Jag försöker njuta av vardagliga saker
Det tog tid för Michelle Elger Ekman att acceptera att bröstcancern hade spritt sig. Idag försöker hon vara i nuet och har både bytt jobb och byggt en bastu.
TEXT Jennie Aquilonius. FOTO Ylva Sundgren.
Publicerad 22 juni 2021
Michelle Elger Ekman studsar upp och ner på studsmattan. Runtom hoppar barnen Uno och Esmeralda. Familjen firar påsklovet 2016 i London och besöker en trampolinpark. Plötsligt känns det som om någon hugger en dolk högt upp i hennes ryggrad. Jag har nog blivit gammal, tänker hon. Väl hemma igen försöker hon jogga, men varje steg ger en stark smärta i ryggen.
Hennes föräldrar är läkare och försöker få henne att boka läkartid. För Michelle Elger Ekman finns inte ens tanken på att bröstcancern från 2012 skulle vara tillbaka. Hon är ju frisk. Men röntgen visar en kompression i tredje ryggkotan och läkaren berättar att cancern har spridit sig till skelettet. Mediciner kan fördröja men inte bota sjukdomen.
Det var som ett slag i magen. Jag blev rädd. Ingen kunde ge mig svar om hur lång tid jag hade kvar, om det var ett eller fem år.
Michelle Elger Ekman
LJUSET FALLER IN genom de stora fönstren i vardagsrummet i lägenheten i Vasastan i Stockholm. Michelle Elger Ekman sitter med benen uppdragna under sig i hörnet av soffan. Bredvid står ett porträtt av katten Sippan som hon fick av barnen i julklapp. Gitarrtoner hörs från köket där 18-åriga dottern Esmeralda har digital musiklektion.
Läkarna strålade den tredje ryggkotan och gav henne en starkare medicin. Smärtan försvann. I början hade hon svårt att acceptera att cancern inte gick att ta bort. I familjen finns många läkare med ett brett kontaktnät och hon frågade experter i andra länder, hur gör ni? Reste till London och träffade en kirurg som var expert på cancer i skelettet. Går det inte att byta ut den tredje ryggkotan? Sätta in en protes? En operation är riskfylld, svarade kirurgen, den kan bland annat leda till kronisk smärta, vi rekommenderar inte det. Cancercellerna finns även i blodet och kan få fäste någon annanstans.
De olika läkarna hade en liknande syn på behandlingen och då var det lättare för mig att acceptera att jag inte kunde göra mer.
Michelle Elger Ekman
EFTER SIN FÖRSTA bröstcancerbehandling 2013 fick Michelle Elger Ekman ett nytt jobb som marknadsutvecklare för alternativa drivmedel inom energibranschen. När återfallet kom blev hon sjukskriven på 25 procent eftersom hon regelbundet måste gå på läkarbesök. Hon var van att prestera och att inte längre ha samma energi tärde på självkänslan.
Så kom en ny chef. Chefen visste varför Michelle Elger Ekman var deltidssjukskriven men undrade inte hur hon mådde utan ifrågasatte i stället att hon ibland behövde vara borta från jobbet.
– Hon behandlade mig annorlunda och använde härskartekniker. Jag kände mig kontrollerad och att det jag levererade aldrig dög. Jag började själv undra och gick igenom det jag levererat och insåg att jag på deltid haft bättre resultat än mina kollegor som jobbade heltid.
Det kom en vikarie för chefen, men situationen blev inte bättre.
– Förutom cancern har jag aldrig mått så dåligt i hela mitt liv.
När läget var som värst på jobbet, våren 2019, visade röntgenbilderna fyra metastaser i levern. Beskedet blev en vändpunkt. Michelle Elger Ekman insåg att hon måste ta sig ifrån sin arbetsplats.
– I hela mitt liv hade jag varit en medgörlig person med hög arbetsmoral som anpassat mig och satt jobbet före det mesta i livet.
Först kom jobb, familj och vänner, och sist kom jag. Men jag började ändra inställning, jag måste tänka på mig själv och min hälsa.
Michelle Elger Ekman
MEN VEM ANSTÄLLER en deltidsarbetande kvinna över 40 som är kroniskt sjuk i cancer? Så fick hon nys om en projektanställning som PR- och kommunikationsstrateg. På intervjun berättade Michelle Elger Ekman öppet om cancern och möttes av förståelse.
I februari i år började hon sin nya tjänst där hon bland annat hjälper aktörer i offentlig sektor att skapa förutsättningar för att ställa om sina transporter till förnybara drivmedel och att ställa rätt miljökrav i sina upphandlingar.
– Det var viktigt för mig att byta till något meningsfullt. Nu är jag med och räddar världen lite grann.
Michelle Elger Ekman är van att jobba hårt och visa framfötterna – men nu har hon bestämt sig för att inte göra av med för mycket energi på att visa sig duktig.
– Det har blivit bra med en fantastisk arbetsgivare och trevliga kollegor.
Jag blev så mycket gladare efter att jag bytte jobb.
Michelle Elger Ekman
I DAG SVARAR Michelle Elger Ekman på sina nya mediciner och levervärdena ser bra ut. Livet går i tremånaderscykler kring återkontrollerna. Hon försöker att vara i nuet och inte tänka för långt framåt.
– Jag fokuserar på att jag, i dag, kan gå och använda mina armar. Jag har en trygg läkare som säger att det finns fler behandlingsalternativ. Det händer också mycket med forskningen, den medicin jag äter i dag fanns inte på marknaden för två år sedan.
Men vissa dagar är ovissheten och tankarna på framtiden tunga. Då drar hon täcket över huvudet. Michelle Elger Ekman är inte så rädd för döden men skräms av tanken på att sitta i rullstol, att det ska bli en långdragen process med smärta eller mediciner så starka att hon inte längre är närvarande.
– Det värsta är att jag kommer att gå miste om så mycket. Jag vill vara med om mina barn gifter sig och skaffar barn. Jag försöker fånga dem så mycket jag kan nu och njuter av vardagliga saker.
Det känns också viktigt att förverkliga sina drömmar på en gång. Som det där med bastun. Michelle Elger Ekman älskar att basta. Tillbringar gärna lika mycket tid i bastun som i gymmet. Familjen hade länge pratat om att bygga en bastu på lantstället och efter beskedet om återfallet 2016 tog hon ett lån, totalrenoverade landstället och byggde sin bastu.
Jag tänkte att jag ska fan i mig ha en bastu innan jag dör.
Michelle Elger Ekman
Michelle Elger Ekman
- Ålder: 47 år.
- Gör: PR- och kommunikationsstrateg inom energisektorn.
- Familj: Maken Max, dottern Esmeralda, 18, och sonen Uno, 16.
- Intressen: Måla, resa, dyka och träna.
- Diagnos: Hormonkänslig bröstcancer.