Aktuellt

Hypermoon - en filmskapares före och efter

Regissören Mia Engberg får ett bröstcancerbesked som sätter hennes framtid på spel. I den närgångna och poetiska Hypermoon hyllas filmskapandet och bilderna som speglar våra liv. Filmen har visningar med regissörsamtal under premiärveckan med specialerbjudande om att gå två för en till Bröstcancerförbundets medlemmar.

29 september 2023

Bröstcancerrapporten 2023

I årets Bröstcancerrapport har vi granskat varför nästan var tredje kvinna född utanför Norden inte går på mammografi när hon kallas. Tidig upptäckt av bröstcancer ökar chansen att överleva. Vi vill att alla ska få möjlighet att förstå varför det är viktigt att gå på mammografi.

27 september 2023

FC Samp slog eget insamlingsrekord med Rosa matchen

Hej Viktor Morgården, sportchef för fotbollsklubben FC Sampierdarenese Stoccolma. Ni samlade i samband med Rosa matchen 3 september in 130.104 kr och slog därmed rekord från förra årets insamling. Vilken fantastisk insats!

Författare: Ella Rudberg, digital kommunikatör på Bröstcancerförbundet

14 september 2023

Rosa bandettröjan - sticka mot bröstcancer

Inför Rosa Oktober lanserar Miss Svensson och Bröstcancerförbundet Rosa bandet-tröjan! Ett för den svenska marknaden helt nytt initiativ. Stina Svensson, grundare till Miss Svensson, står bakom designen till årets modeller som fått namnen Emma och Louise efter två väninnor som behandlats för bröstcancer.

31 augusti 2023

Återfall i bröstcancer – oro och varningstecken

Efter en avklarad behandling av bröstcancer är det inte säkert att man enbart känner lättnad. Vi vet av erfarenhet att rädslan för återfall finns hos många, och att det kan vara lätt att oroa sig vid minsta symtom. Att vara vaksam på ett sunt sätt är klokt – men vad ska man vara uppmärksam på? När ska man söka vård och hur kan man hantera sin oro? I vår nya folder försöker vi svara på de frågorna.

14 juni 2023

VI ÄR KRITISKA TILL ATT SOCIALSTYRELSEN BROMSAR UTVECKLING AV SCREENING

Bröstcancerförbundet är kritiska till att Socialstyrelsen beslutat att behålla rekommendationerna för bröstcancerscreening som sett likadana ut sedan mammografi infördes 1997.

29 maj 2023

Matprofilen Zeina Mourtada sluter upp i kampen mot bröstcancer

Matprofilen och tv-kocken Zeina Mourtada blir ny ambassadör för Bröstcancerförbundet. Zeina har själv upplevt bröstcancer på nära håll då hennes pappa behandlats för sjukdomen. Nu vill Zeina vara med och sprida kunskap om vikten av tidig upptäckt och få fler att bidra till den viktiga forskningen.

03 april 2023

En guide till komplementär och alternativ medicin

Vad är skillnaden mellan kosttillskott och naturläkemedel? Vad gäller egentligen för antioxidanter och cancer? Vi djupdyker i KAM-djungeln och delar med oss av tre metoder som personer som har, eller har haft, bröstcancer kan ha nytta av. Läs också om hur man ska tänka kring att välja rätt behandlare, och vem man ska tro på.

29 mars 2023

Lär dig mer om komplementär och alternativ medicin

Finns det något mer att göra? Minst var fjärde person med cancer tar till andra metoder än de som erbjuds inom den traditionella sjukvården för att må bättre. Långt färre pratar om det med sin läkare. Metoder som vanligtvis inte ingår i den konventionella hälso- och sjukvården räknas till det som kallas komplementär och alternativ medicin, KAM.

29 mars 2023

Screena kvinnor över 74 år och kvinnor med mycket täta bröst!

Bröstcancerförbundet protesterar mot Socialstyrelsens förslag att behålla dagens rekommendationer för bröstcancerscreening. Kvinnor med svårbedömda bröst och kvinnor äldre än 74 år har högre risk för bröstcancer och båda grupperna bör därför erbjudas tillförlitlig undersökning. Tidig upptäckt räddar liv.

23 mars 2023

Swisha Klämmogram – för alla kvinnors framtid

Sprid kunskap om självundersökning och bidra i kampen mot bröstcancer genom att swisha ett Klämmogram i samband med Internationella kvinnodagen 8 mars. Tidig upptäckt räddar liv och att regelbundet självundersöka sina bröst är därför en god vana. Din gåva går till bröstcancerforskning och drabbade.

03 mars 2023

Rosa Varvet - anmäl dig till årets viktigaste lopp!

Den 2 sep­tem­ber är det premiär för Rosa Varvet – ett nytt lopp som Göte­borgsvarvet arranger­ar till­sam­mans med oss på Bröstc­ancer­för­bun­det. Syftet är att öka med­veten­heten kring bröst­cancer och att samla in pengar till bröstcancerforskning och drabbade. Lop­pet är 5 kilometer och öppet för alla!

15 februari 2023

Mammografi med hjälp av AI kan snart bli verklighet

Att införa AI inom bröstcancerscreening kan bli avgörande för att möta radiologbristen och säkerställa att fler bröstcancrar hittas i ett tidigt skede. En attitydundersökning som vi genomfört visar även att kvinnor har lika hög tillit till AI som till röntgenläkare så länge AI är kvalitetssäkrad.

08 februari 2023

Sök till våra MÅ BRA-program för medlemmar

I år erbjuder vi: Rehab på Mösseberg och MITT I LIVET-vecka på Masesgården för dig med kurativ bröstcancer, LEVA-vecka på Masesgården för dig med spridd bröstcancer och digitala stödgrupper. För att få söka till något av våra MÅ BRA-program måste du ha varit betalande medlem under 2022 och 2023 i en av våra bröstcancerföreningar.

16 januari 2023

Vanligt att den sexuella hälsan påverkas negativt

Ett svårt besked som medför mycket oro, behandlingar som är både fysiskt och psykiskt påfrestande och en kropp som vare sig ser ut eller beter sig som den gjort tidigare. Det är bara några av de faktorer som gör att lusten och förmågan att ha sex kan påverkas drastiskt när man får bröstcancer. Men det finns vägar tillbaka till ett tillfredställande sexliv.

23 december 2022

Så kan lust och sex påverkas av bröstcancerbehandling

Hur sexlusten påverkas av själva behandlingen mot bröstcancer varierar mycket. Det är vanligt att lusten minskar och kanske försvinner helt. Cytostatikabehandling kan inte bara orsaka lustdödande illamående och trötthet, utan också ge urinvägs- och ändtarmsbesvär samt torra och sköra slemhinnor i underlivet.

23 december 2022

Tema sex i årets sista nummer av Magasin B

Vid bröstcancerdiagnos och behandling är det vanligt att den sexuella hälsan påverkas negativt. I det här numret pratar vi om den information och det stöd som man faktiskt har rätt till – men som långt ifrån alla får. Dessutom träffar vi Så mycket bättre-aktuella Anne-Lie Rydé som upptäckte sin bröstcancertumör förra sommaren.

12 december 2022

Medlemswebbinarium om sex och lust

Bröstcancerpatienter delar sina erfarenheter och berättar vilka insatser de efterlyser från vården. Dessutom får vi tips och råd från Hanna Möllås – leg. barnmorska, leg. psykoterapeut och specialist i klinisk sexologi – om hur man kan hitta tillbaka till lusten. Webbinariet modereras av Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog. Varmt välkomna!

08 december 2022

Yvonne Brandberg får Bröstcancerförbundets Utmärkelse 2022

Hon har under hela sitt forskarliv lyft de psykosociala aspekterna av både diagnos och behandling. Nu uppmärksammas hon för sitt arbete för att tydliggöra att det är en hel människa som behandlas – inte bara en tumör. Yvonne Brandberg är professor, psykolog och forskningsledare vid Karolinska Institutet.

26 november 2022

Årets bröstsjuksköterskor 2022

Helene Lind, Christine Näslund och Susanne Söder prisas för sitt engagemang och sin gedigna kunskap som skapar trygghet för patienterna och deras anhöriga. Alla tre jobbar på onkologen på Sundsvalls sjukhus. Pristagarna utses av Bröstcancerförbundet i samarbete med Sveriges 32 bröstcancerföreningar.

26 november 2022