Cancern syntes inte på mammografin
Redan för 15 år sedan fick Anne-Lie Rydé reda på att hon har täta bröst. Men att det var en riskfaktor visste hon inte. Det var när mammografin inte visade tumören i vänstra bröstet som hon insåg att hon faktiskt tillhör riskgruppen.
Publicerad 29 september 2022
Anne-Lie Rydé har undersökt sina bröst varje dag sedan hon var 22 år. En förmiddag i juli 2020 kände hon att något var fel. En ärta, lite för hård och ettrig för att vara brosk, fanns där. Hon fick tid till en mammografiundersökning där även ultraljud, magnetkameraundersökning och biopsi gjordes. Mammografin visade inget, men ultraljudet bekräftade – det var bröstcancer.
– Jag tänkte faktiskt inte ”varför just jag” utan mer ”jaha, jag också”. Det är för att jag idag har så många kvinnor i bekantskapen som har fått och överlevt bröstcancer. Och jag blev väldigt fokuserad på att fixa det här, säger Anne-Lie Rydé.
Skriv under vårt upprop för en individanpassad screening!
Hade Anne-Lie Rydé väntat på sin vanliga mammografitid hade tumören inte synts, det kunde kirurgen konstatera. Rutinen att undersöka sina bröst visade sig vara Anne-Lie Rydés räddning. Cancern hade inte spridit sig. Då kom tårarna.
– Det var en så förlösande känsla. Jag och min dotter som satt bredvid mig när vi fick beskedet storgrät. Det var glädjetårar.
För många år sedan fick Anne-Lie Rydé reda på att hon har täta bröst. Men informationen om vad den riskfaktorn innebär uteblev. Så här i efterhand hade hon velat få information om riskerna med täta bröst. Då hade hon kunnat ha sina riskfaktorer med i beräkningen när hon till exempel stod inför valet att ta östrogen sent i livet. Därför önskar hon att information om täta bröst och alternativa screeningmetoder nådde ut till fler.
Jag vill se en framtid där alla kvinnor får information om vilken typ av bröst de har och får undersökningsmetod därefter.
– Risken med täta bröst är att det kan vara riktigt farligt. Det handlar ju om att, som i mitt fall, en tumör inte syns på mammografin och att kvinnor då kanske skickas hem med en tumör. Det gör mig förbannad. På ultraljudet syntes min tumör väldigt tydligt, säger Anne-Lie Rydé.
Hon har en bit kvar på resan till att bli friskförklarad. Vårdpersonalen har varit fantastisk och hon glömmer aldrig det stöd hon har fått längs vägen. Nu har hon två missioner.
– Nummer ett är att få vara frisk, rota mig i Stockholm och leva gott.
Den andra missionen är att informera så många som möjligt om att undersöka sina bröst, den metod som räddade hennes liv. När hon tänker på sin egen erfarenhet av mammografi känns framtiden självklar.
– Jag vill se en framtid där alla kvinnor får information om vilken typ av bröst de har och får undersökningsmetod därefter. Det ska vara självklart och det ska gå fort att få reda på!