Täta bröst var en förklaring till svårupptäckt cancer

Med beskedet drogs rullgardinen ner. Men samtidigt som den egna kampen mot bröstcancer kom i gång bestämde sig Karin Björkegren Jones för att börja kämpa för allas rätt till bästa möjliga vård. 2022 är det tio år sedan hon började informera om riskfaktorer som täta bröst och vikten av individanpassad screening.

Publicerad 29 september 2022

karin-bjorkegren-jones-webb
Karin Björkegren Jones är journalist, författare och yogalärare.

Försommaren 2012 var livet på topp för Karin Björkegren Jones. Hon var nygift och drev en yogastudio i Båstad. När det ena bröstet plötsligt svullnade upp var första tanken att hon var gravid. Men för säkerhets skull åkte hon in till bröstcentrum. Därifrån skickades hon hem med smärtstillande i väntan på mammografi, där hon även skulle göra ultraljud och biopsi. Dagen före midsommar 2012 fick hon beskedet per telefon.

– När man får ett sådant besked, att man har bröstcancer, är det som att rullgardinen dras ner. Det blir så tydligt att livet faktiskt kan ta slut och att man inte har en aning om hur det kommer att gå, säger Karin Björkegren Jones.

Skriv under vårt upprop för en individanpassad screening!

Skriv under vårt upprop för en individanpassad screening!

Storhelgen handlade om något som hon inte var van vid – ovisshet. Hade cancern spridit sig? Skulle det gå att bota? Ska jag planera min begravning? Som journalist är information viktigt för Karin Björkegren Jones. Att inte kunna ta reda på de här livsavgörande frågorna var som att hamna under isen.

Flera prover togs för att läkaren skulle bli säker. Mammografin visade inget medan ultraljudet bekräftade att hon hade bröstcancer. I samband med beskedet fick hon också veta att hon hade täta bröst. Hade hon känt till sin riskfaktor tidigare hade hon begärt att få en undersökning som var mer skräddarsydd för henne.

Det borde vara en självklarhet att kolla kvinnors brösttäthet redan vid den första mammografin

– Jag skrev en blogg om det som sedan också blev en bok, ”Jag vill fan leva”. Den handlade om att det borde vara en självklarhet att kolla kvinnors brösttäthet redan vid den första mammografin eller vid den första kontakten med sin gynekolog. Om man har täta bröst så vet man att man behöver vara mer vaksam, för det kan faktiskt vara avgörande.

Riskfaktorn täta bröst är en av många anledningar till att Karin Björkegren Jones vill se individanpassad screening i den svenska sjukvården. När det finns tror hon att förändringen kan ske på riktigt.

– Jag önskar att ingen går igenom det som jag gick igenom. Kan jag hjälpa till att sprida information om täta bröst och att de är mer svårundersökta, så att någon då kan komma in i tid för behandling, det tycker jag är superviktigt. Jag skulle vilja att screeningen av bröst individanpassas så att alla får den typ av vård och undersökning som varje person faktiskt har rätt till, säger Karin Björkegren Jones.

Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss