Ett slag mot bröstcancer

Proffsboxaren Marianne Ahlborg vill sätta fokus på kvinnors hälsa och välmående.

TEXT Anna Falk.

Publicerad 20 januari 2021

Slå ett slag mot bröstcancer_Magasin B nr 4 2020_800x400px.jpg

Varför startade boxningsklubben en egen insamling till förmån för Bröstcancerförbundet?

– Det kändes självklart. På Boxningsklubben New Sweden Boxing Academy i Göteborg jobbar vi väldigt mycket med att stötta kvinnor på alla sätt, så när vi startade en tjejgrupp ville vi samtidigt starta en insamling till något som är viktigt för kvinnor. Bröstcancer drabbar så många, och inte bara den som blir sjuk utan hela familjen.

När jag var liten drabbades min mormor. Ett väldigt starkt minne jag har är hur jag satt med henne på sjukhuset när hon kämpade mot sjukdomen. Jag vill verkligen göra allt jag kan för att bidra till forskningen.

Bröstcancer drabbar så många, och inte bara den som blir sjuk utan hela familjen.

Marianne Ahlborg, proffsboxare

Ni gör även annat?

– Ja, vi har sålt Bröstcancerförbundets rosa band och visat upp den rosa boxbollen – ett träningsredskap där man slår på en boll som är fäst med ett elastiskt snöre i ett pannband. Om man köper den rosa varianten går en del av pengarna till Bröstcancerförbundet. Det är ju extra passande för oss eftersom det är en boxningsboll.

Berätta om tjejgruppen.

– Det ska vara en plattform för bara tjejer där de kan vara trygga och sedda. Det är få tjejer inom boxning och det beror på machokulturen som finns i sporten, alla är inte bekväma med den. När tjejgruppen tränar är inga män ens tillåtna i lokalen.

Tjejgruppen har blivit jättepopulär och många säger att de verkligen blivit starkare.

Marianne Ahlborg, proffsboxare

Varför ska tjejer träna just boxning?

– Det är en otroligt bra träningsform där du jobbar med hela kroppen. Du får allt – styrka, smidighet, koordination, uthållighet. Tjejgruppen har blivit jättepopulär och många säger att de verkligen blivit starkare.

Vad tycker killarna om att bli portade?

– De har varit väldigt respekterande. De väntar och kommer inte in förrän jag öppnar dörren och säger att de är välkomna.

Min insamling_Magasin B nr 4 2020_Marianne Ahlborg.jpgProffsboxare Marianne Ahlborg, New Sweden Boxing Academy i Göteborg

Läs mer om den rosa boxbollen

Läs mer om den rosa boxbollen

Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss