Frågor & svar

Honung och Tamoxifen

2020-08-12
Har en fråga om att äta honung och Tamoxifen samtidigt. Tamoxifen-biverkningar i form av oerhörda vallningar, svettningsattacker och tillhörande yrsel i 10 år till är inte trevligt. Min onkolog skrev ut ett recept på en psykmedicin Venlafaxin som jag ska ta i låg dos visserligen, men med otäcka biverkningar i form av uppkomna självmordstankar osv....denna medicin vill jag ej ta! Den kunde ev lindra vallningar/svettningar. Det var enda hjälpen jag fick från sjukvården. Nu är det så att jag själv har googlat på HONUNG, och hittade att den kunde lindra värmevallnngar ev. Jag har nu provat i en vecka ungefär och redan första dagen kände jag att värme och svettattackerna minskade i antal och framförallt blev i svagare form. Jag tar en tesked ekologisk honung i ljummet vatten 30 min innan läggdags, anses vara rogivande också för sömnen skull. Inte av med besvären helt med honung men uppskattar kanske en minskning av svettning/vallning på ca 70% i alla fall. Jag får sova bättre! Så honung vill jag råda andra att prova . Fråga 1: Kan intaget av denna dagliga honung på något sätt minska effekten av Tamoxifenbehandlingen? Fråga 2: Sedan undrar jag över min prognos framåt , jag har vänstersidig bröstcancer sk stark hormonkänslig östrogen 85% och progesteron 90% ,intraduktal, bifokal IDC25 mm och några mm, NHG 1, lågt Ki-67 på 12,5%, HER2 negativ. I sentinel node 1 makrometastas av 1 undersökt. Jag ville ej att de plockade ut fler lymfkörtlar i armhålan för operation. Metastas-screening i DT röntgen visar ingen spridning thorax, skelett eller buk. Ska äta 1 tabl Tamoxifen i 5 år, sedan aromatashämmare Letrozole i 5 år plus nyligen påbörjad strålning. Ingen cytostatika, men erbjöds detta dock "om jag ville". Operation 11 maj 2020, Tamoxifen start 1 juli 2020 och andningsstyrd strålning start 6 augusti 2020 och ska nu få 15 ggr totalt. Räcker denna behandling tro, utan cytostatika? Fråga 3: Är såklart orolig över Tamoxifen-biverkningar såsom blodpropp, stroke och livmodercancer av Tamoxifen , hur ofta drabbas kvinnor av dessa i % och när i behandlingen kan dessa uppstå (efter flera år eller i början) Tack snälla för svar! Mvh Maria
Svar:
Hej, all behandling som har effekt kan ha biverkningar. Jag vet inte om du provade venlafaxin, och drabbades av det du anger eller om det är en biverkan du inte vill utsätta dig för att riskera att få. Min erfarenhet är att långt ifrån alla drabbas av detta, jag minns faktiskt inte någon som fått prova venlafaxin för vallningar, däremot har inte alla effekt, eller trivs inte med medicinen. Underlaget att använda venlafaxin är dick rimligt gott, i randomiserade studier har man sett en minskning i antalet svettningar på 40-60 %. Jag är inte medveten om att man genomfört motsvarande studier avseende honung, eller honing som Nalle Puh skulle säga. Om du upplever att det hjälper och du därigenom kan ta din tamoxifenbehandling finner jag ingen anledning att ifrågasätta ditt val, jag tror inte att det tar bort effekten av tamoxifen. Men kom ihåg att även honung (=socker) har biverkningar: karies, ökad risk för diabetes mm. Det spelar ingen roll att den är ekologisk. Beträffande din prognos så behöver jag gissa på din ålder, jag antar att du är 45 och har menstruationer, åldern spelar inte så stor roll. I så fall är det 90 % chans att du lever och har hälsan om 10 år efter endast operationen, Med tamoxifen under 5 år blir chansen 92 %, kemoterapi hade teoretiskt kunnat öka detta till 93, 5%, en tilläggsnytta på 1,5 % vilket betyder att endast en patient av drygt 60 som tar cytostatikan skulle ha nytta av den behandlingen, vilket kan anses vara en alltför måttlig effekt. Om du sedan efter 5 år tar aromatashämmare, så förbättras prognosen ytterligare. När man läser den största genomgången av tamoxifenbehandling som finns, den sk oxfordgruppens metaanalys så sammanfattar de bieffekterna av tamoxifen baserat på drygt 20 000 patienter att påverkan av tamoxifen på dödligheten till följd av andra orsaker än bröstcancer är mindre än nyttan i form av minskad dödlighet. Man ser förvisso ett litet antal kvinnor som drabbas av det du anger, men även om man beaktar det så överväger nyttan med behandling riskerna. Bland 10 000 kvinnor som tog tam i 5 år handlade det om i 6 som avled till följd av blodpropp och 9 till följd av livmodercancer d v s 0,5 respektive 0,9 promille, eller tillsammans 1,4 promille d v s det var ungefär 15 gånger vanligare att man förebygger ett dödsfall till följd av bröstcancer än att man drabbas av ett dödsfall till följd av behandlingen. Jag uppfattar att alla som råkade illa ut av behandlingen var äldre än 55. Jag rekommenderar dig att ta tamoxifen.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi