Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Paclitaxel vs Docetaxel

2020-07-11
Jag har blivit ordinerad dostät cystostatikabehandling med EC och Docetaxel för min HER-positva bröstcancer. När jag fick min första dos Docetaxel blev jag subfebril och fick sedan feber, det höll i sig ca 6 dagar. Jag tar Zarzio-sprutor för att bygga upp vita blodkroppar, så som tur är var mina neutrofila aldrig låga. Vid den andra dosen fick jag feber från dag 5 och den blev allt högre. Dag 10 blev jag inlagd och var på sjukhuset nästan en vecka med antibiotika i dropp. Det visade sig också att jag hade fått en propp i lungan. Febern höll i sig (inklusiva subfebril period) i 2,5 vecka. Min behandlande läkare beslöt då att avsluta min behandling med Docetaxel och istället ge mig 3 doser av Paclitaxel under tre veckor. Han säger att dessa två cystostatika tillhör samma familj och att de är likvärdiga. Men jag undrar ändå. Paclitaxel ges i en lägre dos och oftare, men verkar inte alls ha lika besvärliga biverkningar. Om de vore likvärdiga skulle väl alla ges Paclitaxel istället för Docetaxel? Eller är det bara min kropp som inte klarade av Docetaxel? Jag vill ju blir frisk från min cancer och vill att mina cancerceller ska få den tuffaste behandlingen. Kan jag vara trygg med att Paclitaxel ger mig lika goda chanser som om jag hade kunnat fortsätta med Docetaxel?
Svar:
Det finns en amerikansk studie där man jämförde docetaxel och paklitaxel som man gav antingen varje eller var tredje vecka. Alla patienter hade först fått den amerikanska varianten på EC (AC). Det man på den tiden uppfattade som standard var treveckors paklitaxel. Utfallet var aningens bättre och likartat för veckovis paklitaxel och treveckors docetaxel. Det är därför man använder i första hand en av dessa två regimer man använder idag. I ditt fall borde man jämföra mellan tvåveckors docetaxel och enveckas paklitaxel, vad jag vet finns ingen sådan jämförelse. Men jag kan inte tänka mig att det i din situation skulle vara sämre att ge veckovis paklitaxel istället för den sista tunga docetaxelbehandlingen. Idén är helt rimlig och ett bra förslag tycker jag..
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Cystor i bröst

2020-08-11
Jag är 42 år och fick min första mammografi för 2 år sedan Nu i år hade jag förändring och hade cystor. Blev återkallad för ytterligare bilder och ultraljud Då sa läkaren cystor, inget farligt Jag frågade behöver jag vara orolig Då tyckte jag att inte fick en ordentlig bekräftelse och blev och är orolig Och väntar nu på MR till slutet av augusti efter mensen Hon sa att hon kallar mig efter 1 1/2 år om det ser bra ut Men jag vill ju veta (Jag är rädd) Vi släkten har inte haft bröst cancer Men annan cancer Min fråga är Hur uppkommer cystor? Jag var jätte sjuk i februari (trolig Corona) Blev opererad i mars i vänster handled av en tfcc skada då de satsade upp vänster hand och stoppade blodflödet Men vart gipsad till och från i ett år och inte rört vänster sida så mycket Nu ömmar mitt vänstra bröst och armhåla där jag har cystor Jag är jätte rädd och vill bara ha förklarat för mig om min operation eller sjukdom orsakat cystor? Tack snälla för svar
Visa svar
Cystor i bröst

Rodnad på bröstvårta

2020-08-11
Hej! Jag är en tjej på 18 år som idag när jag duschade märkte att min högra bröstvårta hade en rodnad bredvid sig eller på kanten av själva bröstvårtan. Imorse märkte jag att den kliade men tänkte att det var torr hud eftersom jag har torr hud och utslag ibland på olika delar av kroppen sedan barndom. Men huden är inte torr utan är helt normal och det är bara en rodnad. Den gör inte ont och känns inte annorlunda och kliade bara imorse. Jag har även haft märken på båda bröst som är ljust lila och tänkt att det var bristningar i huden men jag har haft dem under väldigt lång tid (kanske 10 månader högst) och de försvinner inte. Bör jag vara orolig? Bröstcancer är ju ovanligt bland unga men kan det vara cancer?
Visa svar
Rodnad på bröstvårta

