Årets nyutbildade stödpersoner

Under våren har Bröstcancerförbundet utbildat 18 nya stödpersoner till landets lokala bröstcancerföreningar. Vi fick byta några ord med vår föreningsutvecklare Stina Sandin och kursdeltagarna Anneli Nilsson och Christina Haglund.

Publicerad 5 juni 2024

Gruppbild stödpersonsutbildningen 2024
2024 års utbildade stödpersoner samlade efter sista utbildningstillfället.

Hej Stina, varför är det viktigt med stödpersoner i bröstcancerföreningarna?
Bröstcancerförbundets stödpersoner möjliggör att vi kan infria vårt medlemslöfte: Att ingen ska vara ensam med sin bröstcancer. Våra stödpersoner är en otroligt viktig resurs i våra lokalföreningar och de finns till för både bröstcancerdrabbade och närstående, som behöver stöd.

Berätta om utbildningen!
För att kunna utbilda sig till stödperson, ska du vara medlem i en lokalförening och själv vara bröstcancerbehandlad eller närstående till en bröstcancerbehandlad. I rollen som stödperson är det viktigt att du själv har arbetat dig igenom din kris och är i fysisk och psykisk balans, för att du ska kunna vara ett bra stöd för någon annan.

Läs mer om stödpersonsverksamheten

Läs mer om stödpersonsverksamheten

För att ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer.

Utbildningen består av tre utbildningstillfällen. Vid det första och tredje tillfället, ses alla deltagare fysiskt under en hel helg. Nytt för i år är att alla deltagare även ses på en digital träff, för att ge stödpersonerna kunskap om hur digitala möten kan användas i verksamheten.

Förbundets stödpersonsutbildning varvar teori och praktik och deltagarna får öva mycket på att hantera svåra samtal. Utbildningen tar upp allt ifrån kris- och sorgbearbetning till kommunikationsmönster och vikten av att vara aktivt lyssnande. Deltagarna får dessutom ta del av patientberättelser och inhämta kunskap om aktuella behandlingar inom bröstcancerområdet.


Vad tar du med dig från den här utbildningsperioden?
Jag tar med mig vilken otrolig styrka och kraft det finns i våra föreningar, där stödpersonsverksamheten är en väldigt viktig del. Alla kursdeltagare har gått in för utbildningen till 100 %. Jag är därför övertygad om att våra nya stödpersoner kommer att göra stor skillnad för många människor framöver.

Hej Anneli Nilsson och Christina Haglund från Bröstcancerföreningen Kalmar Län. Vad vill ni bidra med som stödpersoner?

Anneli:
- Jag vill hjälpa till och vara ett stöd för andra bröstcancerdrabbade. Det känns jätteviktigt att jag kan vara en person som kan finnas där för någon annan som har det svårt.

Christina:
- Jag vill vara ett stöd för andra och ge dem möjlighet att prata med någon som har gått igenom samma sak. Jag tror att det är väldigt betydelsefullt.

Vad händer nu när ni är färdigutbildade stödpersoner?

Anneli:
- Vi är precis i startgroparna med att få igång vår förenings stödpersonsverksamhet. Nu är det viktigt att vi når ut med information om att vi finns. Vi kommer hämta mycket inspiration av hur andra föreningar arbetar med sin stödpersonsverksamhet. Vår vision är att vi ska köra igång med stödgrupper i samarbete med regionen.

Bli medlem

Bli medlem

Få stöd, ta del av aktiviteter och var med och påverka bröstcancervården.
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss