Varje kvinna måste få veta om hon har täta bröst

Ellinor Persson vann Sveriges största frågeprogram på teve. Samtidigt växte tre tumörer i brösten.

TEXT Jennie Aquilonius. FOTO Anna Simonsson. KÄLLA Magasin B nr 1, 2019

Publicerad 5 april 2019

uppdaterad 17 juni 2019

ellinor_mindre.jpg

Ett vitt streck i mitten. På sidorna är det aningen ojämnt där huden har dragits ihop, sytts och läkt. Ärret är ungefär fem centimeter långt, sitter högt upp på vänster bröst. Moderatorn och tv-profilen Ellinor Persson knäpper översta knappen i den svarta blusen och lutar sig bakåt i fåtöljen. Den tunga, varma doften av nybakat bröd fyller kaféet i Lidingö centrum.

Det är måndagen den 20 januari 2014. Ellinor Persson smörjer in sig efter duschen och pratar med en kompis i telefon. Så glider handen över en knöl, hård som sten. ”Nu är det min tur”, tänker hon. Två väninnor hade drabbats av bröstcancer året innan. Hon bokar genast tid på en bröstmottagning. Men besöket blir först två veckor senare, för att hamna rätt i menscykeln. Det är två hemska veckor. Ellinor Persson är övertygad om att en tumör växer i kroppen, men vet inte hur illa det är. På bröstmottagningen visar mammografin ingenting. Men på ultraljudet syns en tre centimeter stor tumör i vänster bröst. Läkaren berättar att den är elakartad, men växer långsamt och troligen har funnits där i sex år. ”Herregud”, säger Ellinor Persson, ”jag går ju på mammografi vartannat år. Jag har inte missat en enda gång”. ”Jo”, svarar läkaren, ”men du har täta bröst, så det är svårt att se på mammografi”.

"Mammografin har missat tre tumörer i mina bröst vid flera tillfällen. Ultraljud har missat två tumörer. Det är allvarligt."

Ellinor Persson

Ellinor Persson och maken Johan firar att cancern inte har spritt sig. Hon berättar för barnen i förbifarten i bilen. Är övertygad om att hon inte är på väg att dö. Familjen reser på skidsemester till Sälen. Den första dagen ringer sjuksköterskan; eftersom hon har täta bröst vill läkarna också kontrollera det högra bröstet. Då varken mammografi eller ultraljud visat något får hela Ellinor Persson göra en magnetröntgen. Det finns en förändring även i höger bröst. Efter beskedet sitter hon på ett tåg till Göteborg och undrar hur många fler tumörer som växer i hennes kropp, gömda för läkarnas blick.

– Jag blev irriterad på mig själv, eftersom jag har ett sådant kontrollbehov och alltid läser på. Jag borde ha tagit reda på att tumörer inte alltid syns på mammografin om man har täta bröst. Samtidigt hade jag ju inte vetat att mina bröst var täta.

Vid biopsin kunde läkarna inte använda bedövning. Brösttätheten gjorde att de inte såg på ultraljudet var de skulle gå in. Bedövning skulle ha gjort sikten ännu grumligare. De tittade på bilderna, men hittade inte rätt. De stack in nålen om och om igen. Expert efter expert kom in i rummet.

– Det gjorde så satans jävla ont. Jag var där i tre timmar. Efteråt sa sjuksystern att hon skulle vilja ge mig ett klistermärke som barnen får, för att jag hade varit så duktig.

Operationen gick bra och cancern hade inte spritt sig. En sköterska följde med när det var dags att ta av bandaget framför en spegel för första gången. Det kan vara en känslig stund. Ellinor Persson bara skrek rakt ut.

– Jag hade fått Lidingös snyggaste bröst! Det var jag värd, tänkte jag.

På återbesöket sade läkaren: ”Och så ska du få cellgifter”. Va? Nej. Cellgifter kunde få en att tappa håret. Det fick bara inte hända. Ellinor Persson var ju tjejen med det långa ljusa håret. Alltid lucia. Fröken Sverige-kandidat. Vem var hon utan det? Nu samlade hon familjen vid köksbordet, berättade och grät. Johan frågade vad hon var rädd för, var det att tappa håret eller att inte ha hår? Nej, det var att tappa håret. Att vakna med tussar i sängen. ”Då rakar vi av det innan”, sa han. Familjen satte på hennes favoritmusik. Ellinor Persson hade flätat håret i två flätor och barnen klippte av varsin. Sedan rakade Johan bort håret.