Svullnad armhåla

2020-08-11
Har under flera år haft lite svullnad och ömhet i armhålorna men när jag blev gravid blev det mer och när mjölken rann till efter förlossningen fick jag som en stor ond knöl i ena armhålan men den försvann efter några dagar. Haft efter det fortfarande mer svullna armhålor än innan graviditeten och fortfarande ömma, och i den armhålan där den hårda knölen uppstod när mjölken rann till har huden töjts ut så mycket att jag fått hudbristningar och huden hänger. Ammar fortfarande och det är 4 månader sedan förlossningen nu. Jag är 24 år och har ingen nära släkting med bröstcancer. Bör jag söka vård eller är detta normalt i samband med graviditet och amning?
Visa svar
Svullnad armhåla

Invasiv bröstcancer

2020-08-11
Hej. Jag har tidigare skrivit till er och fått informativa svar. Har nu en följdfråga. Jag har gått igenom en mastektomi och fått besked att det rörde sig om en ductus cancer in situ, ej invasiv, ingen spridning, cellförändringsgrad 3. Ingen ytterligare behandling har rekommenderats. Min undran är nu: kan en cancer med celler som graderas som 3, vara icke invasiv? Undrar så om jag skulle behöva annan behandling. Med vänlig hälsning
Visa svar
Invasiv bröstcancer

Abraxane

2020-08-10
Hej! Jag har tillsammans med med min läkare kommit fram till att prova avraxabe istället för paklitaxel eftersom jag får psykisk påverkan av kortison. Jag ska få avraxabe en gång i veckan i nio veckor. Men i informations broschyren står det att man brukar göra uppehåll var tredje vecka. Kan man ge Abraxane en gång/v i nio veckor utan uppehåll?
Visa svar
Abraxane

Ärftlighetsfråga

2020-08-08
Hej, om min mor fick inflammatorisk bc och jag nu opererats för hormonell, är det att betrakta som ärftlig bc eller ska det vara av samma typ? Har inte riktigt fattat om typ av tumör spelar roll eller om du kan drabbas av vilken typ som helst om ärftlighet spelar roll.
Visa svar
Ärftlighetsfråga

Upptäckt knöl under bröstet

2020-08-08
Hej, När jag duschade idag kände jag en knöl precis under bröstet stor som en spelkula. Jag har aldrig känt en knöl där tidigare när jag tvålat in brösten och är precis på ett ställe där jag drar rätt hårt med fingrarna när jag tvålar in. Den sitter precis under huden och borde därav varit lätt att känna om den varit där längre och vuxit fram. Kan det vara något som bara blivit inflammerat eller svullet? Eller kan det vara en tumör? 19 årig tjej som inte har bröstcancer i släkten
Visa svar
Upptäckt knöl under bröstet

Klar vätska ur bröstet

2020-08-08
Hej. Slutade amma för 1 år och 4 månader, mitt högra bröst ömmar väldigt ibland (det hugger till) och jag kan trycka ur genomskinlig vätska ur bröstvårtan, jag tycker inte det känns som när mjölken spände. Har även noterat en knöl i armhålan. Bör detta kollas upp? Eller är jag bara nojjig?
Visa svar
Klar vätska ur bröstet

Ont i vänstra bröstet

2020-08-08
Hej, jag har haft ont i vänstra bröstet sedan drygt ett år. Det känns eventuellt som om en bröstkörtel är lite svullen. Om jag trycker och klämmer gör det oftast ont efteråt. Min bröstvårta är också lite mörkare just längst ut. Jag var hos min gynekolog som kände på brösten, men menade på att allt var som det skulle. Då fick jag inte till honom pga just bröstet och tänkte inte ens på att fråga om det. Borde jag kolla upp det igen?
Visa svar
Ont i vänstra bröstet

Mens efter zoladexbehandling

2020-08-08
Jag undrar om det finns någon kunskap kring hur lång tid det brukar ta för menstruationen att komma igång igen efter avslutat zoladexbehandling? Tack på förhand!
Visa svar
Mens efter zoladexbehandling