Frågor & svar

Mastektomi eller tårtbitsoperation?

2020-08-24
Hej! Jag fick i april diagnosen trippelnegativ bröstcancer med en delningshastighet på 40%. Får imorgon min 8:e cellgiftsdos (varav 4 Docetaxel och 4 EC) och skall inom kort opereras. Är överlag väldigt missnöjd med läkarkontakt (eller rättare sagt bristen på den). Har i dagarna fått bekräftat att jag fallit ur systemet och ”glömts bort” och efter påtryckningar från både mig och min fina kontaktsjuksköterska har de senaste dagarna undersökningar gjorts som skulle gjorts för flera veckor sedan. Jag har således inte fått möjlighet att diskutera operation med kunnig läkare (min läkare är ST-läkare och säger själv att han inte har tillräckligt med ”kött på benen”.) Jag fick nyligen besked från Onkogenetiska på Akademiska sjukhuset att jag inte är bärare av BRCA1 eller BRCA2, vilket känns oerhört skönt. Däremot beräknas risken att jag får bröstcancer igen vara 20%, baserat på min ålder (41 år), min cancerform samt kartläggning av släktens cancerhistorik. Enligt min läkare brukar man vid ett riskvärde på ÖVER 20% förespråka bilateral mastektomi. Han tror dock att det vid kommande läkarkonferens om mig (som är om två dagar) kommer att bestämmas tårtbitsoperation och att jag nog kommer få ”kriga” för mastektomi om jag önskar det istället. Han säger även att man ”nu pratar om” att det är likvärdig risk för återfall efter tårtbitsoperation och strålning som när man tagit bort brösten. Hur kan detta stämma? Vad skulle ni säga minskar risken för återfall bäst och med hur mycket? Cancern jag har nu var från början ca 3 cm och sitter i mjölkkörtelgång.
Svar:
Hej Martina, du har viktiga frågor, och jag är ledsen att du inte fick diskutera dessa på ett tillfredsställande sätt vid ditt sjukhus. Generellt kan man säga att den senare bulken av forskning (där man får notera att det inte finns någon superbra (=randomiserad) forskning på området men stora tillbakablickande studier) enhälligt visar att det inte är någon överlevnadsfördel att ta bort hela bröstet istället för en del. Detta gäller även för kvinnor som är 40 år eller yngre enligt en större sammanslagning av studier från 2015. Oftast tittar man då på överlevnad. Det finns äldre studier som visat en högre risk för återfall i bröstet vid bröstbevarande kirurgi men dessa resultat kan idag inte längre bekräftas, risken bedöms likvärdig för båda typer av operation. En viktigt förutsättning är att man strålar bröstvävnaden efter bröstbevarande kirurgi, och att man får fria "marginaler", dvs tumören sitter inte precis i kanten av den vävnadsbit man tagit bort, men det finns avstånd in i den friska vävnaden. Framförallt efter neoadjuvant kemoterapi (som du har fått) ser man ökade chanser till bröstbevarande kirurgi vilket anses vara en fördel. Någon studie visade då ökad risk för återfall i bröstet - men då hade man inte tagit bort de kvinnor där tumören faktiskt inte tagits bort med fria marginaler! Så ja, i princip rekommenderar man bröstbevarande kirurgi i ditt läge, och man har inga bevis för att större kirurgi ger dig någon sorts överlevnadsvinst. Det där med riskbedömningar är nästa fråga: man kan inte säga att 20 % risk innebär att vi "förespråkar" att ta bort bröstet, snarare att det kan diskuteras. Vanligt är då att man egentligen menar det andra bröstet (det friska), eftersom risken ju avser att utveckla en ny bröstcancer - inte ett återfall. 20-25 % risk är en "mellangrupp", och här skulle du nog diskutera om du ska följas på något annat sätt (mer intensivt och/eller med andra metoder, beroende på hur din tumör upptäcktes) eller om du vid ett senare tillfälle önskar en operation på den friska sidan. En sådan operation rekommenderas vanligtvis inte inom de första 2 åren efter din behandling: båda brösten kan anses vara skyddade av den behandling du har fått och det är ingen brådis att ta beslut om förebyggande kirurgi. Nu blev det ett långt svar men jag hoppas du blev lite klokare. Kontentan är att du kan känna dig trygg med att välja bröstbevarande kirurgi - men det är din rätt att diskutera detta och ta ett beslut själv. Sedan borde du få diskutera kirurgi på den andra sidan eller anpassad uppföljning i lugn och ro efter din operation så du känner att du får ett bra underlag för att bestämma hur du vill ha det.
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Knölar i gammalt serom