– Jag hade en skitsnygg huvudform. Vem hade anat det?

Den första cellgiftsbehandlingen kändes som en baksmälla. Vid den femte föll ögonbryn och ögonfransar av.

– Då kom punkten då jag såg sjuk ut, säger Ellinor Persson och visar ett foto på sig själv i mobilen, det är som att hela bilden är grå. Vid den sjätte dosen låg Ellinor Persson i sängen utan ork att ens läsa en bok. Illamåendet ruvade ständigt i kroppen och munnen smakade metall. Bara ett par veckor efter den sista cellgiftsbehandlingen började hon jobbet som moderator och debattledare igen på halvtid, trots att hon gick på strålning varje dag i sju veckor. I dag förstår hon inte hur hon orkade. Kraften måste ha kommit ur en kombination av hennes mamma, som var extremt positiv, och pappa, som lever efter devisen ”bit ihop”.

En måndag när Ellinor Persson fortfarande får strålbehandling sitter hon i ett kundmöte. Hon nyligen gjort en biopsi och en röntgen där läkarna upptäckt en decimeterlång förändring på levern. Mitt i mötet kommer ett sms från Johan: ”Du är frisk Ellinor!” står det. Hon bara skriker och kastar av sig peruken, folk gråter och dagen efter skickar de blommor.

Den känslan, att få svaret att jag är cancerfri, den kan jag plocka fram när som helst och då känner jag tacksamhet. Den gör att jag är hög på livet.

Ellinor Persson

Ellinor gick ensam på de flesta av de 82 sjukhusbesöken. Johan ville följa med, men hon ville inte belasta sina närmaste. Men fyra öron hör bättre än två. Det insåg Ellinor Persson när hon gick på ettårskontrollen. ”Ja det är få som har tagit bort tre tumörer”, sade läkaren. Vadå tre? Hon hade ju haft två, en i varje bröst. Ellinor Persson ringde Johan, som varit med på två läkarbesök. ”Hur många tumörer har jag opererat bort?” frågade hon. ”Tre”, svarade han.

– Det är helt otroligt att det inte hade gått in, på två läkarbesök.

På kaféet i Lidingö centrum har Ellinor Persson druckit upp sin gröna smoothie, ett försök att få i sig fler C-vitaminer. En gång om året besöker Ellinor Persson läkaren som klämmer och känner på brösten. Hon går också regelbundet på mammografi, men litar inte på resultatet.

– Jag vill absolut inte att kvinnor ska hoppa över mammografin, det räddar säkert många liv. Men jag önskar att varje kvinna kan få reda på om hon har täta bröst, och då få någon annan undersökning. Det måste anpassas efter varje person.

Ellinor Persson

  • Gör: Moderator och debattledare
  • Ålder: 53 år.
  • Familj: Maken Johan, barnen Johanna 18 och Jordan 21.
  • Bor: Lidingö utanför Stockholm.
  • Bakgrund: Kom tvåa i skönhetstävlingen Fröken Sverige 1988. Programledare i SVT. Arbetar sedan 2004 heltid som moderator och debattledare. Vann På spåret 2004 och 2013 tillsammans med Dick Harrisson.
  • Diagnos: Hormonell bröstcancer.

Täta bröst

Brösttätheten utgörs av bröstkörtelvävnad och bindvävnad. Mycket körtelvävnad, så kallade täta bröst, gör det svårare att upptäcka tumörer eftersom körtelvävnaden har samma färg på mammografibilderna som eventuella tumörer. Kvinnor med täta bröst löper fyra till sex gånger högre risk att drabbas av bröstcancer. Även risken för återfall är större.

Källa: Karmastudien
Stöd bröstcancerforskningen och de som är drabbade. Ge en gåva!

Stöd bröstcancerforskningen och de som är drabbade. Ge en gåva!

Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss