Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Påbörja behandling

2021-06-23
Min mamma har fått bröstcancer, opererats och skall strålbehandlas. Lite valmöjlighet har hon. I ett landsting kan hon få behandling med mycket högre stråldos 5 gånger och hon är färdigbehandlad. Väntetid blir dock ca 3 månader från det att hon opererades. Eller behandling 15 gånger med lägre stråldos. Hon har möjlighet att påbörja behandling ca 7 veckor efter det att hon opererats. Vad är bäst? Med tanke på återfallsrisk pga väntetid, biverkningar, effekt? Vidare, strålas hela bröstet eller ett avgränsat område? Beror det i så fall på vilket av ovanstående behandlingar man väljer? 5 gånger men högre stråldos eller 15 gånger, lägre stråldos?
Visa svar
Påbörja behandling

Fråga om corebiopsi

2021-06-23
Vad innebär ett besked (corebiopsi): LCIS, B3 och att man ska vara med på en kod 3 rond?
Visa svar
Fråga om corebiopsi

ITC i "Dvala"

2021-06-23
Hej! A. Vet man, att ITC förekommer inkapslade ute i kroppen, eller är det ett logiskt antagande? B. Vad aktiverar dem så att de börjar bilda metastaser? C. Kan man som patient förebygga detta på något sätt?
Visa svar
ITC i "Dvala"

Akut tid på vårdcentralen och knöl i bröstet som växer snabbt

2021-06-23
Hej! Jag har en knöl i bröstet som vuxit mycket de senaste månaderna. Jag försökte få en tid idag på VC men fick inte tid p.g.a. att det inte ansågs vara ett akut ärende och därför fick jag ingen akuttid idag på VC utan får vänta någon vecka. Stämmer det att knöl i bröstet som växer snabbt inte räknas som akut ärende och inte ska prioriteras på VC? Mvh
Visa svar
Akut tid på vårdcentralen och knöl i bröstet som växer snabbt

BIA/ALCL cancer

2021-06-23
Hej, jag sökte vård för knöl i bröstet men sedan har även hela mitt bröst svullnat upp rejält. Biopsier är tagna både på knölarna samt på en lymfkörtel som visade sig vara förstorad. Det var även massvis med vätska i mitt bröst och det togs ut närmare en dl som skickades på prov, jag har förstått att det är misstanke om BIA/ALCL på grund av vätskan. De senaste månaderna har jag varit enormt trött och trott att detta berott på stress men nu när jag ser på mitt bröst som är flera storlekar större än mitt andra bröst så misstänker jag att detta kan vara orsaken till min enorma trötthet. När jag fick träffa en läkare på bröstkirurgen så upplyste hon mig om att det kan vara farligt att ta ut mer vätska pga att det inte är konstaterat ännu vad det är för vätska och rådde mig att stå ut med att bröstet fortsätter fyllas på med vätska även om det gör ont. När kirurgen rådgjorde med en kollega som fick komma och kika på mitt enormt svullna bröst så sa kollegan något helt annat och det skickades en remiss för att göra en punktion och tömma vätskan. Är det på något sätt farligt att tömma ut vätskan med punktion såsom den första läkaren sa? Det känns lite oroande med så olika besked. Kan ytterligare punktering av själva vätskan på något sätt skada om det visar sig vara ALCL?
Visa svar
BIA/ALCL cancer

Fundering kring mammografi

2021-06-22
Hej! När en familjemedlem har fått veta att hon har bröstcancer, kan resten av familjen få göra en mammografi? Eller är det bara om man känt knölar eller något konstigt i sina bröst?
Visa svar
Fundering kring mammografi

Undrar en sak

2021-06-22
Jag måste få veta om detta stämmer som sköterskan sa till mig. Man tar ju mammografi för att se att man inte har cancer,MEN om man var där 11 månader innan o inget visades då o nu är det cancer. Hon sa till mig att det kan sitta långt in och växer väldigt sakta o sen kommer till en punkt o då är det en knöl man känner. Jag tycker det låter så konstigt för om det är så ja då kan man ju lika gärna strunta i att ta mammografi ju. Sen fått kolla extra som då visat sig vara körtlar men inga prover tagits på dom. Kan det ha varit cancer redan då må tro? Detta gäller min älskade mamma. Har även i lymfkörtel med. Svaret får vi nu den 29e på proverna o systern s att det är cancer som dom ser. Jag är så ledsen o orolig nu. Mvh linda --
Visa svar
Undrar en sak

Liten knöl som en ärta.

2021-06-22
Har en ca 4 mm stor hård knöl i höger bröst. Har fått tid för mammografi mm den 6/7. Är 41 år och väldigt orolig för cancer. Själva bröstet ser helt normalt ut. Nu undrar jag, får man alltid cellgifter vid bröstcancer? Det är nästan det som skrämmer mig mest. Och om tumören är liten, finns det då chans att det räcker med att ta bort en del av bröstet och slippa cellgifter?
Visa svar
Liten knöl som en ärta.

Kraftig hudrodnad

2021-06-22
Hej Jag avslutade min strålbehandling för bröstcancer i oktober, hade då en viss rodnad och svullnad som nu är bättre. I förrgår fick jag behandlingsdropp mot Her2, igår tog jag min andra dos Pfizer och nu i morse tränade jag. Jag märkte efter duschen att min bröst som jag fick strålning mot var lite rödare. Nu på kvällen har det minskat lite men jag har klåda. Jag tränar mycket och har försökt göra det hela tiden och inte märkt någon reaktion förens nu. Kan det bero på kombination Pfizer och träning?
Visa svar
Kraftig hudrodnad

Fortsättning på fråga 2021-06-19 Förklaring av journal och efterbehandling

2021-06-21
Jag ser att jag i min fråga missade en siffra. Ledsen för det. Tumören var 0,8 mm totalt område 1,5 cm Gör det någon skillnad? Mvh Karin
Visa svar
Fortsättning på fråga 2021-06-19 Förklaring av journal och efterbehandling