Bildandet av en förening kändes naturligt

Hipp hipp hurra till Bröstcancerföreningen Norrbotten som fyller 40 i år! Vi har ställt tre frågor till Karin Sandelund, sekreterare i föreningen.

Publicerad 11 maj 2022

bcf-norrbotten-karin-sandelund
Karin Sandelund, sekreterare i Bröstcancerföreningen Norrbotten.

Vad var bakgrunden till att föreningen bildades?

– Initiativet kom från några damer i Piteå 1981. Siv Granqvist, kurator vid Piteå lasarett, själv bröstcancerdrabbad, kom att samla bröstcancerdrabbade kvinnor till en samtalsgrupp. Känslan av samhörighet och att dela något som var gemensamt för bröstcancerkvinnorna upplevdes så starkt att bildandet av en förening kändes naturligt. Norrbotten är ett stort län, en fjärdedel av Sveriges yta. Trots de långa avstånden har medlemmarna kommit till sammankomster i Luleå. För de som är bosatta i Kiruna, Gällivare-Malmberget har det inneburit resor på 25-30mil enkel väg.

Hur ser föreningens verksamhet ut idag?

– Vi är en länsförening med lokala grupper i Luleå, Boden, Kalix, Piteå och Kiruna. Vi har idag 259 medlemmar. Föreningen har haft olika aktiviteter genom åren såsom rekreationsresa till Lofoten, studiebesök, föreläsningar, boule, SPA-kväll och vattengymnastik. Bodengruppen har ett pågående projekt där de stickar pulsvärmare som skänks till patienter som går på cytostatikabehandling.

Var ser ni er förening om 5 år?

– I framtiden önskar vi få rehabilitering/rekreation i länet, egen lokal samt mer samarbete med bröstsköterskor och cytostatikaenheten och med Sunderby sjukhus!

Bröstcancerföreningen Norrbottens webbplats hittar du här.

Vill du också engagera dig i en bröstcancerförening?

Vill du också engagera dig i en bröstcancerförening?

Kontakta din närmsta här
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss