Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Nyopererad

2020-07-13
Hej Jag har haft ofarliga knälar i vänster bröst tidigare. Tömde en godartad cysta 2015. Kände en ny knöl december 2018 som jag väntade med. Blev kallad till mammografi juni 2019 men den visade inget. Dock kände jag knölen och i början av januari bildades en grop under knölen. Jag försökte själv boka mammografi i februari men de hänvisade till vårdcentralen. Pga coona väntade jag ytterligare. I maj gick jag till vårdcentralen och fick tid för trippeldiagnos den 28/6. Mammografin såg ej knölen, men ultraljud visade ngt diffust. Läkaren var tvärsäker att det var en bindvävsknuta. Den 5 juni kom dock provsvar som visade invasiv duktal bröstcancer. Detta är svar från första biopsin, har inte fått den från operationen än mer än att knölen som antogs vara 17 mm istället var 20 mm och att de två lymfkörtlar som tagits ut var cancerfria: Corebiopsi: Invasiv duktal cancer Sida: Vänster BRE/NHG: Preliminärt 6/grad 2 ER: 100 % PR: 100 % Ki-67: 9 % Jag opererades 16 juni och är tacksam för snabb operation. Jag skulle fått 15 dagars strålning men detta reducerades till 5 dagar. Jag glömde fråga varför. Jag har påbörjat Tamoxifen och fick väldigt starka biverkningar första natten med stark smärta i hela kroppen. Men nu känns det hanterbart. Jag har god fysik och springer, dansar, yogar mm. Badar också varje dag i havet. Det känns som om jag fått driva på en hel del själv i detta. Hade jag väntat till sedvanlig mammografi 2021 hade knölen vuxit ännu mer. I Coronatider samt semestertider är det svårt att träffa läkare och sjuksköterska. Ställer därför frågan här. Jag är inte överdrivet orolig men vill ändå fråga eftersom det känns att detta till syvende och sist är mitt eget ansvar att kolla upp. Jag har haft väldigt ont i axeln på vänster sida hela våren, samma sida som knölen. Sedan två månader har jag en intensiv smärta i utsidan på vänster knä och jag känner av ischiaserven vilket är väldigt ovanligt för mig. Vänster ben känns liksom kortare och jag vaknar ofta på natten och har ont i både axel och knä. Jag vill bara fråga om bröstcancer kan spridas direkt till skelett trots att det inte spridits till lymfkörtel? Borde jag ha mod nog att be dem kolla upp detta? Eller görs det automatiskt? Jag har ju redan fått en indikation på att jag måste våga vara drivande för bättre prognos och överlevnad. Jag tycker inte om att vara besvärlig patient och min uppfostran har gjort mig löjligt ödmjuk. Men ingen vinner ju på min ödmjukhet i detta fall. Vad kan jag göra och vem ska jag kontakta? Mvh Mayumi
Svar:
Hej du måste givetvis ta upp dessa frågor på ditt återbesök efter operationen, som jag uppfattar att du ännu inte haft. Då får man bedöma om de besvär du har bör föranleda någon form av röntgenundersökning, det kan vi inte göra på detta sätt. Om du mot förmodan varit på ditt besök efter operationen redan får du ringa till bröstmottagningen, det spelar ingen roll om det är Corona eller semester, du är deras patient.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Cystor i bröst

2020-08-11
Jag är 42 år och fick min första mammografi för 2 år sedan Nu i år hade jag förändring och hade cystor. Blev återkallad för ytterligare bilder och ultraljud Då sa läkaren cystor, inget farligt Jag frågade behöver jag vara orolig Då tyckte jag att inte fick en ordentlig bekräftelse och blev och är orolig Och väntar nu på MR till slutet av augusti efter mensen Hon sa att hon kallar mig efter 1 1/2 år om det ser bra ut Men jag vill ju veta (Jag är rädd) Vi släkten har inte haft bröst cancer Men annan cancer Min fråga är Hur uppkommer cystor? Jag var jätte sjuk i februari (trolig Corona) Blev opererad i mars i vänster handled av en tfcc skada då de satsade upp vänster hand och stoppade blodflödet Men vart gipsad till och från i ett år och inte rört vänster sida så mycket Nu ömmar mitt vänstra bröst och armhåla där jag har cystor Jag är jätte rädd och vill bara ha förklarat för mig om min operation eller sjukdom orsakat cystor? Tack snälla för svar
Visa svar
Cystor i bröst

Rodnad på bröstvårta

2020-08-11
Hej! Jag är en tjej på 18 år som idag när jag duschade märkte att min högra bröstvårta hade en rodnad bredvid sig eller på kanten av själva bröstvårtan. Imorse märkte jag att den kliade men tänkte att det var torr hud eftersom jag har torr hud och utslag ibland på olika delar av kroppen sedan barndom. Men huden är inte torr utan är helt normal och det är bara en rodnad. Den gör inte ont och känns inte annorlunda och kliade bara imorse. Jag har även haft märken på båda bröst som är ljust lila och tänkt att det var bristningar i huden men jag har haft dem under väldigt lång tid (kanske 10 månader högst) och de försvinner inte. Bör jag vara orolig? Bröstcancer är ju ovanligt bland unga men kan det vara cancer?
Visa svar
Rodnad på bröstvårta

Svullnad armhåla

2020-08-11
Har under flera år haft lite svullnad och ömhet i armhålorna men när jag blev gravid blev det mer och när mjölken rann till efter förlossningen fick jag som en stor ond knöl i ena armhålan men den försvann efter några dagar. Haft efter det fortfarande mer svullna armhålor än innan graviditeten och fortfarande ömma, och i den armhålan där den hårda knölen uppstod när mjölken rann till har huden töjts ut så mycket att jag fått hudbristningar och huden hänger. Ammar fortfarande och det är 4 månader sedan förlossningen nu. Jag är 24 år och har ingen nära släkting med bröstcancer. Bör jag söka vård eller är detta normalt i samband med graviditet och amning?
Visa svar
Svullnad armhåla

Invasiv bröstcancer

2020-08-11
Hej. Jag har tidigare skrivit till er och fått informativa svar. Har nu en följdfråga. Jag har gått igenom en mastektomi och fått besked att det rörde sig om en ductus cancer in situ, ej invasiv, ingen spridning, cellförändringsgrad 3. Ingen ytterligare behandling har rekommenderats. Min undran är nu: kan en cancer med celler som graderas som 3, vara icke invasiv? Undrar så om jag skulle behöva annan behandling. Med vänlig hälsning
Visa svar
Invasiv bröstcancer

Abraxane

2020-08-10
Hej! Jag har tillsammans med med min läkare kommit fram till att prova avraxabe istället för paklitaxel eftersom jag får psykisk påverkan av kortison. Jag ska få avraxabe en gång i veckan i nio veckor. Men i informations broschyren står det att man brukar göra uppehåll var tredje vecka. Kan man ge Abraxane en gång/v i nio veckor utan uppehåll?
Visa svar
Abraxane

Ärftlighetsfråga

2020-08-08
Hej, om min mor fick inflammatorisk bc och jag nu opererats för hormonell, är det att betrakta som ärftlig bc eller ska det vara av samma typ? Har inte riktigt fattat om typ av tumör spelar roll eller om du kan drabbas av vilken typ som helst om ärftlighet spelar roll.
Visa svar
Ärftlighetsfråga

Upptäckt knöl under bröstet

2020-08-08
Hej, När jag duschade idag kände jag en knöl precis under bröstet stor som en spelkula. Jag har aldrig känt en knöl där tidigare när jag tvålat in brösten och är precis på ett ställe där jag drar rätt hårt med fingrarna när jag tvålar in. Den sitter precis under huden och borde därav varit lätt att känna om den varit där längre och vuxit fram. Kan det vara något som bara blivit inflammerat eller svullet? Eller kan det vara en tumör? 19 årig tjej som inte har bröstcancer i släkten
Visa svar
Upptäckt knöl under bröstet

Klar vätska ur bröstet

2020-08-08
Hej. Slutade amma för 1 år och 4 månader, mitt högra bröst ömmar väldigt ibland (det hugger till) och jag kan trycka ur genomskinlig vätska ur bröstvårtan, jag tycker inte det känns som när mjölken spände. Har även noterat en knöl i armhålan. Bör detta kollas upp? Eller är jag bara nojjig?
Visa svar
Klar vätska ur bröstet

Ont i vänstra bröstet

2020-08-08
Hej, jag har haft ont i vänstra bröstet sedan drygt ett år. Det känns eventuellt som om en bröstkörtel är lite svullen. Om jag trycker och klämmer gör det oftast ont efteråt. Min bröstvårta är också lite mörkare just längst ut. Jag var hos min gynekolog som kände på brösten, men menade på att allt var som det skulle. Då fick jag inte till honom pga just bröstet och tänkte inte ens på att fråga om det. Borde jag kolla upp det igen?
Visa svar
Ont i vänstra bröstet

Mens efter zoladexbehandling

2020-08-08
Jag undrar om det finns någon kunskap kring hur lång tid det brukar ta för menstruationen att komma igång igen efter avslutat zoladexbehandling? Tack på förhand!
Visa svar
Mens efter zoladexbehandling