Få stöd

Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer. Så lyder vårt medlemslöfte. Som medlem får du stöd men du ger även stöd till andra genom ditt engagemang. Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer – och som stödjer både medlemmar och forskning.

Bli medlem!

Vi erbjuder råd, stöd, gemenskap och kunskap om bröstcancer – till både medlemmar och stödmedlemmar.
Bli medlem
Bli medlem

Fråga våra specialister

  • Drabbad eller närstående? Fråga oss!
  • Personligt svar, oftast inom två veckor.
  • Alla frågor och svar publiceras på vår webbplats.
  • Du som frågar kan vara helt anonym. Ange då ej ditt namn.
  • Stort arkiv med frågor och svar. Använd sökfunktionen nedan!
  • Mejla frågor om Bröstcancerförbundets verksamhet till info@brostcancerforbundet.se
  • Tänk på att hålla en trevlig ton, tack!
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer.
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi och diagnosansvarig bröstcancer, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
Fredrika Killander
Fredrika Killander
Överläkare vid sektionen för bröstcancer vid Skånes Universitetssjukhus, Malmö/Lund.
Jeanette Bäcklund
Jeanette Bäcklund
Kontaktsjuksköterska, Kirurgcentrum, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
Maria Edegran
Maria Edegran
Överläkare på mammografiavdelningen i NU-sjukvården, Uddevalla.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Frågelådan är tillfälligt stängd – men vi öppnar snart igen!

Tack för alla frågor och stora engagemang. Nu är det dags för sommaruppehåll och tid för återhämtning för våra hårt arbetande experter. Vi öppnar upp för nya frågor igen den 18 augusti. Sök gärna bland "Frågor & svar" nedan, för att se om din fråga finns besvarad sedan tidigare. Varmt välkommen åter!

Frågor & svar

Här lagras alla frågor och svar som publicerats.
Senast ställda frågor

Cytostatika eller inte?

2025-07-01
Hej! Jag opererades för två månader sedan med en mastektomi på ena sidan för DCIS grad 3. Man hittade då även en invasiv tumör på 6 mm, Grad 3 ER 80% PR 60% Ki-67 31% HER2 negativ. Man gjorde efter ytterligare en operation för att kolla lymfkörtlar men såg inte någon spridning dit. Onkologen rekommenderar nu tamoxifen och zoladex som efterbehandling och ingen cytostatika, på grund utav tumörens storlek. Mina frågor är först, efter jag läst så mycket på google och andra siter om diverse tester man kan göra (typ Oncotype DX) för att se om man har någon nytta utav cytostatika för att minska risken för återfall. Men det verkar inte som att man gjort det i mitt fall, brukar man inte göra det om tumören är för liten (även om den är Grad 3)? Känner mig lite oroad över att inte ha gjort allt jag kan för att förhindra ett återfall. Fråga två är hur snabbt man brukar gå på återbesök hos onklog efter man börjat med antihormonell behandling? Fick ingen tid för återbesök direkt och skulle gärna kunna hälsa på min familj som bor utomlands då jag inte kunnat träffa de sedan min diagnos. Tack på förhand!
Visa svar
Cytostatika eller inte?

Kontroller efter mastektomi

2025-06-26
Hej! Jag fick 2021 diagnosen lobulär bröstcancer (tumören var ca 6 cm) och gjorde en mastektomi av vänster bröst. Även portvaktskörteln var drabbad. Jag gick igenom cellgiftsbehandlingar, strålning och har fått skelettstärkande dropp och äter tamixifen. Jag är så tacksam för vården jag fick och hur snabbt jag fick hjälp, men måste tyvärr säga att eftervården varit bedrövlig. Ett exempel är nedanstående meddelande på 1177 från mig. ”I fredags var jag äntligen kallad på mammografi, 2,5 år efter min ettårskontroll. Döm om min förvåning när de inte visste att jag opererat bort ett bröst och behöver undersökas med ultraljud. Det var inte deras jobb att undersöka det opererade området blev jag upplyst om, så det blev bara mammografi på det friska bröstet. Men det är ju det opererade bröstet som har risk för återfall, enligt läkare jag pratat med, och som som jag är orolig för! Jag har stött på flera gånger och då fått höra att jag skulle bli kallad av den ordinarie mammografin. Nu säger de att jag måste ha en remiss samtidigt som ni och mammografin på Sahlgrenska har hänvisat till att jag ska bli kallad på kontroll från den ordinarie mammografin. Det känns som ett moment 22. Vem ska skicka remissen? Ska jag själv göra det? Jag trodde jag skulle bli kallad på regelbundna kontroller! Ska mitt friska bröst verkligen undersökas oftare än mitt sjuka? ” Till slut efter mycket fram och tillbaka på 1177 blev jag uppringd av min kontaktsjuksköterska som sa att jag är färdigbehandlad och inte kommer att kallas på fler kontroller. Detta betyder alltså att mitt opererade bröst aldrig mer kommer att kontrolleras. Är detta verkligen korrekt enligt gängse rutiner inom cancervården? Jag kunde inte i min livligaste fantasi tro att det var så. Helt ologiskt. Dessutom tycker jag att det känns som detta faktum blivit ”mörkat”. De borde berättat och förklarat senast vid min ettårskontroll. Jag har gått och trott att jag skulle bli kallad på regelbundna kontroller. Det var tydligen inte alls så. Det hade ju inte skadat om de varit tydliga med detta. Jag vill för alla cancersjuka kvinnors skull driva detta vidare och undrar hur ni ser på saken. Tacksam för svar! Mvh Åsa
Visa svar
Kontroller efter mastektomi

Bröstcancer tonåring

2025-06-16
Hej Min dotter 17 år känner en förhårdnad i ena bröstet. Är det vanligt? Hur vanligt är det med bröstcancer i den åldern? Tack
Visa svar
Bröstcancer tonåring

Din gåva ger möjligheter för forskning och hopp för drabbade

Vi stödjer både bröstcancerforskning och medlemmar
Gåva
Gåva
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss