Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Blåsor i mun och munsår

2019-06-19
Jag genomgår just nu en cystostatikabehandling oC ca en v efter behandling får jag stora smärtsamma blåsor i munnen. Har fått smärtstillande spray samt medel att gurgla mig med. Men smärtlindringen håller bara i sig tills man försöker äta ngt. Munsåret läker inte mellan behandlingarna. Torkar o blöder varje natt. Har pratat med behandlande läkare som skrivit ut spray o medel att gurgla sig med. Men nu vänder jag mig till er för att få råd o tips om åtgärder man kan göra samt annat att behandla med. Detta innebär att det värker hela tiden o att det är mycket svårt att äta o driva.
Svar:
Hej Det låter inte rimligt att du får så svåra biverkningar så att det konstant blöder och är sår. Nu vet jag inte vilken typ av behandling du får men tala med din läkare om det finns möjlighet till byte av behandling alternativt så får man sänka dosen. Det finns också ett antal olika regimer för att minska den här typen av biverkan. Nu vet jag inte vad du fått men uppenbarligen har det inte hjälpt så något måste man göra för det är inte rimligt med så påtagliga biverkningar MVH Elisabet
Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Överläkare och onkolog, Radiumhemmet, Karolinska Sjukhuset, Stockholm

Skilja på återfall eller sena biverkningar cytostatika

2020-06-03
Hej, Hade trippelnegativ cancer med högt ki på 88 %. En smittad lymfkörtel. Enligt läkarna svarade jag bra då tumören krymte och laddade mindre kontrast. PAD visade dock hög aktivitet med ki 76 %. Lymfkörtel i armhålan var helt "död". Behandlades med neoadjuvant cytostatika, operation och efterbandling med Capecitabine (klar dec -19). Är så orolig för återfall få det gör ont i kroppeb då och då. Hur vet man när man kanske borde be om en skanning? Ettårskontroll med mammo i april 2020 var u.a. Tack på förhand!
Visa svar
Skilja på återfall eller sena biverkningar cytostatika

Fundering kring mitt bröst

2020-06-02
Hej jag är 14 år jag märkte att min bröstvårta har typ blivit lilla och har en knöl önder bröstvårtan på höger sida och jag är öm och orolig att det kan vara farligt och så
Visa svar
Fundering kring mitt bröst

Efter operation

2020-06-02
Hej, Den 25 mars opererade man bort en cancertumör på cirka 12 mm. Jag fick strålbehandling och Tamoxifen som naturligtvis ger vissa biverkningar. Något jag ska diskutera med läkaren på mitt återbesök. Min fråga gäller i stället den hetta jag känner i det opererade bröstet (det brinner i bröstet). Det bröstet känns också varmare utanpå än det friska. Nu och då känner jag också som starka nålstick rakt in i bröstvårtan. Är det något att oroa sig för eller är det något som går över med tiden. Det är ganska obehagligt.
Visa svar
Efter operation

Riskgrupp och träning

2020-06-02
Jag har fått 24 veckors neoadjuvant behandling (12v paclitaxel + 12 v palbociklib) som jag tacklat otroligt bra tack vare dagliga styrkepass, intervallpass och promenader. Detta har jag kunnat utföra då jag lyckades isolera mig borta från Stockholm redan i början på mars och de sista 12v var tablettform och där jag befinner mig finns gym men inga människor... På måndag genomför jag min mastektomi och därefter väntar EC eller FEC * 3 och jag måste tillbaka till Stockholm. Träningen har verkligen varit direkt avgörande i mitt välmående dessa 24 veckor och nu är jag orolig hur jag ska få till träningen under kommande behandling i S-holm. Hur ser ni på risken för mig att vistas i gym miljö efter operationen och sedan under kommande cellgifter? Eventuellt tillkommer strålning förstås och samma fråga gäller då.
Visa svar
Riskgrupp och träning

Ena bröstet större än de andra

2020-06-02
Hej jag är 27 år och mitt vänstra bröst har på den senaste tiden blivit större och knöligare än vanligt och även ömmar vid vissa tillfällen , blir lite nojig och undrar vad det kan bero på ? Bör jag söka vård ?
Visa svar
Ena bröstet större än de andra

Covid-19

2020-06-02
Hej jag skall snart börja med cellgiftsbehandling och är mycket orolig för covid-19. Hur skall jag tänka kring detta? Bör jag isolera mig? Jobba hemifrån? Och min sambo som arbetar i bostöd och träffar brukare dagligen. Hur ska vi förhålla oss till smittan?
Visa svar
Covid-19

Återfall trippelneg

2020-06-02
Vill bara klargöra att det inte var jag, Anna 1950, som den 31/5 svor över det fina svar jag fick av De N Loman. Tack, är så jättetacksam. Är också övertygad om att De NL mer än väl vet & förstår hur vi mår, och att vi inte orkar allt ALLA dagar, och det kändes fint med stöd för dom lite bättre dagarna! Nu vågar jag! TACK ❤️
Visa svar
Återfall trippelneg

Fortsatt behandling efter symptomfriförklaring fem år efter operation

2020-06-02
Har tagit Anastrozol i fem år efter operation med efterföljande strålbehandling. Nu symptomfriförklarad. Har erbjudits att i fortsättningen ta Tamoxifen, men blir lite avskräckt när jag läser om biverkningarna. Hur vanligt är det att man fortsätter med behandling efter fem år? Vilka fördelar kan Tamoxifen ha då? Skulle det vara OK att avstå?
Visa svar
Fortsatt behandling efter symptomfriförklaring fem år efter operation

Aromatashämmare och naturmedel mot ledvärk

2020-06-02
Har artros i flera leder, främst händer och rygg, och åt tidigare MSM vilket hjälpte mot mina besvär. Nu tar jag Letrozol sedan 7 mån och får mer och mer besvär med stelhet och smärta. Min fråga är; kan jag ta MSM trots att jag tar Letrozol? Om inte, kan jag prova Glukosamin?
Visa svar
Aromatashämmare och naturmedel mot ledvärk

Vad hände med min fråga?

2020-06-02
I går, söndag, skickade jag en fråga som ännu inte fått svar. Jag frågade om det är normalt att det opererade bröstet hettar och är betydligt varmare än det friska bröstet. Har också stickande smärta (som nålstick) rakt in från bröstvårtan. Operationen gjordes den 25 mars. Hoppas att jag lyckas få igenom min fråga idag.
Visa svar
Vad hände med min fråga?