Lyssnar med hjärtat

Bröstkirurgen Jeanette Liljestrand Sigvardsson får Bröstcancerförbundets utmärkelse: ”Det känns som att få Nobelpriset.”

TEXT JENNIE AQUILONIUS FOTO EMELIE ASPLUND Källa: Magasin B Nr 4 2018

Publicerad 21 januari 2019

uppdaterad 16 maj 2019

Bröstkirurgen Jeanette Liljestrand Sigvardsson Magasin B nr 4 2018.jpg

Glädjetårarna rinner nerför kinderna. Överläkaren och bröstkirurgen Jeanette Liljestrand Sigvardsson står med väskorna i sitt rum på en konferensgård utanför Borås. Utvecklingsdagarna för personalen på kirurgmottagningen vid Södra Älvsborgs sjukhus ska snart börja när telefonen ringer. Hon har fått Bröstcancerförbundets utmärkelse som delas ut i samarbete med Astrazeneca för att hon ”under mer än 30 år oförtrutet arbetat för patienternas väl och gått långt utöver vad hennes yrkesroll kräver”.

– Det känns fantastiskt att uppmärksammas av patienterna. Det är dem jag jobbar för, säger hon.

I korridoren på kirurgavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås luktar det desinfektionsmedel. Jeanette Liljestrand Sigvardssons skrivbord är fullt av papper. Mycket är på gång. Här jobbade hon i 25 år innan hon värvades till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Efter sju år är hon nu tillbaka som teamchef. Den första veckan reagerade hon på att patienterna mådde illa efter operation. De var trötta och kom inte ihåg informationen de fått. Majoriteten låg kvar på patienthotellet efteråt, vissa i flera dagar. Jeanette Liljestrand Sigvardsson såg till att få igenom nya narkosrutiner och snart satt patienterna vakna och påklädda efter operation och ville åka hem.

– Sjuksköterskorna undrade vad jag hade gjort med dem. Jag tänkte vad i all sin dar, det är ju 2018, vi har ju läkemedel mot illamående.

Under Jeanette Liljestrand Sigvardssons första två veckor hittade teamet bröstcancer hos 43 personer. Väntetiden till operation var sex veckor.

– Jag ringde runt på sjukhuset och frågade efter lediga luckor, tog allt jag fick från ortopeder, gyn, kolorektal. Alla jobbade hårt. Nu är kön nere på 1,5 veckor. Människor ska inte behöva vänta. Det är fruktansvärt jobbigt psykiskt.

Hon har också infört rutiner som sparar tid och gör det bättre för patienterna, bland annat att operera med ultraljudskniv. Den svetsar ihop lymf- och blodkärl så att risken för blödningar och lymfvätska minskar, samtidigt som operationen går snabbare.

I motiveringen till utmärkelsen betonas hennes lyhörda bemötande och empatiska förmåga. Jeanette Liljestrand Sigvardsson berättar att hon har lärt sig mycket av att föreläsa för bröstcancerföreningar och möta deras medlemmar. Första gången hade hon inte jobbat i yrket så länge och var inställd på att patienterna skulle vara ledsna och tyngda.

– Men jag har aldrig skrattat så mycket. Bröstcancerföreningarna är underbara, de har lärt mig så fantastiskt mycket. Vad jag ska säga och inte. Att vi läkare inte får kasta ett beslut i ansiktet på en människa, att vi måste prata och förklara. Att vi måste lyssna.

Det är särskilt en kvinna som har lärt henne vikten av att lyssna. För många år sedan ville kvinnan operera bort även sitt friska bröst. På den tiden var det svårt att utreda ärftlighet och hon var rädd för att få cancer även i det andra bröstet. De manliga läkarna sa nej, de opererade inte på friska organ.

– Jag lyssnade på henne och förstod henne så väl. Jag brukar tänka: ”Hur skulle jag själv ha gjort? Eller om det var min syster?” Jag opererade henne och har aldrig känt en sådan tacksamhet från någon, säger Jeanette Liljestrand Sigvardsson och rösten stockar sig.

”Bröstcancerföreningarna är underbara. De har lärt mig så fantastiskt mycket.”

Jeanette Liljestrand Sigvardsson

Det händer att hon delar med sig av sina egna erfarenheter. För 15 år sedan förlorade hon sin man i magsäckscancer. Hans cancer hade börjat som en liten men aggressiv tumör. Det tog flera veckor innan läkarna upptäckte var den satt. Därför har Jeanette Liljestrand Sigvardsson jobbat för att ta fram ett program där patienter med metastaser som läkarna inte vet var de kommer ifrån blir färdigutredda inom en vecka.

Det är inte ofta hon berättar om sina egna erfarenheter för patienterna, men ibland tycks det kunna hjälpa.

– Då säger jag att ”Jag vet hur det är när livet vänder”. De ser att jag sitter där och har klarat det, det kan komma energi ur det.

Nu har Jeanette Liljestrand Sigvardsson jobbat som bröstkirurg i över 30 år. Men det var det kanske ingen som hade trott från början. När hon växte upp var livet fattigt och tufft. Men Jeanette Liljestrand Sigvardsson hade lätt för att lära i skolan och älskade kemi, fysik, biologi och psykologi. Hon var yngst på läkarlinjen 1977 och blev senare den första kvinnliga överläkaren i Borås. Under AT-tjänstgöringen fick hon operera – och tände till.

– Mina glädjedagar är i operationssalen. Min morfar var skräddare, jag brukar säga att jag ärvde honom. Jag tycker om det hantverksmässiga, att jobba praktiskt och göra fint. Det har jag också fört in här. Om vi nu räddar en människa från en sjukdom ska hon trivas med sin kropp sedan.

I dag tycker hon att det är roligt att arbeta med bröstcancer eftersom det händer så mycket, forskningen går framåt och de flesta bröstcancerpatienter överlever.

Jeanette Liljestrand Sigvardsson har också sett till att Södra Älvsborgs sjukhus deltar i olika forskningsstudier. Även om Borås inte är ett universitetssjukhus ska forskningens resultat ut i kliniken och kvinnorna ska kunna åtnjuta förbättringar som sker.

– Varje patient är unik och behandlingen måste skräddarsys. Vi ska sätta oss ner och förklara för patienten, hon ska få tid att tänka och lägga fram sina synpunkter. Men en patient ska aldrig behöva bära ansvaret för ett beslut, det gör vi.

Jeanette Liljestrand Sigvardsson

  • Aktuell: Får Bröstcancerförbundets utmärkelse 2018.
  • Gör: Överläkare och bröstkirurg vid Södra Älvsborgs sjukhus.
  • Ålder: 60 år.
  • Familj: Maken Bejert, tre barn, fyra barnbarn och en katt. Bejert har också två barn och två barnbarn.
Stöd bröstcancerforskningen och de som är drabbade. Ge en gåva!

Stöd bröstcancerforskningen och de som är drabbade. Ge en gåva!

Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss