Sexologen listar hur du kan väcka gnistan igen efter bröstcancer

Bröstcancer och behandling kan påverka sexlusten. Sexologen, barnmorskan och psykoterapeuten Hanna Möllås berättar hur du kan väcka gnistan igen.

TEXT JENNIE AQUILONIUS

Publicerad 11 februari 2022

uppdaterad 18 januari 2023

hanna-mollas
  • Sörj och prata

Många vill tillbaka till sexlivet före bröstcancern och pressar sig själva. Men ge dig tid att sörja det du har eller håller på att förlora. Det kan vara ett bröst, sexlusten eller illusionen av att vara frisk.

Tillåt dig att känna känslor som oro, avundsjuka, besvikelse och hoppfullhet.

Känslorna kan ligga i vägen för din tillgång till kroppen och lusten, men det är viktigt att gå igenom. Därför kan du vara mindre sexuellt aktiv en tid. Våga prata med personer du litar på om dina tankar kring sex och bröstcancer. Sök också professionell hjälp, till exempel parterapi, om det behövs.

  • Acceptera din kropp

Det kan vara frustrerande att älska med en kropp som man själv inte älskar. En kropp som inte blir upphetsad, ger samma respons, känner samma lust eller ser ut på samma sätt som tidigare. Då kan man behöva jobba på sin relation till kroppen. Börja tänka gott om din kropp, som att ”det här är en fin arm”, till exempel när du duschar eller smörjer in dig. Försök att ta på din kropp och acceptera den, även om det känns svårt. Utan en positiv inställning till den egna kroppen är det svårt att ha sex.

  • Prata med läkaren

Alla som drabbas av bröstcancer bör ta upp frågan om sex med sin läkare eller sjuksköterska. Kräv att få veta vad som gäller för just dig, eftersom behandlingar och biverkningar varierar.

De påverkar vilken typ av hjälpmedel du kan använda, till exempel om du kan använda glidmedel med östrogen eller inte.

Om du till exempel känner att du bara orkar kramas, låt det få vara sexet ikväll.

  • Ifrågasätt normer

Det finns många normer om hur sex ska vara. Att det är något som hör den unga, friska kroppen till, inte den trötta, svettiga, illaluktande kroppen med sår, operationsärr och vallningar. Men sex och njutning är så mycket mer än det penetrerande, omslutande samlaget.

Försök att utforska andra sätt att finna njutning på. Om du till exempel känner att du bara orkar kramas, låt det få vara sexet ikväll.

  • Skapa intimitet

Genom intimitetsövningar kan du hitta trygghet och lugn i kroppen. Hanna Möllås har träffat flera klienter som upplever att de fått ett bättre sexliv efter att de blivit sjuka i bröstcancer. När det uppstod hinder behövde de jobba aktivt på sitt sexliv och reflektera över frågorsom: Vad är det jag vill? Vad tycker jag om? Vad kan jag göra? Var går mina gränser? Intimitetsövningar kan vara att duscha tillsammans med en partner eller att bara vara nakna, smeka varandra och lyssna på kroppens impulser.

  • Skaffa en vibrator

När vi blir upphetsade ökar blodflödet och slidan blir fuktig. Mediciner kan ge starka klimakteriebesvär, som torra och sköra slemhinnor. Då kan beröring och penetration göra ont, vilket leder till att man spänner sig och genomblödningen minskar. Köp gärna en vibrator med justerbar hastighet, eftersom själva vibrationen kan få igång genomblödningen. Lägg vibratorn på blygdbenet eller i ljumsken, där den inte är i kontakt med slemhinnorna. Låt den ligga där och se hur det känns.

Vill du läsa mer om bröstcancer och lust?

Vill du läsa mer om bröstcancer och lust?

Kika in vår broschyr "Ta hand om din lust"
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss