Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Behandling Capecitabin

2020-06-28
Hej, Jag ska starta en 6-8 mån lång behandling med enbart capecitabin efter 4 st EC och 9 paklitaxel, tårtbit och axill-utrymning. Min sista op gjordes den 10:e juni. Jag har blivit rekommenderad att börja capecitabin den 13 juli. Jag upplever att det inte tas någon hänsyn till min sociala situation och min mentala hälsa i denna vårdplan. Jag är ensamstående med en pojke med autism och har ingen övrig familj som avlastar. Sedan Corona startade har jag inte kunnat få någon hjälp alls. Nu hade jag ordnat så att vi (pojken och jag) ska få åka till sommarstället i de 4 veckor då förskolan är stängd. Man vill ändå att jag ska börja med tabletterna under den perioden. Även fast jag försöker förklara att händer det något, allvarliga biverkningar eller så, så har jag ingen som kan ta hand om min son. Man tar ingen hänsyn till den enorma oro jag känner över detta och att jag av den anledningen vill skjuta på behandling ytterligare två veckor... Jag blir nästan ”hotad” med att ja, då får du skylla dig själv liknande argument. Jag förstår onkologens synvinkel samtidigt som att jag måste orka mentalt så väl som fysiskt att ta hand om min son under tiden jag kämpar mot cancer. Hur ska jag få dem att förstå?!
Svar:
Hej Karin, Kommunikation är svårt på riktigt. Jag har ibland fått höra i andra hand, t ex av en kontaktsjuksköterska, vad jag ska ha sagt till en patient, och inte känt igen mig alls. Utan att på minsta vis misstro det du skriver vill jag inte tro att man avsett att uttrycka sig på det sätt som du beskriver. Men oavsett vad man menat har du uppenbarligen uppfattat det på ett tufft sätt och det är förstås inte bra. Naturligtvis finns det ingen som helst orsak att skuldbelägga dig i denna svåra situation. Och man kan inte heller hävda att effekten av behandlingen skulle gå om intet om man väljer att skjuta upp starten ett par veckor. I den studie som man refererar till kunde man starta behandlingen antingen före eller efter strålbehandling, vilket gör att man i det senare fallet rimligen väntat minst så länge som du kommer att göra. Det viktiga är att det är du som bestämmer i denna sak. Om du vill skjuta upp behandlingsstarten två veckor baserat på de omständigheter du beskriver ska du givetvis göra det, och vi inom sjukvården ska stötta dig i det.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Rädd för mammografi

2020-07-14
Hej Jag blir återkommande kallad till mammografi men har aldrig gått dit. Anledningen är att jag verkligen är rädd. Så rädd att jag mår fysiskt illa. Jag har tagit tåget vid några tillfällen för att åka dit , men mått så dåligt att åkt hem igen. De människor jag pratat om detta med råder mig bara att åka dit, för att det är viktigt att kolla. Det fattar jag ju själv, problemet är att jag verkligen inte kan. Det tar tvärstopp. Min fråga är : finns det verkligen inget annat sätt att undersöka brösten? Jag undersöker dem själv men det är svårt att känna på vävnad långt in.
Visa svar
Rädd för mammografi

Prognos för endast svagt hormonkänslig tumör

2020-07-13
Hej, Jag Är 57 år, behandlades 2018 för bröstcancer grad 3, Er 20, Pr 0, HR2neg, Ki67 90%, ca 2,5 x 3 cm, ingen spridning till lymfkörtlarna. Fick neoadjuvant 6 x TAC-behandling, bröstbevarande op (Tumören satt under mamillen , även bröstvårtan togs bort) och 16x strålning. Har nu ätit Tamoxifen i två år och har mycket vallningar och svettningar, stelhet i leder och viktuppgång. Håret är så tunt att skalpen lyser igenom, har som en manlig ”krans” och nästan inget uppe på huvudet. Min tumör gick helt tillbaka av cellgifterna. Jag är så tacksam att jag är cancerfri men känner mig väldigt obekväm och okvinnlig i min kropp (men inte pga av brösten, utan pga håret och biverkningarna). Min fråga är: hur mycket nytta gör Tamoxifen för mig med den låga grad av hormonkänslighet? Hur ser återfallsrisken ut?
Visa svar
Prognos för endast svagt hormonkänslig tumör

Nyopererad

2020-07-13
Hej Jag har haft ofarliga knälar i vänster bröst tidigare. Tömde en godartad cysta 2015. Kände en ny knöl december 2018 som jag väntade med. Blev kallad till mammografi juni 2019 men den visade inget. Dock kände jag knölen och i början av januari bildades en grop under knölen. Jag försökte själv boka mammografi i februari men de hänvisade till vårdcentralen. Pga coona väntade jag ytterligare. I maj gick jag till vårdcentralen och fick tid för trippeldiagnos den 28/6. Mammografin såg ej knölen, men ultraljud visade ngt diffust. Läkaren var tvärsäker att det var en bindvävsknuta. Den 5 juni kom dock provsvar som visade invasiv duktal bröstcancer. Detta är svar från första biopsin, har inte fått den från operationen än mer än att knölen som antogs vara 17 mm istället var 20 mm och att de två lymfkörtlar som tagits ut var cancerfria: Corebiopsi: Invasiv duktal cancer Sida: Vänster BRE/NHG: Preliminärt 6/grad 2 ER: 100 % PR: 100 % Ki-67: 9 % Jag opererades 16 juni och är tacksam för snabb operation. Jag skulle fått 15 dagars strålning men detta reducerades till 5 dagar. Jag glömde fråga varför. Jag har påbörjat Tamoxifen och fick väldigt starka biverkningar första natten med stark smärta i hela kroppen. Men nu känns det hanterbart. Jag har god fysik och springer, dansar, yogar mm. Badar också varje dag i havet. Det känns som om jag fått driva på en hel del själv i detta. Hade jag väntat till sedvanlig mammografi 2021 hade knölen vuxit ännu mer. I Coronatider samt semestertider är det svårt att träffa läkare och sjuksköterska. Ställer därför frågan här. Jag är inte överdrivet orolig men vill ändå fråga eftersom det känns att detta till syvende och sist är mitt eget ansvar att kolla upp. Jag har haft väldigt ont i axeln på vänster sida hela våren, samma sida som knölen. Sedan två månader har jag en intensiv smärta i utsidan på vänster knä och jag känner av ischiaserven vilket är väldigt ovanligt för mig. Vänster ben känns liksom kortare och jag vaknar ofta på natten och har ont i både axel och knä. Jag vill bara fråga om bröstcancer kan spridas direkt till skelett trots att det inte spridits till lymfkörtel? Borde jag ha mod nog att be dem kolla upp detta? Eller görs det automatiskt? Jag har ju redan fått en indikation på att jag måste våga vara drivande för bättre prognos och överlevnad. Jag tycker inte om att vara besvärlig patient och min uppfostran har gjort mig löjligt ödmjuk. Men ingen vinner ju på min ödmjukhet i detta fall. Vad kan jag göra och vem ska jag kontakta? Mvh Mayumi
Visa svar
Nyopererad

Exemstan Sandoz eller Letrozol?

2020-07-13
Hej! Jag är en kvinna på 55 år. Efter avslutad kemoterapi ska jag nu strålas och har precis börjat med aromatashämmaren, Exemestan Sandoz. Då jag läser på bipacksedeln ser jag att den ordineras till kvinnor som genomgått 2 till 3 års behandling med Tamoxifen eller hos kvinnor som har behandlats med annat hormonläkemedel som inte har fungerat tillfredsställande. I mitt fall gäller inget av dem. Jag har passerat övergångsåldern men har inte tagit något innan. Jag blev ordinerad Letrozol men frågade om jag istället kunde ta Exemestan, då jag förstått att det är lindrigare biverkningar på dem. Var det rätt val att byta till Exemestan? Stort TACK för att ni finns och svarar på våra frågor.
Visa svar
Exemstan Sandoz eller Letrozol?

Spänner mycket efter operation

2020-07-13
Jag gjorde mastektomi vänster bröst, 28 april och axillutrymning 28 maj. Nu har det börja spänna på vänster sida, så mycket så det känns som om huden ska spricka. Det är också rödflammigt av en handflatas storlek, och lite insjunket längs ärret. Det känns inte som vätska utan är hårt och fast
Visa svar
Spänner mycket efter operation

Vad betyder detta?

