9 digitala cancerkompisar

Du är inte ensam! Bara en knapptryckning bort finns mängder av berättelser med hög igenkänning att både skratta och gråta till.

TEXT Annika Sjöberg.

Publicerad 22 juni 2021

digitala kompisar_800x400px.jpg

STREAMA

  • TIG
    ”God kväll! Hallå! Jag har cancer, hur mår ni? Har ni roligt?” Så inleder komikern Tig Notaro ett framträdande på ståupklubben Largo i Los Angeles 2012. När hon höll showen väntade hon på sin bröstoperation och visste inte om hon skulle klara sig. I dokumentären Tig, som finns på strömningstjänsten Netflix, får vi följa hennes liv inför och efter framträdandet.
  • Babyteeth
    I den den kritikerrosade filmen förälskar sig den cancersjuka tonåringen Milla hejdlöst i den småkriminelle Moses. Hennes föräldrar har lätt att hålla sig för skratt men i takt med att Millas kärlek växer så återkommer också hennes vilja att leva. Familjen tvingas helt enkelt inse att läget kräver en ny, uppdaterad syn på moral och förväntningar om de vill se sin dotter lycklig. Hyr och strömma filmen på triart.se.
  • Sjukt
    ”Jag måste vara den enda i hela världshistorien som haft cancer och inte blivit en bättre människa. Jag har bara blivit sämst!”. I dramakomedin Sjukt får vi följa 26-åriga Alice som haft livmoderhalscancer när hon flyttar från London hem till Stockholmsförorten Farsta. Seriens skapare Lisa Ambjörn drabbades själv av livmoderhalscancer när hon var 24 år. Finns på SVT-play.

LYSSNA

  • En ensam plats
    Våren 2016. Sedan hon belönades med Augustpriset har Kristina Sandbergs liv handlat om att resa runt och prata om hemmafrun Maj. Men när hennes pappa går bort och hon får sin bröstcancerdiagnos stannar livet upp. I boken En ensam plats vänder hon blicken mot uppväxten i 1970-talets Sundsvall, och allt som går förlorat när hon måste sälja det som också varit faderns föräldrahem. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Där andras bemötande och tystnader drabbar, där orden inte når fram.
  • Bröstcancerpodden
    I Bröstcancerpodden diskuteras allt som har med bröstcancer att göra. Den drivs av Tina Jacobsson och Johanna Karsten och med podden vill de vara ett stöd till alla som går igenom en cancerbehandling eller som har nära och kära som drabbats. Bröstcancerpodden finns där du lyssnar på poddar, till exempel a-cast som du hittar i app-store.
  • Vi är inte cancer
    Podden drivs av Victoria Vestman och Anna Wahlstam. Utifrån sina egna erfarenheter av bröstcancer pratar de om hur cancern format dem, både kroppsligen och själsligen.
  • Inte bara ett bröst
    Ljudbok där Annelie Babitz, genom sina egna dagboksanteckningar, beskriver hur det är att leva med, och överleva, bröstcancer.

SOCIALA MEDIER

  • @cancerkompiser med flera
    På Instagram finns flera konton som tar sig an ämnet cancer, till exempel @cancerkompisen och @mammormedcancer (se Hallå där på s. 14). På engelska finns ännu fler, bland annat @thecancerpatient och @snarkycancer som med svart humor och en hel del igenkänning tar upp vardagen med cancer.
  • #Nikastewartshine
    Entreprenören Nika Stewart är såväl designer som marknadsföringsguru med fokus på sociala medier och som drabbats av bröstcancer. På Tiktok kan du följa hur hon med en stor dos humor firar små framgångar, som att håret börjar komma tillbaka, och spyr galla över vardagliga eländen som behandlingen för med sig.
Mer igenkänning!

Mer igenkänning!

Ta del av personliga porträtt och berättelser
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss