Berättelser

Guldet efter bröstcancern slår allt annat

Inför EM i Helsingborg upptäckte Anna-Carin Ahlquist en aggressiv tumör i sitt högra bröst. Guldmedaljen ett halvår senare blev hennes livs största seger.

16 juni 2022

Innebandyklubbens rosa matcher för kampen mot bröstcancer

IBF Falun samlade ihop närmre 60 000 kronor till förmån för kampen mot bröstcancer när de anordnade två Rosa Matcher. Engagemanget började när klubbchefen Daniel Lindkvist snubblade över en text om Bröstcancerförbundets Rosa Matcher och insåg att de som idrottsförening kunde vara med och göra skillnad.

15 juni 2022

Vi stödpersoner behövs

Helena och Monica har valt att bli stödpersoner för att ge tillbaka och hjälpa andra. De tycker det är viktigt att få prata om de konkreta och svåra frågorna som kommer med ett bröstcancerbesked. Sådant som kan vara svårt att ta med nära och kära.

10 juni 2022

Steget till att bli stödperson var inte så stort

När Lena var färdigbehandlad för hormonell bröstcancer tändes en gnista av att vilja ge tillbaka och att själv engagera sig i kampen mot bröstcancer. 2019 klev hon på uppdraget som sekreterare i styrelsen i Bröstcancerföreningen Olivia Medelpad och nu är hon nyutbildad stödperson.

08 juni 2022

Bildandet av en förening kändes naturligt

Hipp hipp hurra till Bröstcancerföreningen Norrbotten som fyller 40 i år! Vi har ställt tre frågor till Karin Sandelund, sekreterare i föreningen.

11 maj 2022

Om min mamma

Det här är Karins berättelse om när hennes mamma drabbades av bröstcancer två gånger på 6 år.

06 maj 2022

Sida vid sida

När Camilla Winter fick sin diagnos gjorde rädslan det svårt att se klart. Stödpersonen Ingrid Kössler guidade genom fakta och känslor.

04 maj 2022

Camilla Karlsson coachar för livet

När Camilla Karlsson för sju år sedan var personlig tränare åt en kvinna med bröstcancer, väcktes hennes engagemang för kampen mot bröstcancer.

29 april 2022

Theodoros Foukakis har fått forskninganslag

Theodoros Foukakis har fått 1 400 000 kronor i forskningsanslag från Bröstcancerfonden för sin studie som ska jämföra två behandlingar som ges vid hormonkänslig bröstcancer.

28 april 2022

Jag känner inte riktigt igen mig längre

Jeanette Wallén var övertygad om att det gamla hårsvallet skulle komma tillbaka. Så blev det inte. I stället fick hon börja en ny resa – att acceptera sitt nya jag.

20 april 2022

Framför allt lever jag här och nu

Eliza och Flora har lärt sig leva med spridd bröstcancer och deras erfarenheter liknar i många delar varandras. De vet hur det är att som småbarnsmamma, mitt i livet få veta att man har en cancerform som inte går att bota.

20 april 2022

För 40 år sedan pratade man inte om cancer

Bröstcancerföreningen Moa-Lina i Östergötland fyller 40 i år! Inga Ekström 90 år, en av grundarna, berättar om sin bröstcancerresa i en tid då stödet och gemenskapen mellan bröstcancerdrabbade kvinnor var begränsad och om hur glädjen till slut kom tillbaka – inte minst tack vare sitt engagemang i föreningen.

13 april 2022

Äg din nödutgång

I Angelica Amazona Weijlands bok ”Queens of scars - Mer än kvinnan utan bröst” belyser hon ämnet att som bröstcancerdrabbad kvinna förlora ett eller båda sina bröst. I boken har hon samlat 16 bröstcancerdrabbade kvinnor som delar sina upplevelser, utifrån sina personliga perspektiv. "Äg din utgång" är Angelicas egen berättelse.

18 mars 2022

Sexologen listar hur du kan väcka gnistan igen efter bröstcancer

Bröstcancer och behandling kan påverka sexlusten. Sexologen, barnmorskan och psykoterapeuten Hanna Möllås berättar hur du kan väcka gnistan igen.

TEXT JENNIE AQUILONIUS

11 februari 2022

Skriva för livet samlar in pengar och sprider kunskap om bröstcancer

När en författarkollega fick spridd bröstcancer startade Eva Ludvigsen och några andra en insamling till Bröstcancerförbundet. Och inte nog med det – kopplat till insamlingen arrangerade de en novelltävling.

TEXT ANNIKA SJÖBERG

11 februari 2022

“Nu förstår jag bättre de människor jag möter.”

I sitt jobb som psykiater träffar Ullakarin Nyberg människor som inte orkar leva och personer med bröstcancer. När hon själv drabbades av sjukdomen fick hon testa sin psykologiska verktygslåda.

TEXT: JENNIE AQUILONIUS FOTO VIKTOR GÅRDSÄTER

10 februari 2022

”Humor kan visa nya sidor av verkligheten”

När Lisa Ambjörn skrev på en monolog om en person som förberedde sig för en canceroperation fick hon syn på det absurda: Yoga, gurkmeja, löpning och – sammanbrott. Här fanns något man kunde skratta åt.

TEXT TIM ANDERSSON FOTO MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK

10 februari 2022

Rätten till information om olika metoder för rekonstruktion

Alla kvinnor som står inför att ta bort sitt cancerdrabbade bröst har rätt att få information om möjligheten till rekonstruktion.

10 februari 2022

Håll koll på dina rättigheter om du ska delta i kliniska studier

När Bettina Rylls man fick diagnosen malignt melanom var cancern redan långt framskriden och de etablerade behandlingsalternativen väntades inte ha någon effekt. De sökte efter halmstrån och innan han gick bort 2012 deltog han i två kliniska studier, ett så kallat compassionate usage program och han behandlades i tre olika länder.

TEXT ANNIKA SJÖBERG

09 februari 2022

”Ojämlikheten i vården är helt ofattbar”

Alla i Sverige har rätt till vård på lika villkor, men trots det är skillnaderna stora mellan vilka behandlingar som erbjuds i de olika regionerna. Därför lanserar vi uppropet #gemigtid.

23 november 2021