2020-07-13
Läkarna föreslår cytostatika o sedan operation. Är det ok? Vad betyder allt detta. De säger att den är trippelnegativ o så väntar man på svar ang ngt? Kvinna med högersidig, 27 mm stor ER -, PgR - tumör, HER2 2+. ISH ej klar. Ki67 21%. Axill utan anmärkning. Coil via Kirurgkliniken. SCAN-B-biopsi tagen. T2NX. WHO: 2.
Visa svar
Vad betyder detta?

Upptäckt av tumör

2020-07-13
I nov -19 upptäckte jag att bröstet var väldigt spänt och att jag hade strålningar ut mot axeln/armen. Det visade sig vara lobulär invasiv bröstcancer och en storlek på nästan 6 cm. Jag hade varit på mammografi hösten -17 men då har man inte sett något. Kan en tumör växa sig så stor så fort eller kan det vara så att det var svårt att se den -17? Egenskaperna: ER 80%, PR 80%, Ki-67 15% och HER2-negativ Jag undrar för att nu har jag opererats och behandlas för högerbröstet men har upptäckt en knöl i vänsterbröst som både ömmar och är relativt stor. Då jag gjort MR för högerbröstet konstaterar man att knölen inte är malign men vad jag förstår kan en benign tumör bli en malign och då jag uppenbarligen missat tillväxten av min andra tumör undrar jag hur jag ska tänka för att inte fundera för mycket på knölen i vänsterbröst. Är det tillräckligt med de årliga mammografikontrollerna som följer nu och så kan jag släppa det däremellan. Finns det risk att mammografin inte plockar upp förändringen med tanke på utvecklingen på högersida?
Visa svar
Upptäckt av tumör

Hej.

2020-07-13
Min vänstra bröst är större än den högra. Man ser det tydligt på kläder, och utan kläder. Detta upptäckte jag förra sommaren. Har ont i den bröstet och bröstvårtan ser lite som den har krympt och huden omkring skrynklig. Har varit hos min husläkare, hon tyckte att det är normalt. Men jag har aldrig haft så här. Så ingen hjälp från vårdcentralen då jag sökt hjälp flera gånger. Bröstet är tyngre än den andra bröstet och har ont hela tiden. Jag undrar bara om det är nåt jag måste vara orolig för, cystor eller nåt annat. Förstår att det är svårt att svara på det. MvH
Visa svar
Hej.

Paclitaxel vs Docetaxel

2020-07-11
Jag har blivit ordinerad dostät cystostatikabehandling med EC och Docetaxel för min HER-positva bröstcancer. När jag fick min första dos Docetaxel blev jag subfebril och fick sedan feber, det höll i sig ca 6 dagar. Jag tar Zarzio-sprutor för att bygga upp vita blodkroppar, så som tur är var mina neutrofila aldrig låga. Vid den andra dosen fick jag feber från dag 5 och den blev allt högre. Dag 10 blev jag inlagd och var på sjukhuset nästan en vecka med antibiotika i dropp. Det visade sig också att jag hade fått en propp i lungan. Febern höll i sig (inklusiva subfebril period) i 2,5 vecka. Min behandlande läkare beslöt då att avsluta min behandling med Docetaxel och istället ge mig 3 doser av Paclitaxel under tre veckor. Han säger att dessa två cystostatika tillhör samma familj och att de är likvärdiga. Men jag undrar ändå. Paclitaxel ges i en lägre dos och oftare, men verkar inte alls ha lika besvärliga biverkningar. Om de vore likvärdiga skulle väl alla ges Paclitaxel istället för Docetaxel? Eller är det bara min kropp som inte klarade av Docetaxel? Jag vill ju blir frisk från min cancer och vill att mina cancerceller ska få den tuffaste behandlingen. Kan jag vara trygg med att Paclitaxel ger mig lika goda chanser som om jag hade kunnat fortsätta med Docetaxel?
Visa svar
Paclitaxel vs Docetaxel

Voltaren gel

2020-07-11
Har ont i ledbanden i knä och lite i höfter. Tror det är Letrozol biverkningar. Tar även Kalcipos-D och Alendronat. Min undran är om jag kan eller bör använda Voltaren gel som smärtlindring?
Visa svar
Voltaren gel