Mammografi räddar liv

I Sverige kallas alla kvinnor mellan 40 och 74 år på mammografi vartannat år. Du får din första kallelse från det år du fyller 40. Sedan det svenska mammografiprogrammet infördes har prognosen för bröstcancer förbättrats avsevärt. Tidig upptäckt av bröstcancer räddar liv.

Din första kallelse

Från det att du fyller 40 år kallas du på mammografiscreening med 18-24 månaders mellanrum. När du blir kallad beror på var i landet du bor. Kallelsen kommer genom ett brev på posten. Där står det var du ska göra undersökningen, och vilken dag och tid. Undersökningen är gratis och utförs av regionerna. Syftet med mammografiundersökningen är att hitta en eventuell bröstcancer innan sjukdomen hunnit ge några symptom. Det finns goda möjligheter att bli frisk om tumören upptäcks tidigt.
Läs mer

Vad är mammografi?

Mammografi innebär att brösten röntgas med en speciell teknik. Syftet med mammografiundersökningen är att hitta bröstcancer innan sjukdomen hunnit ge några symptom. Cirka 65 procent av all bröstcancer upptäcks vid screening med mammografi. Det finns goda möjligheter att bli frisk om tumören upptäcks tidigt.
Läs mer

Självundersökning – lär känna dina bröst

Tidig upptäckt av bröstcancer räddar liv. Att undersöka sina bröst regelbundet är därför en god vana. Vår app Klämdagen innehåller instruktion om hur du gör och ger dig en påminnelse i mobilen när det är dags. Vilken dag blir din klämdag? Ladda ner appen i mobilen och få en påminnelse varje månad. Appen är tillgänglig både för iPhone och Android.

Texten har granskats av Karin Dembrower, överläkare, bröstradiologi Capio S:t Görans sjukhus, Phd, Karolinska Institutet.

Bidra i kampen mot bröstcancer

Bidra i kampen mot bröstcancer

Ge en gåva