Nu i efterhand är det självklart – jag har täta bröst

Agnes Mesterton fick sin bröstcancerdiagnos 2017. Hon kände en knöl i bröstet som visade sig vara en stor tumör. En tuff resa väntade men när vi hörs våren 2019 är hon på en vandringsresa i Tyrolen med några vänner och försöker fortsätta leva som vanligt.

Publicerad 16 oktober 2019

agnes1_800x400.jpg

Agnes är själv läkare och har i efterhand förstått att hon har täta bröst trots att ingen sagt det till henne. En kollega som undersökte hennes bröst för 30 år sedan berättade att man måste vara väldigt vaksam när man tittar på hennes bröst för att det är svårt att se potentiella avvikelser i mammografibilderna.

Först nu, 30 år senare, har polletten fallit ner. Jag har täta bröst, men ingen har någonsin berättat det.

Agnes Mesterton

Radiologer vid mammografiscreening vet att kvinnor som likt Agnes har täta bröst, löper större risk för bröstcancer. De vet att mammografi egentligen inte är tillräckligt, men de erbjuder inte andra metoder förutom i specialfall.

– Jag förstår om inte alla kvinnor vill veta sin risk, men jag hade absolut velat veta att jag har högre risk. Det hade varit svårt att acceptera att andra screeningmetoder inte erbjöds, men då hade jag i alla fall undersökt mig själv oftare, säger Agnes.

En anledning till att informationen inte ges är att man inte vill skapa oro hos kvinnorna, när de enligt Socialstyrelsens riktlinjer endast ska erbjuda mammografi.

Det är klart man blir orolig, och jag förstår också dilemmat från läkarsynpunkt, man vill inte skapa oro i onödan. Detta gör mig bara mer engagerad i den här frågan, vi måste titta på andra metoder och se hur vi bättre kan hjälpa kvinnor med förhöjd risk för bröstcancer. Allt kan inte landa i en kostnadsfråga.

Agnes Mesterton
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss