Berättelser som berör

Med personliga berättelser samlade Emely Crona Stenberg och kommunikationsplattformen Heja Livet in över 100 000 kronor.

TEXT Annika Clemens. FOTO privat.

Publicerad 19 april 2021

Emely Crona Stenberg_Magasin B nr 1 2021_800x400px.jpg

Hur föddes idén?

– Heja Livet, som är ett socialt nätverk som bottnar i systerskap, blev kontaktade om en idé att göra en kampanj tillsammans med Bröstcancerförbundet. Resultatet blev en artikelserie med fyra olika öden och personer som alla på något sätt är eller har varit drabbade av bröstcancer.

Hur jobbade ni vidare?

– Vi gjorde intervjuer, samlade information som i ett vanligt researcharbete. Eftersom det är människor med riktiga diagnoser och öden så var det extra viktigt att de som deltog kände sig bekväma att berätta om vad de går igenom eller har varit med om. Linnéa, Adiba, Zandra och Emely berättade om sina erfarenheter i film och text. Varje inlägg avslutades med swish-numret till Bröstcancerförbundet och kampanjen har lyckats samla in över 100 000 kronor.

Att informera och utbilda var för oss det absolut viktigaste.

Emely Crona Stenberg

Hur har responsen varit?

– Fantastisk. Vi är alla så rörda över det stora engagemanget som strömmade in i våra inkorgar. Många har känt igen sig, men det finaste är när läsarna har valt att dubbelkolla sina bröst efter den information som vi har spridit eller har fått upp ögonen för nya metoder som de inte testat tidigare. Att informera och utbilda var för oss det absolut viktigaste och det kändes som om vi nådde det målet.

Planerar ni fler liknande insamlingar?

– Kanske. I vanliga fall gör vi inga insamlingar via Heja Livet, men då jag själv är drabbad som anhörig – jag berättar om min mamma Suzanne i en av filmerna och min bästa vän Linnéa berättar om sin cancer i en annan – så känner jag att det är något som ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Självklart kan vi dra det ett varv till om vi får förfrågan att samarbeta med Bröstcancerförbundet igen. Målet är utbildning, information och pengar till forskning. Att så många som möjligt ska veta så mycket som möjligt om sina rättigheter.

Målet är utbildning, information och pengar till forskning.

Emely Crona Stenberg
Stöd bröstcancerforskningen och de som är drabbade. Ge en gåva!

Stöd bröstcancerforskningen och de som är drabbade. Ge en gåva!

Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss