Mammor med cancer på Instagram

Med utställningen @mammormedcancer på Instagram ville Cecilia Martinsson skapa en plats där de som vill får dela sin berättelse, precis som de vill. I skrivande stund har kontot 665 följare och närmare 90 personer har delat sin berättelse.

TEXT Annika Sjöberg.

Publicerad 22 juni 2021

Cecilia Martinsson_mammormedcancer 800x400px.jpg

Varför startade du @mammormedcancer?

– När jag själv blev sjuk kände jag att det var svårt att prata om cancer för cancerpatienter omnämns ofta som ”starka” och ”positiva”, och jag kände mig inte så. Jag tog ansvar för andra människors känslor och undvek att prata om det som var allra värst för att inte göra någon ledsen, fast det var jag som var gravid med mitt fjärde barn och just fått bröstcancer. Efter ett tag blev jag irriterad över det här och tänkte att varför tillät inte jag mig själv att säga hur jag känner? Med Instagram-kontot ville jag skapa en plats där de som vill får dela sin berättelse, precis som de vill.

Hur fungerar det?

– Man skickar en svartvit bild till mig och skriver en text som är en del av ens berättelse. Har man ingen svartvit bild så redigerar jag den. Anhöriga får också delta och alla ska få skriva precis som de vill.

Jag kände också starkt att jag ville belysa hur olika vi hanterar att bli sjuka i cancer.

Cecilia Martinsson

Du började med att lägga ut en bild på dig själv. Hur var det?

– När jag fick diagnosen ville jag inte att någon skulle veta det, jag blev så rädd. Mitt behov att prata kom senare då jag kände att jag behövde stöd från andra mammor som också kämpade med vardagen. Men det krävdes mycket mod att berätta. Jag var rädd att andra skulle spekulera kring att jag skulle dö, och att det skulle nå mina barn men kände också starkt att jag ville belysa hur olika vi hanterar att bli sjuka i cancer.

Hur har responsen varit?

– Jag skrev om utställningen i några olika forum och hoppades att tio mammor skulle vilja dela sin berättelse, och kanske göra flera inlägg per person. Men det sade bara pang och blev mer som ett flöde av berättelser. Jag får otroligt mycket brev och meddelanden från personer som känner att berättelserna hjälper dem.

Ta del av fler personliga porträtt och berättelser

Ta del av fler personliga porträtt och berättelser

Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss