Berättelser

Kaj Branzell

”Jag var inte värd ett smack”

När Kaj Branzell kände stickningar i bröstet blev hon rädd för att cancern hade kommit tillbaka och kontaktade vården. Där fick hon höra att hon var överårig och utgallrad.

16 juni 2024

20240105_Humlesol_Camilla_

Starkare tillsammans

Camilla och Johan träffades när hennes liv stormade som värst. Engagemanget för andra bröstcancerdrabbade har blivit ett sammanbindande kitt för paret.

Karin Persson

25 mars 2024

Lena Hallengren i sitt arbetsrum

"Jag slogs mot två obegripliga saker"

Lena Hallengren tacklade två kriser på samma gång – både sin egen bröstcancer och pandemin i Sverige.

Therese Johansson

16 januari 2024

Jeanette_Bergkvist_117

"Jag hade ju precis haft cancer"

När en ny knöl dök upp kändes livet orättvist. Efter en andra tuff behandling är Jeanette Bergqvist vaksam men inte orolig.

Karin Persson

21 december 2023

En tom kontorsstol

En tom kontorsstol förändrade allt

Johan Linderstam, medarbetare på innehållsbyrån Cisk berättar om hur det är att vara kollega till någon vars liv ställts på sin spets till följd av bröstcancer i familjen.

Johan Linderstam, medarbetare på innehållsbyrån Cisk

08 december 2023

Familjen Urdén utanför deras hem

Cancern gick i arv

Först fick Sonja bröstcancer. Några år senare Göran. Snart visade det sig att deras båda döttrar ärvt pappas genförändring.

Karin Persson

23 oktober 2023

Zeina med familj

"Jag saknar ord för min tacksamhet"

När Zeina Mourtadas pappa upptäckte en knöl i bröstet följde en svår behandling. Utan Zeina och hennes syster Fatmeh hade han kanske inte överlevt den, säger han själv.

Tim Andersson

26 september 2023

Sofia Lundberg 2023_Magasin B_800x400

"Jag var säker på att det var kört"

Två veckor efter att Sofia Lundberg skrivit klart sin tionde bok fick hon beskedet. Hon hade samma sjukdom som den romankaraktär hon precis begravt.

Text: Therese Johansson, Foto: Oskar Lundberg

16 augusti 2023

tomoko_närbild_2023_Magasin B_800x400

"Det var svårt att kommunicera på riktigt"

Tomoko Yuki Gurenius hade nyligen flyttat till Sverige när hon drabbades av bröstcancer. Att inte alltid kunna få svar på sina frågor blev en svår upplevelse

TEXT Karin Persson FOTO Anna Simonsson

16 augusti 2023

Sofia Sjödin

Styrka i att ha ännu mer kunskap

– Det låter kanske märkligt, men jag oroar mig inte alls. Jag har bestämt mig för att fortsätta leva och ha roligt – och så har jag ett nytt jobb sedan något år. Om jag skulle få ännu ett återfall känner jag styrka i att ha ännu mer kunskap. Men då kanske jag tjatar mig till samma vård som i Stockholm! Det säger Sofia Sjödin, som behandlats för bröstcancer två gånger.

14 juni 2023

Maria Wiklund Karlsson_800x400px

Jag tänker aldrig på min bröstcancer längre

I tio års tid efter att bröstcancern var färdigbehandlad var risken för återfall nästan det enda Maria Wiklund Karlsson kunde tänka på. Idag, mycket tack vare professionell hjälp med att hantera rädslan, tänker hon knappt på sin bröstcancer längre. "Jag undersöker fortfarande brösten förstås, men jag oroar mig inte ett dugg", säger Maria.

14 juni 2023

Veronica_Vardagshjältar_800 x 400 px

Mitt i bröstcancern stärkte de sin relation

Veronica och Mattias stirrade ut genom bilrutan. Några minuter tidigare hade Veronica fått beskedet bröstcancer. När chocken lagt sig kom frågorna: Skulle det här sätta stopp för livet, relationen och framtiden?

15 maj 2023

Camilla_Vardagshjältar_ 800x400px

Kören var Camillas lugn mitt i stormen

Kommer jag att överleva? Det frågade Camilla Gustafsson läkaren två gånger när hon fick bröstcancerbeskedet. Svaret gav henne styrka genom den tuffa behandlingen. På vägen mötte hon enormt stöd från sin kör – när det stormade som mest gav körvännerna Camilla utrymme att andas.

10 maj 2023

Alvis 800x400px

Alvis har varit i centrum hela tiden

Han ville först inte prata om det. Men när Alvis Petersson lät trycka upp rosa bandet på sin motorcrosströja blev det ett led i läkeprocessen – för honom och hans mamma.

29 mars 2023

anna-wahlstam-magasinb

Livet och hälsan är som ett pussel

Yoga, djupandning och tapping. Anna Wahlstam är villig att prova det mesta. – Vården behöver bli bättre på att se människan ur ett helhetsperspektiv.

29 mars 2023

kjell-ivarsson-magasinb

Hallå där Kjell Ivarsson, ny nationell cancersamordnare vid SKR

Kjell Ivarsson, kirurg, forskare och nu även nationell cancersamordnare vid Sveriges Kommuner och Regioner. I den här intervju berättar han om det nya uppdraget, vad han brinner mest för och hur han ser på framtidens cancervård.

29 mars 2023

anne-lie-ryde-magasinb-nr4-2022

Kroppen sa bara: Nej, nej, nej

När Anne-Lie Rydé fick sitt cancerbesked förra året tryckte hon undan känslorna av sorg och oro. Under inspelningen av Så mycket bättre hann de ifatt henne.

23 december 2022

magasinb-anastasia-de-re-2022-2

Hjärnan vill, men kroppen är inte med

Ofta stänger kroppen bara av. Det efterlängtade pirret finns inte där. Men sedan Anastasia De Re fick bröstcancer har hon faktiskt också haft några av sina bästa sexuella upplevelser i livet.

23 december 2022

yvonne-brandberg-utmarkelse-2022

Jag vill att mer uppmärksamhet ska ägnas åt hela patienten

Yvonne Brandberg är professor, psykolog och forskningsledare vid Karolinska Institutet. I år tilldelades hon Bröstcancerförbundets Utmärkelse för sitt arbete för att tydliggöra att det är en hel människa som behandlas – inte bara en tumör.

23 december 2022

pink-dragon-magasinb-2022

Paddlingslaget som vinner både tävlingar och gemenskap

2017 bildades Pink Dragon Ladies Team Sweden, ett drakbåtslag med kvinnor som har eller har haft bröstcancer, på initiativ av Malmö Kanotklubb och Bröstcancerföreningen Malmöhus. Projektet fick stöd av Bröstcancerförbundet, som eftersökte fler paddlande lagmedlemmar från hela landet.

23 december 2022