Berättelser

"Jag saknar ord för min tacksamhet"

När Zeina Mourtadas pappa upptäckte en knöl i bröstet följde en svår behandling. Utan Zeina och hennes syster Fatmeh hade han kanske inte överlevt den, säger han själv.

Tim Andersson

26 september 2023

"Jag var säker på att det var kört"

Två veckor efter att Sofia Lundberg skrivit klart sin tionde bok fick hon beskedet. Hon hade samma sjukdom som den romankaraktär hon precis begravt.

TEXT Therese Johansson FOTO Oskar Lundberg

16 augusti 2023

"Det var svårt att kommunicera på riktigt"

Tomoko Yuki Gurenius hade nyligen flyttat till Sverige när hon drabbades av bröstcancer. Att inte alltid kunna få svar på sina frågor blev en svår upplevelse

TEXT Karin Persson FOTO Anna Simonsson

16 augusti 2023

Styrka i att ha ännu mer kunskap

– Det låter kanske märkligt, men jag oroar mig inte alls. Jag har bestämt mig för att fortsätta leva och ha roligt – och så har jag ett nytt jobb sedan något år. Om jag skulle få ännu ett återfall känner jag styrka i att ha ännu mer kunskap. Men då kanske jag tjatar mig till samma vård som i Stockholm! Det säger Sofia Sjödin, som behandlats för bröstcancer två gånger.

14 juni 2023

Jag tänker aldrig på min bröstcancer längre

I tio års tid efter att bröstcancern var färdigbehandlad var risken för återfall nästan det enda Maria Wiklund Karlsson kunde tänka på. Idag, mycket tack vare professionell hjälp med att hantera rädslan, tänker hon knappt på sin bröstcancer längre. "Jag undersöker fortfarande brösten förstås, men jag oroar mig inte ett dugg", säger Maria.

14 juni 2023

Mitt i bröstcancern stärkte de sin relation

Veronica och Mattias stirrade ut genom bilrutan. Några minuter tidigare hade Veronica fått beskedet bröstcancer. När chocken lagt sig kom frågorna: Skulle det här sätta stopp för livet, relationen och framtiden?

15 maj 2023

Kören var Camillas lugn mitt i stormen

Kommer jag att överleva? Det frågade Camilla Gustafsson läkaren två gånger när hon fick bröstcancerbeskedet. Svaret gav henne styrka genom den tuffa behandlingen. På vägen mötte hon enormt stöd från sin kör – när det stormade som mest gav körvännerna Camilla utrymme att andas.

10 maj 2023

Alvis har varit i centrum hela tiden

Han ville först inte prata om det. Men när Alvis Petersson lät trycka upp rosa bandet på sin motorcrosströja blev det ett led i läkeprocessen – för honom och hans mamma.

29 mars 2023

Livet och hälsan är som ett pussel

Yoga, djupandning och tapping. Anna Wahlstam är villig att prova det mesta. – Vården behöver bli bättre på att se människan ur ett helhetsperspektiv.

29 mars 2023

Hallå där Kjell Ivarsson, ny nationell cancersamordnare vid SKR

Kjell Ivarsson, kirurg, forskare och nu även nationell cancersamordnare vid Sveriges Kommuner och Regioner. I den här intervju berättar han om det nya uppdraget, vad han brinner mest för och hur han ser på framtidens cancervård.

29 mars 2023

Kroppen sa bara: Nej, nej, nej

När Anne-Lie Rydé fick sitt cancerbesked förra året tryckte hon undan känslorna av sorg och oro. Under inspelningen av Så mycket bättre hann de ifatt henne.

23 december 2022

Hjärnan vill, men kroppen är inte med

Ofta stänger kroppen bara av. Det efterlängtade pirret finns inte där. Men sedan Anastasia De Re fick bröstcancer har hon faktiskt också haft några av sina bästa sexuella upplevelser i livet.

23 december 2022

Jag vill att mer uppmärksamhet ska ägnas åt hela patienten

Yvonne Brandberg är professor, psykolog och forskningsledare vid Karolinska Institutet. I år tilldelades hon Bröstcancerförbundets Utmärkelse för sitt arbete för att tydliggöra att det är en hel människa som behandlas – inte bara en tumör.

23 december 2022

Paddlingslaget som vinner både tävlingar och gemenskap

2017 bildades Pink Dragon Ladies Team Sweden, ett drakbåtslag med kvinnor som har eller har haft bröstcancer, på initiativ av Malmö Kanotklubb och Bröstcancerföreningen Malmöhus. Projektet fick stöd av Bröstcancerförbundet, som eftersökte fler paddlande lagmedlemmar från hela landet.

23 december 2022

Medlemmarnas bästa tips för att må så bra som möjligt under behandling

Sharing is caring. Våra medlemmar delar med sig av sina tips för att må så bra som möjligt under behandlingen.

31 oktober 2022

Det är viktigt att ha någon att prata med när man blir sjuk

Astrid var 62 år när hon kände knölen i höger bröst. Emma var 26. I dag finner de gemenskap i sin förening. Trots avsevärd åldersskillnad finns ett varmt systerskap mellan dem.

31 oktober 2022

6 viktiga framsteg inom bröstcancervården

Både vård och forskning har tagit jättekliv framåt under de senaste 40 åren. Lisa Rydén, professor och överläkare, väljer ut några av de viktigaste framstegen.

20 oktober 2022

Hallå där Susanne Ahlstedt Karlsson

Susanne är kirurgsjuksköterska och doktor i vårdvetenskap och har undersökt hur man kan hjälpa fler kvinnor att fortsätta med antihormonell behandling.

20 oktober 2022

Kan AI göra mammografiscreeningen mer effektiv?

Kristina Lång är överläkare och forskare vid Lunds universitet och initiativtagare till MASAI-studien. Där undersöks om mammografiscreeningen kan bli effektivare genom att integrera AI.

04 oktober 2022

Socialstyrelsen utreder individanpassad bröstcancerscreening

Det är Socialstyrelsens rekommendationer till regionerna som ligger till grund för det nationella mammografiprogrammet. Socialstyrelsen har inlett en översyn av rekommendationerna för bröstcancerscreening.

29 september 2022