på jobbet fick rösta på årets Lucia”

Helenas text finns med i Angelica Amazona Weijlands bok ”ChemoQueens – styrkan sitter inte i håret"

21 oktober 2020

Så är det nästan alltid – du är aldrig ensam

Zandra Sundman bär på genförändringen BRCA1, som ökar risken för bröst- och äggstockscancer. Hon ville bryta det familjemönster som tagit både hennes mamma, moster och mormor ifrån henne och valde därför att operera bort sina två helt friska bröst. Läs intervjun med Zandra!

13 oktober 2020

Min mamma

Din höga puls dånar genom telefon och mitt hjärta stannar. Tusen mil från dig är jag, hundra mil från henne är du. Cancern är tillbaka. Du som ringer är min bror och jag känner din ångest rusa i min kropp. Som ett högt, brusande vattenfall rinner känslorna igenom mig och det vibrerande ljudet får håret på mina armar att resa sig.

Emely Crona Stenberg berättar med egna ord.

12 oktober 2020

"Jag gömde mycket av mina känslor."

Max Kjeller skulle just fylla sex år när hans mamma Annika fick bröstcancer. Först när han var nio år, och själv började söka information om sjukdomen, gick det upp för honom att det är en potentiellt dödlig sjukdom.

TEXT Karin Persson. KÄLLA Magasin B nr 3, 2020.

07 oktober 2020

"Det är nya namn hela tiden"

Första gången Cristina Lindqvist vårdades för bröstcancer bodde hon i Frankrike. Nu har hon drabbats av nya tumörer och tycker att den svenska vården har en del att lära.

TEXT Annika Sjöberg. FOTO Margareta Bloom Sandebäck.

07 oktober 2020

En total krock

Hanna Björknäs tycker att allt känns lättare om man pratar om det. Men när hon fick cancer hade hennes familj ett helt annat sätt att hantera det svåra.

TEXT Karin Persson. FOTO Anna Simonsson.

07 oktober 2020

Adiba lever med spridd bröstcancer

Idag är det 5 år och 8 månader sedan som jag gjorde den där undersökningen i januari 2015. En undersökning som ledde till att min spridda bröstcancer, med metastaser till skelett och bäcken, upptäcktes. Jag är idag på min fjärde behandlingslinje och har hitintills genomgått sju operationer. Jag är 42 år gammal och mamma till min ögonsten 2-åriga Alex, tack vare en fantastisk surrogatmamma. Här kommer min historia om både vunnen och förlorad kärlek, min kamp mot klockan och att få allmänheten att förstå.

Adiba Barney berättar med egna ord.

16 september 2020

Linnéa fick bröstcancer med Florens i magen

"Efter några dagar av panik så insåg jag att det inte tjänade mig till att älta ett sorglöst förflutet eller oroa mig för en framtid som inte hänt än. Det enda som är på riktigt är det som händer just precis nu och jag beslutade mig för att det där jag ska befinna mig – i nuet."

Linnéa Holm berättar med egna ord.

14 september 2020

”Utan pengar från Bröstcancerförbundet hade min forskning inte blivit av.”

Insamlade medel till Bröstcancerförbundet kommer från såväl privata givare som företagssamarbeten och testamenten. De senaste tio åren har Bröstcancerförbundet kunnat stötta svenska forskningsprojekt med nästan 82 miljoner kronor. Onkologen Anna Nordenskjöld är en av de forskare som fått ta emot forskningsanslag. Hon har bland annat studerat vilka kvinnor som har störst nytta av antihormonell behandling för att förebygga återfall.

TEXT Annika Sjöberg. PÅ BILDEN Anna Nordenskjöld.

24 juni 2020

”Minsta symtom slår undan benen”

När Charlotta Lindgren var färdigbehandlad kunde hon inte vara glad. Det gick inte en minut utan att hon tänkte på bröstcancer. Ärren på utsidan läkte men på insidan var det kaos. Nästan åtta år efter att Charlotta diagnosticerades med trippelnegativ bröstcancer vet hon att det är vanligt att känna så.

TEXT Annika Sjöberg. FOTO Malin Grönborg. KÄLLA Magasin B nr 2, 2020.

15 juni 2020

Tema seneffekter – livet efter bröstcancern

Mer än varannan av medlemmarna som deltagit i Bröstcancerförbundets undersökning om seneffekter efter avslutad bröstcancerbehandling är drabbade. Stresskänslighet och ledvärk är några av de vanligaste seneffekterna. Långt ifrån alla får den rehabilitering de har rätt till. Men det finns hjälp att få.

TEXT Annika Sjöberg. ILLUSTRATION Getty Images. KÄLLA Magasin B nr 2, 2020.

09 juni 2020