Platt ska vara ett likvärdigt alternativ
Platt stängning bör betraktas som ett likvärdigt alternativ till rekonstruktion, tycker Matilda Lindmark, som är en av initiativtagarna till Plattnormen.
Publicerad 25 oktober 2021
uppdaterad 11 februari 2022
– Jag tyckte att det var fruktansvärt jobbigt att bli ifrågasatt när jag precis fått cancer och bara ville bestämma över min egen kropp, och ville tackla det på mitt sätt.
Matilda Lindmark behandlades för bröstcancer 2020. Hon var 31 år och ingen annan i familjen hade bröstcancer. Redan vid mammografin och de efterföljande undersökningarna stod det klart att hela bröstet behövde tas bort.
– Vid det laget visste jag inget om bröstrekonstruktioner. Men jag kände att det var helt okej att ta bort bröstet. Jag hade väldigt små bröst och kände inte att de var en stor del av min personlighet eller mitt utseende.
Cancern var chockartad, men inte att ta bort bröstet
Inte ett svårt beslut
Cancern var chockartad, men inte att ta bort bröstet, säger hon. Magkänslan var att det skulle kännas jättekonstigt att gå runt med ett bröst, och att använda behå med protes.
– Då ville jag hellre vara utan bröst.
Matilda Lindmark gick hem och läste på om rekonstruktion.
– Men jag såg också riskerna för komplikationer, risken att tappa styrka och rörlighet. Min kropp, träning, styrka och rörlighet är viktiga för mig. Så där kände jag direkt att den risken ville jag inte ta. Bilderna på rekonstruerade bröst såg inte heller ut som mina vanliga bröst. I stället hittade jag bilder på helt platta kvinnobröstkorgar och kände att det där passar mig.
Fick kontakt via Facebook
Mötet med kirurgen lämnade henne bara upprörd. Hon gick hem och skrev ett inlägg på Facebook där hon frågade efter tips på argument för att övertyga kirurgen. På så vis fick hon kontakt med tre andra kvinnor som hade gjort samma resa. De fyra bestämde sig för att starta patientföreningen Plattnormen för att åstadkomma förändring. Föreningen startade i september förra året.
– Det strömmade in medlemmar och berättelser.
Det är många som saknar sina bröst, och sörjer dem och tycker att det har varit svårt att vänja sig vid att vara utan bröst, men som av olika skäl har valt att inte låta rekonstruera sig.
Lockar medlemmar i alla åldrar
Initiativtagarna till Plattnormen var alla under 40 år när de fick cancer. Matilda Lindmark trodde till en början att nätverket främst skulle attrahera unga kvinnor ur den nya generationen bröstcancerdrabbade.
– Bland kvinnor i min ålder är det ingen som höjer på ögonbrynet om jag slutar raka benen eller under armarna. Normerna börjar suddas ut.
Men så blev det inte, Plattnormen har lockat kvinnor i alla åldrar, med olika kroppsformer och med olika relation till sina bröst.
Enligt Matilda Lindmark är Plattnormen noga med att betona att platt stängning bara ska vara ett alternativ bland flera.
– Vi vill inte på något sätt inskränka rätten till rekonstruktion. Hur man ser på sin kropp är väldigt individuellt. För vissa är ett nytt bröst väldigt viktigt.
Plattnormen vill se ett tillägg i det nationella vårdprogrammet.
– Där står att efter avslutad behandling och mastektomi så kan man få göra en symmetrioperation om det är möjligt och önskvärt. Vi skulle vilja ha tillägget att om man efter mastektomi valt att inte göra en rekonstruktion så ska man efter avslutad behandling kunna få ta bort det kvarvarande bröstet, så att man blir helt platt.