2024-05-21
Hej! Jag gjorde mastektomi sommaren 2021 pga her2 positiv BC. Fick behandling, opererat bort äggstockarna och går på letrozol. Jag har kvar ett serom i storlek som ett ägg i anslutning till ärret. Onkologen har sagt att det till slut kommer försvinna av sig själv. Nu snart 3 år senare har jag fått hårda knölar i olika storlekar i delar av serom-området? Är det vanligt att det blir så? Jag har tidigare haft BC in-situ vänster sida 2020 och liten ”hormon-BC” på höger sida 2019, så jag känner mig lite orolig. Tack för att man får ställa frågor!
Visa svar
Knölar i gammalt serom

Kallelse till kirurgi

2024-05-21
Hej Har gjort Mammografi Röntgen Ultraljud Biopsi Men inte fått något svar Men fick en kallelse till bröstcentrum kirurgi Vad menas med det? Är det garanterat att det blir operation?
Visa svar
Kallelse till kirurgi

Kallelse till bröstcentrum kirurgi

2024-05-21
Hej Har skrivit men min fråga dyker inte upp? Jag undrar om man fått en kallelse till kirurgin innebär det alltid operation?
Visa svar
Kallelse till bröstcentrum kirurgi

Hur ser man eventuell spridning till skelett?

2024-05-16
Hej! Vill först bara säga att jag är så tacksam för att ni finns! 🩷 Nu till min fråga, Med vilka metoder kan man se om bröstcancer har spridit sig till skelettet? CT-röntgen har jag förstått, men finns det någon mer eller kompletterande metod att se det på?
Visa svar
Hur ser man eventuell spridning till skelett?

Smärta i kroppen & smärtstillande

2024-05-15
Hej! Jag har fått min första dos Docetaxel 100 för 3 dagar sedan. Tog sedan filgrastim-sprutan hemma 24h efter. Igår kväll började smärta i muskler, leder och skelett komma smygande och idag känner jag det flukturerande över hela kroppen. Jag började med att ta 2 Alvedon kl 7 på morgonen och sedan 1 Ipren vid kl 10 då alvedonen inte hjälpt. Min fråga är om det är bäst att ta 2 alvedon & 1 Ipren samtidigt och sedan vänta 6-8 timmar? Eller om det är bättre att varva alvedonen och iprenen med 3-4 timmars mellanrum istället? (Såklart inte mer än 3 Ipren per dag & inte mer än 8 Alvedon per dag). Tacksam för svar!
Visa svar
Smärta i kroppen & smärtstillande

HR+/TNBC undrar än

2024-05-15
Hej Anne Har fått svar från dig idag 9/5 vi förstår inte riktigt hur ni menar, vi kanske formulera oss fel vi skrev "ska få en biopsi på levermetastaserna om cancern är både hormonell och TNBC", om det skulle visa sig efter leverbiopsin att en del metastaser muterat och blivit TNBC och en del andra metastaser fortfarande är hormonella,vilken behandling sätter man in då? Ni skrev att Enhertu kan fungera mot TNBC, saknar inte TNBC receptorer för östrogen, progesteron och HER 2? Hur kan Enhertu fungera mot TNBC, som saknar receptorer?
Visa svar
HR+/TNBC undrar än

Hur sprids bröstcancer?

2024-05-14
Om det inte finns metastaser i lymforna i armhålan eller vaskulär invasion, på vilka andra sätt kan bröstcancer spridas? Skiljer det sig beroende vilken variant av bröstcancer?
Visa svar
Hur sprids bröstcancer?

Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

2024-05-14
Hej Fick min bröstcancer 2020 42år gammal, mucinös, her2 neg, Estrogen och progrestron positiv 90%. Ingen ärftligt faktor påvisad enligt blodprover. Vet inte släktmässigt om bröstcancer. Min dotter på 14år var till ungdoms mottagningen för stora mens blödningar. Barnmorskan började prata om bla p-piller skulle kunna hjälpa. Men vågar jag låta min dotter ta ex p-piller?
Visa svar
Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

Knöl mitt på bröstbenet

2024-05-14
Hej, har fått en liten knöl på bröstbenet typ 4-5 fingrar ner från svalget och funderar vad det kan vara och om det är något som man bör kolla upp? Gör inte ont och har inga andra symptom. Är 54 år, hade Her2+ för 18 år sedan och är BRCA2 bärare. I övrigt frisk.
Visa svar
Knöl mitt på bröstbenet

Fundering!

