Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.
Läs mer
Jag förstår

Berättelser

”Ojämlikheten i vården är helt ofattbar”

Alla i Sverige har rätt till vård på lika villkor, men trots det är skillnaderna stora mellan vilka behandlingar som erbjuds i de olika regionerna. Därför lanserar nu Bröstcancerförbundet uppropet #gemigtid.

23 november 2021

Får kraft av att hjälpa

Det senaste året har Patrick Ekwall genomlevt tre skräckscenarier. Nu försöker han tänka framåt, åtminstone en bit.

TEXT Tim Andersson. FOTO Margareta Bloom Sandebäck.

19 november 2021

Jag skulle ha testat vad som helst

För åtta år sedan var Eva Rietz prognos usel: HER2-positiv spridd bröstcancer. Men så fick hon en plats i en studie av en helt ny typ av läkemedel.

TEXT Jenny Palmqvist. FOTO Emma Larsson

11 november 2021

Jag ville få tillbaka mitt bröst direkt

Anki Linde var 56 år när hon upptäckte en knöl i bröstet. Hon stod i duschen och gjorde sig i ordning inför en lördagskväll med väninnorna sommaren 2019.

25 oktober 2021

Fick tjata sig till en rekonstruktion

Redan när Annelie Babitz fick bröstcancer 2016 fanns tankar på bröstrekonstruktion med, men det skulle ta flera år av tjat innan hon fick nya bröst.

25 oktober 2021

Platt ska vara ett likvärdigt alternativ

Platt stängning bör betraktas som ett likvärdigt alternativ till rekonstruktion, tycker Matilda Lindmark, som är en av initiativtagarna till Plattnormen.

25 oktober 2021

Bröderna Erikssons rosa boxboll gör succé

Bröderna Jacob och Viktor Erikssons boxboll har samlat in över 800 000 kronor till bröstcancerforskningen och stöd till drabbade.

TEXT Annika Sjöberg.

22 juni 2021

Mammor med cancer på Instagram

Med utställningen @mammormedcancer på Instagram ville Cecilia Martinsson skapa en plats där de som vill får dela sin berättelse, precis som de vill. I skrivande stund har kontot 665 följare och närmare 90 personer har delat sin berättelse.

TEXT Annika Sjöberg.

22 juni 2021

9 digitala cancerkompisar

Du är inte ensam! Bara en knapptryckning bort finns mängder av berättelser med hög igenkänning att både skratta och gråta till.

TEXT Annika Sjöberg.

22 juni 2021

Jag försöker njuta av vardagliga saker

Det tog tid för Michelle Elger Ekman att acceptera att bröstcancern hade spritt sig. Idag försöker hon vara i nuet och har både bytt jobb och byggt en bastu.

TEXT Jennie Aquilonius. FOTO Ylva Sundgren.

22 juni 2021

Det finns ett behov att bry sig om varandra

Två dagar efter att Anna Mogren fått sitt cancerbesked deklarerade WHO att spridningen av covid-19 var en pandemi. När de fysiska vårdbesöken blev färre fick bygemenskapen stor betydelse.

TEXT Karin Persson. FOTO Daniel Strandroth.

22 juni 2021

Cancer och Coronaåret 2020

Det gör inte ont i brösten när man har cancer. Fast jag hade det ändå. Efter mammografin fick jag komma in och ta ett biopsiprov. Sjukhuspersonalen såg bekymrade ut och var snälla. Jag fick ett brev att de hittat förändringar och ombads att ta med en anhörig för besked. Jag förstod naivt ingenting. I behandlingsrummet var soffan röd. Jag har alltid velat ha en röd soffa. När läkaren berättade att de hittat cancer i mitt bröst tänkte jag att jag inte längre vill ha en röd soffa. Min man fick tårar i ögonen och jag höll halsduken för mitt ansikte.

TEXT Anna Mogren berättar med egna ord om cancerbehandling under coronaåret 2020. FOTO Daniel Strandroth.

04 juni 2021

Mer omfattande bröstkirurgi främjar inte överlevnad i bröstcancer

Stort grattis Jana de Boniface till publiceringen i JAMA, Journal of the American Medical Association.

26 maj 2021

Berättelser som berör

Med personliga berättelser samlade Emely Crona Stenberg och kommunikationsplattformen Heja Livet in över 100 000 kronor.

TEXT Annika Clemens. FOTO privat.

19 april 2021

Olika val, men lika nöjda

Amie Fahlander valde att tatuera in en murgröna över sitt operationsärr. För Annelie Babitz var bröstrekonstruktionen viktig för identiteten som kvinna. Här möts de i ett samtal med reporter Jennie Aquilonius kring val och kroppsuppfattning.

TEXT Jennis Aquilonius. FOTO Kristin Lindell och Staffan Gustavsson.

12 april 2021

Lysande lyssnare

Det har gått nästan 40 år sedan Beate Johansson fick bröstcancer. Det inger hopp när hon som stödperson möter nyopererade.

TEXT Tim Andersson. FOTO Emelie Asplund.

29 mars 2021

Artificiell intelligens i praktiken

Fredrik Strand är ansvarig forskare för forsk­ningsprojektet ScreenTrust. Tidigare har man undersökt hur AI fungerar med redan insamlade mammografibilder, men nu tar men nästa steg och testar AI i praktiken. ScreenTrust fick hösten 2020 ett bidrag om 500 000 kronor ur Bröstcancerfonden.

REPORTER Annika Sjöberg

10 mars 2021

Fysisk aktivitet – det händer i kroppen när du rör på dig

Vad är det som gör att fysisk aktivitet ger så många positiva effekter både under och efter en bröstcancerbehandling? "Ju svagare du är desto mindre aktiv blir du och då är allt jobbigare, inklusive behandlingen", förklarar Daniele Cardinale, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan

TEXT Jennie Aquilonius.

20 januari 2021

Ett slag mot bröstcancer

Proffsboxaren Marianne Ahlborg vill sätta fokus på kvinnors hälsa och välmående.

TEXT Anna Falk.

20 januari 2021

Det är nu vi lever

Sångerska Anna Stadling och maken Pecka Hammarstedt drabbades av cancer samtidigt. Under den värsta krisen blev de små strimmorna av ljus en livlina.

TEXT Annika Sjöberg. FOTO Anna Simonsson.

20 januari 2021