Om min mamma

Det här är Karins berättelse om när hennes mamma drabbades av bröstcancer två gånger på 6 år.

Publicerad 6 maj 2022

om-min-mamma-brostcancer

I januari 2016 var min mamma på mammografi i Halmstad, en vanlig rutinkontroll. Redan efter några dagar kom det en ny kallelse i brevlådan, det stod att hon behövde komma tillbaka för att ta ytterligare bilder. Direkt knöt det sig i magen på mig. Tankar kom, som att det bara va att man inte fick bra bilder, eller att maskinen strulade, men innerst inne anade man att det var något annat som lurade... varför skulle hon annars få komma tillbaka så snabbt.

Pappa följde med upp till sjukhuset för en ny kontroll, tyvärr visade det sig att det var cancer i ena bröstet (invasiv lobulär cancer). Detta ord som är så laddat. Där och då vet man inte vad som väntas, ovissheten är det värsta med allt. Man målar upp scenarion hur det kan bli, helt onödigt men helt omöjligt att låta bli. Efter bara någon vecka var planen lagd. Först operera bort tumören och portvaktskörteln, sedan strålning, tack gode gud för att det inte var någon cellgift. Det var nu mitten på februari.

Operationen gick bra, men man upptäckte då även att portvakten var dålig, så man beslutade sig för att operera bort 14 lymfkörtlar, men det skulle bli efter mamma och pappas golfsemester i Portugal. Det var en ganska stor bit av bröstet med tumören i som togs bort, så mamma blev erbjuden att fixa till ”det friska” bröstet så att det inte skulle skilja så mycket i storlek, så det gjordes senare på året. Hon var så nöjd med att få lite mindre bröst.

I juni var det dags för strålning och närmsta stället när man bor i Halmstad är Lund. Planen var att bröstet skulle strålas 25 gånger. För att inte hela livet skulle kretsa kring cancer valde mamma att köra tur och retur nästan varje dag, så att allsångskvällar, golfrundor och umgänge med familj och vänner kunde få plats även denna sommaren.

När hon var nere i Lund en dag och satt i väntrummet, träffade hon en annan kvinna från Halmstad och social som hon är bestämde dom sig för att samåka. Så varje morgon klockan 06.00 träffades dom en bit utanför Halmstad och turades att köra dom 14 milen tur och retur. Alltså vilka kvinnor, så starka som bara gör det.

När stålningen var klar, så var det återbesök på sjukhuset i Halmstad för koll och allt såg bra ut. Sedan följde en zometabehandling en gång i halvåret under tre år. Efter det så var det årliga kontroller med mammografi och allt såg bra ut.

Som anhörig när jag fick cancerbeskedet blev jag först helt tom och rädd

Men så var det det där andra bröstet som fixades till... Stygnen vid bröstvårtan började krångla våren 2019. Det vätskade sig och var irriterat och fastnade lite i tyget på bh:n. Efter några besök på vårdcentralen fick mamma olika salvor för eksem och svamp att smörja bröstvåran med, till en början blev det kanske lite bättre, men såret ville inte riktigt läka ordenligt. Det gjordes även biopsi och mammografi, men inget hittades. I december 2021 togs ett PAD prov på bröstvårtan.

Nu var det strax innan jul och beskedet dröjer. Mitt uppe i en pandemi är det definitivt inget som känns som vanligt...Mamma ringer och försöker se om det går att få ett svar före jul, men inget händer, som sagt innan man vet har man ju målat upp värsta scenariot en gång till. Är det en ny cancer? En annan sort? Eller är det samma som finns kvar i kroppen fast i nästa bröst? Har det spridit sig? gaaaaaahhhhhh man blir ju knäpp. Men på något sätt går ju tiden, den 13 januari kommer det en ny kallelse till kirurgen... Ja, man blir ju inte kallad om allt är bra förstår man..

Japp, det var en ny cancer på bröstvårtan, en typ som heter Pagets sjukdom.

Planen nu blev att ta bort hela bröstvårtan. Efter operationen bestämdes även att mamma skulle strålas, men bara ”5 gånger”. Denna gången turades familjen åt att följa med varje dag som sällskap.

Som anhörig när jag fick cancerbeskedet blev jag först helt tom och rädd. Innan man vet vad det innebär, vad som kommer att hända, hela livet stannar upp. Sedan när väl planen är satt och man vet vad som väntas så ställer man in sig på det. Men nu när cancern kom tillbaka en andra gång, sex år senare, så snurrar allt igång igen, det går liksom inte att hejda sig.

Jag jobbar som grafisk formgivare och har alltid haft en förkärlek till mönster. Skärtordagen 2022 var sista dagen som mamma strålades och som lite terapi skapade jag ett mönster till mamma. Mönstret blev omtyckt i mina sociala kanaler, många som berördes.

Nu lever vi lite till, fullt ut varje dag, så hoppas jag innerligt att cancern inte kommer tillbaka.

TEXT KARIN TORSTENSSON

Vita illustrerade bröst mot svart bakgrund.Mönstret illustrerar den sjuka bröstvårtan.

Är du närstående och behöver stöd?

Är du närstående och behöver stöd?

Läs om vår stödpersonsverksamhet
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss