Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Röntgen vid diagnos??

2021-02-26
Hej! I januari 2020 fick jag min högersidiga bröstcancerdiagnos med mikrometastas i axillen. Bör man då inte göra en röntgen för att se om det finns metastaser i resten av kroppen då?? Detta gjordes inte på mig. Enligt min nuvarande onkolog så är det en rutin att patienten röntgas vid spridning till lymfkörtlar. I remisssvaret på mammografin på 1177 står det också "Vidare metastasutredning bör övervägas". När jag i början av april lämnades över till onkologen efter min först sektorsektion/axillutrymning  som sen följdes av en mastektomi bad jag då om en röntgen vilket läkaren skulle fixa. I maj fick jag såna smärtor över revbenet på vänster sida att jag fick åka till akuten. Gjorde ont när jag andades, skratta, hosta och när jag nös skrek jag rätt ut av smärta och börja gråta. Det gjordes ingen röntgen och läkarens svar var "Vi bedömer det således mest sannolikt som pleuritretning alternaitivt muskuloskeletalt men vid den lilla sannolikheten att det ändå rör sig om en liten lungemboli så har patienten adekvat behandling med sitt Waran." Och sa att det går över om några veckor. De ville inte röntga mig för jag även har nedsatt njurfunktion. Efter ett par veckor var jag in på min cytostatikabehandling och då hade jag fått lika ont på andra sidan revbenen  nämnde det för sköterskan, sa att jag grät av smärtan och skrek rätt ut när jag nyser. Att morfin jag tidigare fått mot smärtor i ryggen inte hjälper. Ssk gick och pratade med läkaren och till svar får jag "ta mer morfin, maxdosen" . Borde de inte utrett orsaken till smärtan istället för att "lösa problemet" med mer morfin? Jag fick strax efter detta ont i ryggen och bad onkologen igen om den där röntgen han skulle fixa men inte fått, detta är i början av juni. Denna röntgen blev av i mitten på juni och visade en utbredd skelettmetastasering på revbenen, längs flera kotpelare, flera ställen i bäckenet och lårbenet. Min nuvarande onkolog och sköterska sa på ett läkarbesök i somras att det funnits brister i vården gällande mig och att jag borde anmäla till patientnämden.  Är det värt det? Kan man få rätt eller lägger man energi och tid i onödan?
Visa svar
Röntgen vid diagnos??

Funderingar

2021-02-26
Hej var och gjorde ny undersökning men nya bilder ultraljudet och tog prover med nål.De tog tre prover på cystan i brödet och ett prov på körteln i armhålan.Min fråga är att han trodde den var ofarlig men varför tog han ett prov i armhålan då.Och en cysta som ser ofarlig ha cancer i sig
Visa svar
Funderingar

Stor tumör

2021-02-26
Hur anger man måtten på cancertumörer? Fick veta att tumören mätte 80 mm. Ingen annan verkar ha haft en så stor tumör. För övrigt har väl en "knöl" flera dimensioner! En knöl har för mig formen av en sfär = kula = rund sak. Hur kunde en tumör växa och bli så stor ett år efter mammografi, då jag besked om att allt var OK, men om du känner en knöl ta kontakt med läkare? Jag kände ingen "knöl" men något konstigt och reagerade. Kan alla mammografier jag gått på, minst 13 st genom åren ha triggat igång cancern? Före operation var värdena: invasiv, lobulär, grad 11, ER 100%, PR 0 % Ki67 18%, HER2 1+, 4-5 cm Efter operationvar värdena:invasiv, lobulär, grad 111, ER 100 %, PR 0 %, Ki67 35% HER2 0, 80 mm, ITC i en lymfkörtel, tumörväxt i extraglandulär mjukvävnad. Vad betyder det allra sista? Tack på förhand för svaret! Varför var värdena i PAD så olika?
Visa svar
Stor tumör

Hjälp vid östrogenbrist

2021-02-26
Hej Jag har haft lobulär bröstcancer är opererad och strålad Har ätit östrogentabletter cliovelle 1mg/0,5 Men slutade med dom när jag fick bröstcancer Fick nu tips om Menakur vet ni om de är något som kan hjälpa mot svettnings nedstämdhet och dålig sömn? Med vänliga hälsningar/Ann-Louise
Visa svar
Hjälp vid östrogenbrist

Strålning

2021-02-26
Hej Jag opererades i december 2020 för DCIS < 1 cm, kärngrad 2-3 med goda marginaler. Precis påbörjat förebyggande behandling i form av strålning 15 ggr. Jag tror jag överbehandlas efter ha läst senaste forskningen och talat med en professor inom området, dock vågar jag inte frångå riktlinjerna även om jag innerst inne vill det pga alla de biverkningar jag kan tänkas drabbas av på kort men framförallt på lång sikt. Jag hittar väldigt lite info om långtidbiverkningarna och hur vanliga de är. Sjuksköterskorna på strålbehandlingen verkar inte särskillt pålästa mer än just de biverkningar man drabbas av under själva strålningensperioden. Idag strålade jag 4e dagen mot höger bröst (hela bröstet men enbart bröstet, lite strålning kommer även på lunga och vänster bröst). Efter 3e strålingen, ca 4h senare blev jag yr och snurrig i huvudet. Hjärntrött kanske man kallar det? "Man kan inte bli yr" sa en sköterska till mig idag. Nu efter 4e strålningen (efter att ha vilat lördag och söndag) känner jag av samma symptom fast ca 2 h efter behandlingen. Yrsel, snurrig i hjärna, som om jag vore utmattad. Är rädd att detta ska påverka mig på längre sikt med sämre fungerande hjärna. Jag vet ju att utmattningsyndrom skadar hjärna för alltid mer eller mindre. Hur vanligt är det att man drabbas av hjärntrötthet som blir livslång eller håller i sig i flera år? Sedan undrar jag om andra långtidsbiverkningar som nervskador och lungpåverkan? Det måste ju finns ett register man anmäler dessa biverkningar till tänker jag. Läste följande: ”Den patientgrupp som rapporterar hjärntrötthet i störst utsträckning av alla är kvinnor som har behandlats för bröstcancer.” Vidare undrar jag om vad som skulle hända om jag avbryter strålningsbehandlingen efter halva tiden? Någon verkan på cellerna måste det väl ändå ha med tanke på att man nyligen minskade den totala stråldosen och ändå anser det som tillräcklig dos. Det kan väl i alla fall inte ge upphov till ett förvärrat läge ur cancersynpunkt? Med vänlig hälsning A
Visa svar
Strålning

Tamoxifen och örtte

2021-02-26
Hej! Äter sedan knappt 1 år Tamoxifen. Känner av en hel del biverkningar, bl a sömnproblem pga värmevallningar. Har nu börjat få svårt att somna eftersom jag vet att jag snart kommer vakna. Har märkt att ett örtte hjälper mig att gå ner i varv. Teet innehåller passionsört, lavendel, citronmeliss och pepparmynta. Funkar det att dricka detta om man äter Tamoxifen? Tacksam för snabbt svar!
Visa svar
Tamoxifen och örtte

Cellförändringar

2021-02-26
Hej! Har 2 frågor, 1. Kan man få cellförändringar på livmoderhalstappen pga cellgifter och strålning? 2. När jag använder sport-bh så känns det som att det svullnar runt bröstet, vad kan det bero på? (Topparna är inte för tajta)
Visa svar
Cellförändringar

Biverkning av Tamoxifen

2021-02-26
Hej! Först vill jag säga tack för den här ovärderliga möjligheten att få svar på frågor som man som bröstcancerdrabbad bär på. Jag undrar på vilket sätt Tamoxifen påverkar kroppens rörelseapparat, t.ex. fot- knä- och höftleder. Att låga östrogennivåer är negativt för skelettet är ju välkänt. Jag är en vältränad person med bra muskelkorsett men har plötsligt efter två och ett halvt års tamoxifenbehandling börjat känna av smärta i leder. Till saken kanske hör att jag har kunnat bocka av de flesta av de i produktbladet beskrivna mycket vanliga och vanliga biverkningarna, så jag kanske har en känslig konstitution men jag vill gärna veta vad er erfarenhet säger om dessa biverkningar. Vänligen, Eva L.
Visa svar
Biverkning av Tamoxifen

Ambivalens om strålbehandling är nödvändigt

2021-02-25
Op 2021-01-04 med PME +SN vänster bröst där PAD visar radikalt borttagen multifokal (7) ILC, största focus 16mm, grad 2, ER 98%, PgR 95%, Her2 0, Ki-67 9%. 3 benigne SN, 5 benigna non-SN. T1cNO luminal A.Extent på invasiv komponent 35mm. Har påbörjat Letrozol behandling och är 75 år. Funderar på vilken vinst strålbehandling ( lokal strålbehandling ad modum fast forward ) är för min del contra evt biverkningar när jag har hjärtflimmer och hypertension.
Visa svar
Ambivalens om strålbehandling är nödvändigt

10-års överlevnad

2021-02-25
Hej Niklas! Om en 70-årig kvinna får 73% 10-års överlevnadsuppskattning enligt Predict, betyder detta att resterande 27% dör i cancer? Hur många dör av andra orsaker?
Visa svar
10-års överlevnad