Jag ville få tillbaka mitt bröst direkt

Anki Linde var 56 år när hon upptäckte en knöl i bröstet. Hon stod i duschen och gjorde sig i ordning inför en lördagskväll med väninnorna sommaren 2019.

25 oktober

uppdaterad 11 februari

anki-linde

– Jag har varit livrädd för bröstcancer, för både min farmor och faster har haft det. Så jag har alltid gått på kontroller, varit med i forskningsgrupper och så, men varit lite slarvig när det gäller att känna efter.

Knölen kändes som en avlång kloss. Hon sa inget till väninnorna, och inte heller till barnen och familjen som kom över och grillade på söndagen. På måndagen, första semesterdagen, ringde hon vårdcentralen och fick en akuttid till dagen efter och blev kallad till mammografi på bröstmottagningen i Helsingborg. En vecka senare fick hon beskedet att det var bröstcancer.

– Men det visste jag ju redan. Det var en trippelnegativ bröstcancer. Inom en vecka påbörjades behandling med cellgifter. Det gick jättefort.

Hon berättar tacksamt om mottagandet på bröstmottagningen i Helsingborg.

– De är så duktiga, och de tog så väl hand om mig.

Jag ville få tillbaka mitt bröst direkt, så när de sa att de kunde sätta in silikon i samband med bröstcanceroperationen blev jag så lycklig.

Problem med lungorna gjorde att hon inte kunde strålas, utan hon blev opererad och fick en direktrekonstruktion på universitetssjukhuset i Malmö.

– Jag ville få tillbaka mitt bröst direkt, så när de sa att de kunde sätta in silikon i samband med bröstcanceroperationen blev jag så lycklig. Jag ville inte gå platt. Vi var så överens, plastikläkaren i Malmö och jag. Det nya bröstet funkar jättebra. Jag är rörlig och mår jättebra.

På sikt är tanken att hon ska korrigera det friska bröstet för att få mer balans, men pandemin har inneburit att hon får vänta ett tag till.

– Jag väntar på att få tid för att komma in för en justering så att brösten blir någorlunda lika. Det är kanske en löjlig grej i det hela men samtidigt så, när man ser sig själv i spegeln, så…

– Det syns ju i vissa kläder. Man vill ändå må bra och känna sig lite normal igen. Bröstcancern finns alltid med i bakhuvudet, men med två bröst kan hon ändå glömma det ibland.

Anki hade hade samma kontaktsjuksköterska under hela sin behandling och klickade så pass bra med den personen att sönerna trodde att de kände varandra sedan tidigare. Hon är nog en positiv person i sig själv, medger hon. Visst finns det dagar när humöret dalar, men i det stora hela mår hon bra.

Läs mer om trippelnegativ bröstcancer här

Läs mer om trippelnegativ bröstcancer här

Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss