Tips vid lymfödem

Det finns inga begränsningar när det gäller fysisk aktivitet vid lymfödem – tvärtom. Det är bara positivt att röra på sig.

Publicerad 16 augusti 2024

Karin Johansson
Karin Johansson är fysioterapeut och docent och delar med sig av tips för fysisk aktivitet i samband med lymfödem.

På 80- och 90- talen uppmanade man patienter med risk för lymfödem att vara passiva. De skulle inte lyfta, inte städa, inte bära. Nu vet man bättre. Forskning har visat att fysisk aktivitet enbart är positivt.

– Att röra på sig och undvika övervikt minskar risken att drabbas eller att lymfödemet blir värre, säger Karin Johansson som är fysioterapeut, forskare och kursledare för en ny utbildning i lymfödembehandling vid Lunds universitet. Den bästa träningen är den som blir av, påpekar hon.

Precis som vid all träning är det bra att börja från en låg nivå om man är otränad och sedan öka successivt. I övrigt finns inga restriktioner. All form av rörelse sätter fart på cirkulationen, vilket hjälper lymfsystemet och vensystemet att transportera bort lymfvätskan från området med ödem.

Det är bra att ha på sig sina kompressionsdelar när man tränar.

– Men det är inget krav. Om du tycker att det blir svettigt eller kliar kan du ta av kompressionsstrumpan. Huvudsaken är att du sätter på den direkt efter att du tränat färdigt och svalnat, så återställs cirkulationen till det normala, säger Karin Johansson.

Kristin lever med lymfödem

Kristin lever med lymfödem

"En kväll sa det bara pang och min arm svullnade upp jättemycket".

Fritt fram för armhävningar

Om du har lymfödem är det särskilt nyttigt att använda stora muskelgrupper. Om lymfödemet sitter i armen kan man göra stora, cyklande rörelser med armarna, göra armhävningar mot en vägg eller svettas på en crosstrainer. En svensk studie med lymfödempatienter har också visat att intensiv stavgång kan ge både förbättrad kondition och minskad armvolym. Även simning är en utmärkt träningsform, där en bonus är vattentrycket som ger en viss kompression, speciellt på lymfödem i benen som befinner sig längre ner i vattnet.

Massera mera

Lymfterapeuter kan lära ut egenmassage. Massagen förbättrar inte lymfsystemets funktion och minskar inte storleken på ödemet. Däremot kan det ge ökat välbefinnande. Det kan kännas behagligt att ge sig själv mjuk massage med strykningar uppåt, särskilt om du har besvär med känselpåverkan på insidan av armen efter din operation. Den som inte upplever en gynnsam effekt behöver inte fortsätta med massagen.

Håll huden hel

Vid lymfödem kan huden bli torr och oelastisk vilket ökar risken för infektioner i huden. Det är viktigt att smörja in sig regelbundet med lotion med lågt pH-värde och försöka att inte få sprickor. Eksem, sår och svampinfektioner ska behandlas snarast. Rosfeber är en infektion som både kan orsaka lymfödem och göra att lymfödemet blir större. Den som har haft upprepade rosfeberattacker bör ha antibiotika hemma att snabbt ta till om symtomen skulle komma igen.

Bra kompressionsplagg

Se till att ha minst två kompressionsdelar att växla mellan. Om du behöver använda dem dygnet runt kan du ta av plagget på morgonen, tvätta dig och smörja armen med lotion innan du byter till en ren armstrumpa. Med tiden töjs kompressionsdelarna ut och mister en del av sin elasticitet. Hur ofta de behöver bytas ut varierar, men för de flesta handlar det om minst två gånger per år.

Källor: Karin Johansson, fysioterapeut och docent, Håkan Brorson, professor och överläkare i plastikkirurgi, 1177.

Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss