Mer pengar i plånboken
Att vara sjuk under en längre tid blir ofta ett hårt slag mot ekonomin. Sjukpenningen är lägre än lönen, sjukvård och läkemedel ovälkomna extrautgifter. För den som drabbas av spridd bröstcancer kan situationen bli extra problematisk.
TEXT Karin Persson
Publicerad 4 juli 2025
– Många i vuxen ålder har lite sparade pengar, men om man har spridd cancer har man ofta varit sjuk tidigare och då kan man ha tömt de reserverna, säger Aina Johnsson som är kurator och forskare vid Karolinska institutet.
Bli medlem
Som sjukskriven får du ut knappt 80 procent av din lön. Vanligtvis sänks ersättningen till 75 procent efter ett år, men det gäller i regel inte personer med spridd bröstcancer som i stället kan ha rätt att fortsätta få samma ersättning som tidigare. Detta är bra att känna till eftersom det händer att läkare och handläggare på Försäkringskassan missar det, menar Aina Johnsson.
"Personer med spridd bröstcancer kan ha rätt att fortsätta få samma ersättning som tidigare, även efter ett år."
Aina Johnsson
– Med det sagt är det inte lättare att få sjukpenning för att man har just spridd cancer. Grunden är alltid att du behöver jobba om du kan det. Däremot finns det inte samma krav på den som har en allvarlig sjukdom att skola om sig eller prövas mot alla på arbetsmarknaden förekommande arbetsuppgifter, säger hon.
Om du inte kommer att kunna jobba heltid igen kan du ha rätt till sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. Försäkringskassan är dock restriktiv med att bevilja sjukersättning, och det kan finnas fördelar med att vara fortsatt sjukskriven eftersom beloppen är betydligt lägre vid sjukersättning än vid sjukpenning.
"Det är i högsta grad ett sätt att få en liten guldkant på tillvaron."
Aina Johnsson
Aina Johnsson tipsar om att söka bidrag från stiftelser och fonder.
– Ibland handlar det om småpengar, men ibland kan man få flera tusenlappar, vilket kan vara väldigt väsentligt om man är i ekonomisk nöd. Det är i högsta grad ett sätt att få en liten guldkant på tillvaron.
Bli medlem
Få koll på stöd och bidrag som du kan ha rätt till:
Gå igenom dina försäkringar
Du kan ha privata försäkringar och sådana som hör till en anställning, samt försäkringar som är tecknade genom ett fackförbund eller genom en förening. Undersök vilka möjligheter du har att få ersättning från dessa, som ett komplement till pengarna från Försäkringskassan. Många har en diagnosförsäkring som kan betalas ut som ett engångsbelopp när man får en sjukdom som täcks av försäkringen. En diagnosförsäkring är dessvärre förmodligen inte aktuell om du tidigare haft primär bröstcancer och sedan fått spridd.
Förtidskapital via livförsäkring
Om du har en livförsäkring kan du ofta få ut ett förtidskapital i form av ett engångsbelopp när du varit sjukskriven en viss tid eller om du kan visa att du är livshotande sjuk. Kolla vilka villkor som gäller för just din försäkring!
Få merkostnadsersättning
Om du har mer än 14 700 kronor i extra utgifter och kostnader under ett år på grund av att du är sjuk, har du rätt till merkostnadsersättning. Tänk igenom vilka kostnader du har för sådant som läkemedel, patientavgifter, sjukresor, specialkost, hjälpmedel eller för hjälp i det dagliga livet. Ju högre utgifter du har, desto högre blir ersättningen. Som mest kan du få 3 430 kronor per månad.
Sök stöd från stiftelser och fonder
Om du har en låg inkomst och nästan inga sparade pengar kan du söka pengar ur stiftelser och fonder. De förvaltas av exempelvis Svenska kyrkan, yrkesföreningar och kommuner. På Länsstyrelsen.se finns en förteckning över alla stiftelser.
Stöd till dig som är närstående
Den som har en anställning kan få ersättning från Försäkringskassan under sammanlagt hundra dagar, för att ta ledigt från jobbet och stödja en närstående som har ett livshotande hälsotillstånd. Som närstående räknas inte bara familjemedlemmar, utan också exempelvis vänner och grannar. Flera personer kan dela upp tiden med ersättning mellan sig. Man behöver inte heller ta ut hela dagar utan kan exempelvis jobba kortare dagar för att få mer tid att finnas till hands för den som är sjuk.