2024-05-14
hej! Jag är 22 år och har på min vänstra bröstmuskel (precis över bröstet intill mitten av bröstkorgen) känt av att det är svullet och även något som buktar ut lite mera än på högra sidan. ( hårt och stelt) Det började med att jag kände mycket smärta efter en natt just där. Och sedan kan jag få smått känningar där när jag rätar ut bröstkorg osv . Är detta något att oroa sig över ? Tacksam för svar ifrån en väldigt orolig tjej..
Visa svar
Fundering!

Ömmande/värkande bröst orolig

2024-05-14
Hej, jag sökte till VC då jag tyckte jag känt en liten knöl som gjorde ont på ovansida vänster bröst. Efter lite mer egen undersökning och läkarens undersökning hittade varken jag eller han någon knöl. Dock är jag öm på övre delen av bröstet (typ längs med bröstmuskel) och det drar lite utåt armhålan. Främst vänster men även lite på höger. Har fått remiss för UL och mammografi vilket jag först var tacksam för, men nu är jag orolig varför det fanns en anledning att undersöka detta vidare.. (aldrig blir man nöjd). Jag har inga andra symtom än den här värken och jag är osäker på om det är samma värk jag ”brukar ha” dvs ömhet från körtlar eller om det är något annat. Fick sån panik av hela situationen. Min fråga är, vad kan det vara för allvarligt om man inte hittar knöl och inte har eksem/rodnad/svullen etc? Jag har hälsoångest vilket gör denna väntan på ytterligare undersökningar fruktansvärd. Livrädd!
Visa svar
Ömmande/värkande bröst orolig

Cystor

2024-05-14
Hej, jag har haft cystor konstaterade via UL och dränerade. Senaste gången tog det bara ett par timmar sedan hade en cysta fyllt på igen. Eftersom jag tyvärr hade läst på engelska sidor att det kan vara ett problem om en cysta efter dränering fyller på sig inom 24h ska man kontakta läkaren. Det gjorde jag och blev uppringd av sköterskan som hade pratat med min läkare. De sa att så kan det vara, cystor lever sin egna liv och att jag inte ska vara orolig. Men nu är jag jätteorolig ändå då jag läst om att det kan vara problem om en cysta fyller på sig så snabbt. Kan ni snälla rådge mig?
Visa svar
Cystor

Uppmärksam?

2024-05-14
Hej, vad ska man vara uppmärksam på efter BC? Jag syftar på tecken som kan vara återfall.
Visa svar
Uppmärksam?

Inåtvänd bröstvårta

2024-05-14
Hej! Jag är 30 år och har alltid haft en inåtvänd bröstvårta på ena sidan. För någon dag sen upptäckte jag när jag var kall att även den andra bröstvårtan var inåtvänd, det brukar den inte vara. Jag tryckte ut den och då blev den som vanligt igen, men blev ändå lite orolig. Jag har för bara några månader sedan gjort en fullständig undersökning av brösten med magnetröntgen m.m på grund av flera fibroadenom, då hittades inget annat. Kan också fibroadenom påverka bröstvårtorna?
Visa svar
Inåtvänd bröstvårta

En fundering

2024-05-14
Hej! Är det normalt att man kan få en liten ljusbrun pigmentfläck på vårtgården?
Visa svar
En fundering

Operationsmetod

2024-05-14
Hej, jag funderar över operationsmetoden vid Bröstcanser. Är det samma risk om man gör sig platt mot att tömma bröstet och lägga implantat?
Visa svar
Operationsmetod

Ålder

2024-05-14
Har man större risk för återfall i bröstcancer ju yngre man är? Då syftar jag främst på hormonreceptornegativ bröstcancer. Där borde ålder väl inte spela någon roll?
Visa svar
Ålder

Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

2024-05-14
Jag har gjort en bröstbevarande operation och det står bla så här: LC inom samma extens.Den minsta avstånd till invasiv cancer 4 mm. Snon? av 1. pT1cN0 (S) M...stadium 1A.
Visa svar
Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

funderingar

2024-05-14
hej vad är det 35 x 25 x 25 mm Tumörområdet i cm är det stor
Visa svar
funderingar

Masektomi på båda brösten

2024-05-14
Hej Jag undrar varför våden godkänner kosmetisk operation på det friska bröstet efter masektomi med direktrekonstruktion på det sjuka brösten men inte en profylaktisk operation då det känns som en sjukdom i sig att gå och oroa sig varje dag. Jag hade redan från första börja det som ett starkt önskemål.
Visa svar
Masektomi på båda brösten