Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Svullet bröst

2020-04-02
Mitt ena bröst svullnade upp och ömmade med viss rodnad för en vecka sedan, då i samband med feber. Nu några dagar senare är feber och rodnad borta men bröstet är fortfarande svullet, men ömmar inte. Det brukar vara någon storlek mindre, men är nu det omvända - dvs ngn storlek större. Jag är 50+ och inte gravid. Bör jag uppsöka läkare?
Visa svar
Svullet bröst

Amnitryptilin

2020-04-02
Hej! Jag haft svår kroppsvärk av både tamoxifen och letruzol. Tillslut fick jag amnitryptilin Efter att jag läst att det kan fungera mot värk. Det fungerar jätte bra har inte alls ont i kroppen längre. Jag pratade med onkolog ssk hur tacksam jag var att jag nu kunde fortsätta äta letruzol. Hon sa att fler onkologer borde pröva denna behandling Då undrar jag varför man inte har amnitryptilin i åtanke för patienten? Många slutar med sin profylax behandling i onödan.
Visa svar
Amnitryptilin

Fortsatt smärta efter tamoxifenbehandling

2020-04-01
Hej. Diagnostiserades bröstcancer för sex år sen. Tog bort höger bröst, genomförde rekonstrumtion m ryggmuskel ett halvår senare, sen fem år med tamoxifen. För ett år sedan avslutade jag min tamoxifenbehandling. Vägen har varit lång...en period hade jag ödem i högra armen/handen men det har försvunnit med stöd av kroppsstrumpa och ödemmassage. Det som händer nu fortfarande är att om jag lyfter tungt, tränar (springer, gymtränar får upp kroppen i puls) så får jag en hemsk smärta som håller i sig i många dagar. Svårast är det på nätterna. Det är som att smärtan rör sig i vågor i högararmen. 15 sek utan smärta, sen smärta 5 sek..., ja så där kan det hålla på. Tycker det blivit värre efter jag slutade med tamoxifenen men det kan också bero på att jag försöker återgå till ett normalt liv...Som nu, i söndags grävde jag i trädgården och nu har jag galet ont. Vad kan det vara? Finns det nåt att göra? Jag vill röra på mig, träna, men låter jag bli det så är inte smärtan lika jävlig. Sista månaderna med tamoxifen tog jag bara promenader, undvek tunga lyft och då gick det bättre. Men så vill jag helst inte leva. Mår bra av rörelse mentalt. allt gott E
Visa svar
Fortsatt smärta efter tamoxifenbehandling

Efterbehandling eller inte?

2020-04-01
Hej! Är 62 år och opererades för ospecificerad, malign bröstcancer, 6mm, utan spridning till lymfkörtlar 200325. Man gjorde en sektorresektion med sentinel node där 2 körtlar togs bort. Läkaren sa att det såg ”bra” ut men väntar givetvis på analysen av tumören innan eventuell efterbehandling kan bli aktuell. Vill inte genomgå strålbehandling, cytostatika, antihormonbehandling eller dylikt då det även finns stora risker och biverkningar med det. Hur ser ni på min möjlighet till överlevnad med behandling kontra utan behandling?
Visa svar
Efterbehandling eller inte?

Komplettering fråga ”Hög intra-tumör heterogenitet av ER”

2020-04-01
Ska jag tolka det som att du är tveksam till om det är en lågrisktumör när du skriver: ”Det synes rimligt att i första hand uppfatta den cancer du hade som en lågrisktumör” Skulle du bedöma den som Luminal B istället och har jag då inte fått tillräcklig behandling? Så många hjärnspöken nu
Visa svar
Komplettering fråga ”Hög intra-tumör heterogenitet av ER”

Fundering om graviditet efter cellgift

2020-03-31
Hej! Jag är 37år och har nyligen fått duktal bröstcancer, hormonkänslig. Jag har för 4v sedan gjort en sektorresektion med axilutrymning. Men vid återbesöket berätta de att jag kommer behöva operera bort hela bröstet. Därefter blir det cellgift och strålning. Vi håller nu på och ska plocka ut ägg för nedfrysning pga cellgiftet. Läkarna tycker att vi ska vänta 5år innan vi försöker bli gravida. MÅSTE man vänta 5år? Är en lång tid att vänta och vi hade planerat att försöka bli gravida i år men min cancerdiagnos kom istället..
Visa svar
Fundering om graviditet efter cellgift

Hög intra-tumör heterogenitet av ER

2020-03-31
Hej! Hur vet man om man har en tumör med hög intra-tumör heterogenitet av ER? Jag är 51 år. Jag är nu behandlad enl nedan: opererats för en 16 mm stor duktogen cancer grad 1 utan kärlinvasion, panel 100%, 90%, HER-2 0. Ki-67 38%, N0. Vi bedömde tumören i första hand som en luminal A tumör utifrån att det var en grad 1 trots det förhöjda Ki-67 värdet. Hon rekommenderas hormonell behandling med Tamoxifen då hon är premenopausal och strålbehandling som nu har avslutat 2,67 Gy x 15 mot vänster bröst. Tolererar Tamoxifen väl. Man kan eventuellt överväga att förlänga till 10 år om hon fortfarande tolererar det väl efter 5 års behandling. Oroar mig för återfall. Min tumör räknas väl som en lågrisktumör? Förstår att det är negativt med hög intra-tumör heterogenitet av ER men vet inte vad det är.
Visa svar
Hög intra-tumör heterogenitet av ER

Papillom-risk för cancer?

2020-03-31
Hej! Finns det risk för cancer vid misstänkt papillom? Eller är det helt ofarligt?
Visa svar
Papillom-risk för cancer?

Väntetid för strålning

2020-03-31
Jag blev opererad med bröstbevarande kirurgi 8/11-19. Strålbehandlingen påbörjades 5/2. Alltså 3 mån efter op. Har precis som frågeställare från 30/3 läst max 2 mån. Blev lugnad av onkologläkaren med att jag åt Tamoxifen och det skulle skydda mig i väntan på strålningen (min tumör var hormonkänslig, 100% för både ER och PR!) Hur ser ni på Tamoxifens skyddande effekt i väntan på strålning?
Visa svar
Väntetid för strålning

Återfall

2020-03-31
Hej! Min tumör var multifokal. Den störst ca 20mm. Extenten var 30mm. Två Marco och två Micro i axillen. Tumören var her negativ, grad 3. Östrogen 99 och prg. 5. Jag oroar mig så för att den har spridit sig. Jag har fått dostät behandling 4+4 ec och dc. Och strålning 15ggr. Jag opererades föst så vet inget om hur min behandling har funkat. Ibland får man cellgifter i tablettform efter men jag har inget som styrker detta eftersom jag opererades först. Nu ärter jag letrozol och får zoladex. Jag är 40 år. På grund av så stor spridning i armhålan känner jag att den är så spridningsbenägen. Borde jag inte ha cellgifter i tablettform? Är orolig för återfall. Hur stor är risken? Kan en sådan här cancer kommit på grund av mammografi som jag började med när jag var 30 år.
Visa svar
Återfall