"Mat är så mycket mer än bara näring"

Det är vanligt att ätandet påverkas när man är allvarligt sjuk. Men det finns hjälp att få, säger dietisten Maria Sundberg Hjelm.

TEXT Karin Persson

Publicerad 4 juli 2025

grönsakstallrik nära_2 1

Jämfört med andra patientgrupper är det många med bröstcancer som kan fortsätta att äta som vanligt, enligt Maria Sundberg Hjelm som är dietist vid kirurgkliniken och AH-teamet på Västmanlands sjukhus. Samtidigt finns det förmodligen ett stort mörkertal med ätsvårigheter, eftersom man från vårdens sida inte frågar personer med bröstcancer tillräckligt mycket kring hur de har det med kosten, menar hon.

Man kanske inte äter rätt för att ha ork, kunna göra det man vill eller ha en bra livskvalitet.

Maria Sundberg Hjelm

– Man kan inte bara stirra sig blind på att en person kanske håller en bra vikt. Det kan ändå vara så att man inte får i sig tillräckligt av vissa näringsämnen.

Att må illa, vara väldigt trött eller ha smakförändringar kan göra att man begränsar sig till vissa livsmedel vilket kan ge en snedfördelning i näringsintaget. Det är också viktigt att få hjälp av dietist eller kontaktsjuksköterska om man känner att man påverkas negativt på ett psykologiskt eller existentiellt plan av hur matsituationen utvecklats.

– Man kanske inte äter rätt för att ha ork, kunna göra det man vill eller ha en bra livskvalitet. Om vi äter för lite reagerar kroppen också med oro. Man kan ha oro av en massa andra anledningar förstås, men det här är en oro som kroppen föder. Ofta kan enkla tips och råd förenkla vägen och skapa plats, både för att äta bättre och för att få en social vardag med mat.

Bli medlem

Bli medlem

Vi ger råd, stöd och gemenskap till dig som är drabbad.

Många vill göra allt de kan för att må så bra som möjligt och kosten är ett område vi kan påverka själva. Det är dock komplicerat att forska kring olika näringsämnens inverkan på hälsan och hur de ökar eller minskar risken för exempelvis cancer. Det finns studier som visat att medelhavskost kan ha en viss positiv effekt. Den sortens mat ligger också nära våra nordiska näringsrekommendationer.

När det gäller så kallad ketogen kost, med högt intag av fett och lågt intag av kolhydrater, så finns det ännu inga tillförlitliga studier som visat att det skulle kunna hämma tumörcellers tillväxt.

Många vill göra allt de kan för att må så bra som möjligt och kosten är ett område vi kan påverka själva.

Maria Sundberg Hjelm

– Det har funnits en teori om att socker göder tumörer, men det är inte riktigt så enkelt kostmässigt. Tumörer göds av all näring, som alla celler, men vi kan ju inte sluta äta.

Just nu pågår ett antal kliniska studier kring ketogen kost för olika cancertyper och om några år vet vi förhoppningsvis mer. Maria Sundberg Hjelm betonar att man måste ha stor respekt för att människor vill prova olika slags dieter. Hon uppmanar den som gör det att läsa på ordentligt, vilket slags kost det än gäller.

– Det finns alltid en risk för att brister uppstår. Vissa dieter kan också ge höga blodfetter, så det är bra att få vägledning och råd, säger hon.

Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss