Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer. Så lyder vårt medlemslöfte. Som medlem får du stöd men du ger även stöd till andra genom ditt engagemang. Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer – och som stödjer både medlemmar och forskning.
Bli medlem!
Vi erbjuder råd, stöd, gemenskap och kunskap om bröstcancer – till både medlemmar och stödmedlemmar.
Du som frågar kan vara helt anonym. Ange då ej ditt namn.
Stort arkiv med frågor och svar. Använd sökfunktionen nedan!
Mejla frågor om Bröstcancerförbundets verksamhet till info@brostcancerforbundet.se
Tänk på att hålla en trevlig ton, tack!
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer.
Anne Andersson
Överläkare, onkologi och diagnosansvarig bröstcancer, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
Fredrika Killander
Överläkare vid sektionen för bröstcancer vid Skånes Universitetssjukhus, Malmö/Lund.
Jeanette Bäcklund
Kontaktsjuksköterska, Kirurgcentrum, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
Maria Edegran
Överläkare på mammografiavdelningen i NU-sjukvården, Uddevalla.
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.
Vad funderar du kring?
Skickar fråga
Frågor & svar
Här lagras alla frågor och svar som publicerats.
Senast ställda frågor
Protein kan visa om tamoxifen fungerar på bröstcancer
2025-05-15
Läste i en avhandling från 2013 vilken stärkte tidigare teorier om att proteinet RB kan användas för att förutsäga på vilka patienter behandlingen tamoxifen fungerar. Det är ju ett tag sedan och undrar hur det ligger till med den saken nu? Kan man veta på vilka kvinnor som tamoxifen fungerar på och inte?
”I studien visade sig tamoxifen vara verkningsfullt i de flesta hormonreceptorpositiva tumörer där RB-proteinet fungerade normalt. För en mindre grupp hormonreceptorpositiva tumörer där funktionen av RB-proteinet slagits ut gav däremot tamoxifenbehandling ingen effekt.”
Hej. Jag är 38 år och i prematur menopaus. Min mammas mormor dog i bröstcancer i ung ålder, runt 40-50 år. Vet inte vilken sort, om den var ärftlig. Är det säkert för mig att börja med östrogenbehandling som spray eller gel?
Jag är 60 år, har opererats för duktal bröstcancer, 7,6 mm. Trippelnegativ. Elston grad 3 med Ki-67 25 %. I axillen två friska lymfkörtlar. Bedömd som T1bN0 trippelnegativ. Ej BRCA-muterad.
Planerade behandling efter operation var cytostatika ad modum Karboplatin AUC5 i kombination med Paklitaxel veckovis x 3 följt av EC90 x 3 samt sedvanlig strålbehandling mot höger bröst.
Veckan innan behandlingsstart ändrade sig läkaren på grund av likvärdig behandlingseffekt och kommande semestrar till docetaxel 100 x 3 EC 90 x 3 samt strålbehandling.
Vad är skillnaden (förutom frekvensen) och vilka fördelar/nackdelar är det med respektive val av cytostatika?