Föreningen i Gävleborg bjöd in en psykoterapeut:

”Vi ville lyfta samtalen till nästa nivå”

TEXT: ÅSA MAGNUSSON HAR BERÄTTAT FÖR MATILDA LANN.

Publicerad 5 september 2018

uppdaterad 6 september 2018

Asa_Magnusson mindre beskuren.jpg

”DET BÖRJADE FÖR ungefär två och ett halvt år sedan med att vi var fem sex drabbade kvinnor som träffades hemma hos någon av oss. Vi fikade, pratade och stöttade varandra. I samband med det startade vi en Facebookgrupp som snabbt växte och nu är vi 38 tjejer i åldrarna 23 till 50 år.

Vissa är fortfarande under behandling, men många är utskrivna från vården och det är ofta då behovet av att prata och bearbeta uppstår. Trycket på gruppen ökade när fler började delta vid träffarna och ämnena blev tyngre.

Några kvinnor som är med har fått tillbaka bröstcancern eller fått diagnosen spridd bröstcancer. Vi har också förlorat tre tjejer i gruppen och det är otroligt tufft de gångerna. Det finns så många som behöver prata och vi vill göra det i ett sammanhang där det är okej att det brister ibland.

Vi fick tips om en bra samtalsterapeut och har planerat in åtta till tio träffar tillsammans med henne. Den första var i november förra året.

De olika tillfällena har olika teman, till exempel kost, samlevnad och familj. Vi vill att deltagarna ska känna stöd, få svar på frågor och få med sig verktyg för att kunna gå vidare.

Det finns rehabiliteringscenter, Bröstcancerförbundet ordnar må bra-helger och må bra-veckor och sjukvården erbjuder terapi, men det räcker inte alltid. Många av oss är småbarnsföräldrar och har kanske svårt att komma ifrån på de tider som erbjuds. Det här ska kännas mer lättillgängligt."

  • Åsa Magnusson Styrelseledamot och ansvarig för ungagruppen i Bröstcancerföreningen Maria Gävleborg. Även ledamot i Bröstcancerförbundets styrelse.
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss