Styrka i att ha ännu mer kunskap
– Det låter kanske märkligt, men jag oroar mig inte alls. Jag har bestämt mig för att fortsätta leva och ha roligt – och så har jag ett nytt jobb sedan något år. Om jag skulle få ännu ett återfall känner jag styrka i att ha ännu mer kunskap. Men då kanske jag tjatar mig till samma vård som i Stockholm! Det säger Sofia Sjödin, som behandlats för bröstcancer två gånger.
Publicerad 14 juni 2023
Sofia Sjödin, 54, är civilingenjör och bor med sin familj i Trollhättan. Hon är en driven projektledare och det var så hon också tog sig an sitt första cancerbesked vid 46 års ålder.
Hon hade känt sig sliten ett tag med krånglande mage och svullna lymfkörtlar i armhålan. Men beskedet från vårdcentralen var lugnande. När hon sedan skulle på mammografi tyckte hon att undersökningen var väldigt mycket smärtsammare än i vanliga fall.
Jag gjorde en egenremiss direkt till Bröstcentrum, och nu gick det snabbt.
Sofia Sjödin
– Då började jag undersöka brösten själv och märkte att den ena bröstvårtan var indragen. Jag gjorde en egenremiss direkt till Bröstcentrum, och nu gick det snabbt.
Sofia beskriver sig som driftig och lösningsinriktad och van att läsa forskningsstudier och vetenskapliga rapporter.
– För mig var det självklart att ta upp frågor om den senaste godkända behandlingen och om möjligheten till direktrekonstruktion. Men svaren var oftast ”så gör vi inte här”.
Sofia har täta bröst och är påläst om vad det innebär, dels att det ökar risken att få bröstcancer, dels att det är mycket svårare att upptäcka eventuella tumörer med vanlig mammografi.
– Jag tycker generellt att diagnostiken måste utvecklas för att passa alla. Innan vi får ännu bättre metoder behövs mammografi, ultraljud och biopsi i kombination om man har täta bröst.
Efter operation, cytostatikabehandling och strålning frågade hon om riskerna för återfall.
– Jag fick bara vaga svar om att de tre första åren är de mest kritiska.
Det dröjer till efter tvåårskontrollen innan historien upprepar sig och Sofia upptäcker att bröstvårtan är indragen på det andra bröstet.
– Det var exakt samma tumörtyp som kommit tillbaka i det andra bröstet. Tumören var redan sju, åtta centimeter stor och en mindre tumör hittades i armhålan. Den här gången fick jag den läkemedelsbehandling jag hade bett om första gången, tyvärr – återigen – blev jag nekad den allra nyaste och mer effektiva som nu kommit ut på marknaden.
Om återfallet säger Sofia:
– Det är värre andra gången, för man vet precis vilket elände som väntar. Men det var också en hjälp att ha kunskap och att därmed kunna vara proaktiv för att minimera biverkningar. För min del tränade jag också under hela min behandling och var därför piggare. Det var dock mycket tungt att berätta för familj och släkt.
Efter att ha blivit färdigbehandlad och rekonstruerad känns det nu som en ny fas i livet och jag är tacksam över att jag idag är frisk.
Sofia Sjödin
Sofias viktigaste råd till andra handlar om delaktighet och eget ansvar:
– Var så påläst och delaktig du bara kan i behandlingen. Underbemanning och brister i vården gör det tyvärr nödvändigt. Man måste bli projektledare över den egna kroppen. Som civilingenjör är jag van vid kvalitetssäkrade processer, det vill jag se mer av i vården.