Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.
Läs mer
Jag förstår

Aktuellt

#gemigtid – ett upprop för att fler kvinnor med spridd bröstcancer ska få mer tid att leva

Bröstcancerförbundets nya kartläggning visar att endast fyra av tio kvinnor med den vanligaste formen av spridd bröstcancer behandlas i linje med aktuell forskning – och tillgången till rekommenderad behandling varierar kraftigt beroende på var i landet du bor. Därför lanserar vi nu uppropet #gemigtid.

23 november 2021

Bröstcancerförbundets Utmärkelse går till professor Per Hall

Per Hall, överläkare på Södersjukhuset och forskningsledare vid Karolinska Institutet, som tilldelas Bröstcancerförbundets Utmärkelse 2021. Han har under lång tid forskat kring bröstcancerprevention – för att kunna rädda liv redan innan cancern utvecklats. På Bröstcancerförbundets Ordförandestämma lördagen den 20 november delades utmärkelsen ut.

20 november 2021

Jeanette Bäcklund är Årets Bröstsjuksköterska

Jeanette Bäcklund, Kirurgcentrum, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå tilldelas utmärkelsen Årets Bröstsjuksköterska 2021. Priset delades ut tillsammans med Bröstcancerförbundets 32 bröstcancerföreningar på den årliga ordförandestämman den 20 november.

20 november 2021

Vinnovaprojekt ska ge mer exakt bröstcancerdiagnostik

Vinnova beviljar anslag till Swedish AI Precision Pathology (SwAIPP) för att utveckla och implementera AI-baserad diagnostik i cancervården. Till en början kommer SwAIPP att utforska bröstcancer som primär cancerform. Målsättningen är att i framtiden kunna använda samma AI-diagnosticeringsprocess även för andra cancerformer. SwAIPP utgörs bland annat av Bröstcancerförbundet.

12 november 2021

Över 12 miljoner till patientnära bröstcancerforskning

I år ökade Bröstcancerförbundet utdelningen av forskningsanslag ur Bröstcancerfonden med över 80 procent jämfört med föregående år. Totalt 12 691 000 kronor har fördelats mellan tjugo framstående forskare från institutioner och sjukhus spridda över landet. Fokus låg på den kliniska relevansen, det vill säga projekt som snabbt kommer bröstcancerdrabbade till del.

09 november 2021

Ny AI-metod kan förbättra bröstcancerdiagnostiken

Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en ny metod för bröstcancerdiagnostik baserad på artificiell intelligens. Den nya metoden förbättrar diagnostiken av bröstcancertumörer och möjligheten att förutse risken för återfall i bröstcancer. Den ökade precisionen kan leda till mer individanpassad behandling för den stora grupp bröstcancerpatienter som har mellanrisktumörer. Studien, som publicerats i Annals of Oncology, har fått stöd ur Bröstcancerfonden.

07 oktober 2021

Rätten till ett nytt bröst – en fråga om bostadsort

Bostadsort kan avgöra om en bröstcancerdrabbad kvinna erbjuds bröstrekonstruktion direkt eller tvingas vänta flera år på ett nytt bröst. Bröstcancerrapporten 2021 visar också att det finns stora regionala skillnaderna när det gäller vilken information bröstcancerdrabbade kvinnor får om olika metoder för bröstrekonstruktion.

30 september 2021

Tema Forskning i Magasin B nr 3

Låt dig beröras och inspireras av våra två porträttpersoner som generöst delar med sig av sina berättelser: vår ambassadör, Patrick Ekwall, som får kraft av att hjälpa, och Eva Rietz som lever med spridd bröstcancer sen 2013. Dessutom fullmatat om forskning. Trevlig läsning!

22 september 2021

"Med det färgglada mönstret vill jag sprida hopp"

Carin Wester, designchef på Åhléns och grundare av varumärket Carin Wester, har skapat årets kollektion av ”Scarfs for Scars” till förmån för Bröstcancerförbundet. Med inspiration i livslust, glädje och hopp har Carin Wester tagit fram en scarf i siden som nu säljs i begränsad upplaga på Åhléns.

15 september 2021

Originalet sedan 1992

Rosa bandet skapades av Evelyn H. Lauder 1992 och är den internationella symbolen för kampen mot bröstcancer. Sedan 1994 säljer Bröstcancerförbundet originalbandet under den officiella bröstcancermånaden oktober. Om du vill att ditt bidrag odelat ska gå till bröstcancerforskning är det vårt rosa band du ska köpa.

14 september 2021

Därför tar introduktion av nya läkemedel lång tid

Vid spridd bröstcancer kan nya läkemedel betyda skillnaden mellan liv och död. Men ofta tar det lång tid att införa nya mediciner i Sverige. Prisförhandlingen är en bromskloss. Dessutom är det stora skillnader på tillgången till nya läkemedel beroende på var du bor.

TEXT Jennie Aquilonius.

05 juli 2021

Skräddarsydd behandling ger bättre livskvalitet

Med precisionsmedicin kan personer med spridd bröstcancer leva längre och med bättre livskvalitet. Jonas Bergh, professor i onkologi vid Karolinska institutet, förklarar hur det fungerar. Här kan du också läsa om viktiga genombrott för personer med spridd bröstcancer.

TEXT Jennie Aquilonius.

05 juli 2021

Leva med spridd bröstcancer

Livskvalitet och spridd bröstcancer – går det ihop? Absolut. Det blir kanske inte som förut men när den första chocken lagt sig kan du hitta det förhållningssätt som fungerar för just dig. Låt alla känslor få finnas, prioritera det som är viktigt för dig och fortsätt drömma, men anpassa drömmarna efter de nya förutsättningarna.

TEXT Jennie Aquilonius.

05 juli 2021

Tema: Spridd bröstcancer

Michelle Elger Ekman delar med sig av om hur det är att leva med spridd bröstcancer, Anna Mogren berättar om bröstcancerbehandling under coronaåret 2020. Starka personliga porträtt och tema spridd bröstcancer är i fokus i årets andra nummer av Magasin B. Trevlig läsning!

08 juni 2021

Patrick Ekwall sluter upp i kampen mot bröstcancer

Vi är ödmjukt tacksamma att tv-profilen och sportjournalisten Patrick Ekwall valt att bli vår nya ambassadör. Patricks fru Hannah Ekwall fick diagnosen bröstcancer i februari 2020. Ett år senare dog hon i sviterna av sjukdomen. Med sitt engagemang vill Patrick Ekwall rikta ljuset mot spridd bröstcancer.

FOTO Vaiva Adomenaite

24 maj 2021

Nytt material om HER2-positiv bröstcancer

HER2-positiv bröstcancer karaktäriseras av att det finns en ökad mängd HER2-protein på cancercellernas yta. Tack vare avancerade analysmetoder och målinriktade behandlingar är prognosen för HER2-positiv bröstcancer god. Se nytt fördjupat material på vår webb!

24 maj 2021

Webbinarium om cancerrehabilitering

Under ett webbinarium presenterade Bröstcancerförbundet och Cancerfonden rapporten “Lika olika överallt – En kartläggning av tillgängligheten till rehabilitering för bröstcancerpatienter” och de förslag vi bedömer kan lägga en grund för att förbättra cancervården i framtiden.

10 maj 2021

Gåvomottagare – skattereduktion för månadsgivande

Nu har du som månadsgivare till Bröstcancerförbundet möjligheten att få tillbaka 25 procent på din gåva från Skatteverket. Det innebär att om du skänker 400 kronor till bröstcancerforskningen per månad så betalar du bara 300 kronor.

13 april 2021

Karismastudien – förtydligande om tamoxifen

Vårdpersonal får många frågor gällande tamoxifen och möjlighet till lägre dos av preparatet efter att ha tagit del av resultat från Karismastudien. Resultatet är ännu inte applicerbart i praktiken. Mer forskning behövs innan en minskad dos kan förskrivas.

12 april 2021

Lagar om rehab följs inte

Bröstcancerförbundet och Cancerfonden har genomfört en granskning av den svenska bröstcancerrehabiliteringen. Rapporten ”Lika olika överallt – en kartläggning av tillgängligheten till rehabilitering för bröstcancerpatienter” visar att svenska lagar och riktlinjer inte följs.

FOTO Jonas Asp.

30 mars 2021