Hej Lena, det är alltid svårt att göra förutsägelser om framtiden, så det vågar jag mig inte på, men så mycket kan jag säga att trötthet under strålningen är vanligt och övergående. Kom ihåg att orsakerna till trötthet kan vara väldigt många. Det spelar förstås stor roll vad som är den direkta orsaken, men samtidigt är det så att man i de flesta fall inte riktigt kan exakt förklara vad som är den utlösande orsaken. Personligen tror jag inte i första hand att strålningen i sig är den vanligaste orsaken till tröttheten, utan att det mer handlar om den situation man befinner sig i som leder till trötthet.
Rådet är att finna balans mellan aktivitet och vila, och att beväpna sig med ett mått av tålamod.
Vallningarna är ett resultat av "östrogenbrist", där Anastrozol sänker nivån i botten, vilket är gynnsamt för att förebygga återfall efter bröstcancer, men också det som leder till besvär. Du skriver inte om du före bröstcancern var menstruerade, i i så fall är det inte helt säkert att anastrozolen är den största boven, det kan vara så att det faktum att äggstockarna förlorat sin hormonproduktion är den huvudsakliga orsaken till vallningarna.
Hur intensiva dessa besvär är och hur långe de håller i sig är mycket olika, så inte heller där kan jag ge en riktig prognos. Det kan dock bli bättre om man har litet tur, och har man inte den turen finns det knep man kan försöka för att lindra besvären. Om det är så besvärligt att du funderar på att avbryta din behandling, vill jag starkt anbefalla dig att kontakta din bröstkirurgiska eller onkologiska enhet innan så man får möjlighet att fundera på vilka mått och steg man kan vidta för att underlätta för dig att fullfölja behandlingen först!
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.