Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

jag har oerhört smärta och en stor boll i bröstet

2020-09-15
Hej! Jag är 35 år gammal och har märkt förra året , vet inte riktigt men det kan vara mellan ett och två år , att jag har ont på mitt vänstra bröst , det var en liten boll som gör ont när man rör bröstet , jag kan beskriva att bollen har 2-3cm storlek, jag hade en gång blå märke runt bröstet sen försvann dem med tiden men inte den "boll" som jag gissar att det kan vara en knöl , jag var i kontakt med mammografi och jag fick svar på att det var inte cancer , även min gynekolog kunde inte ge mig en tydlig bild av min situation , jag fick inte mer informationer och jag visste inte till vem jag ska vända mig , även på min journal så står det inga informationer om min mammografis undersökning / resultat , det står bara " ingen cancer " . Jag har fortfarande ont i bröstet och jag bytte min gamla läkare till en annan läkare , hen tyckte att det var konstigt att ingen har kollat noggrant på mitt bröst , nu känner jag att knölen har blivit faktiskt större typ 6-7 cm och det hände en gång att jag mådde illa och hade kräkningar. Min läkare har skickat mig igen till mammografi för en djupare undersökning , när jag var igen på mammografi så sa dem igen att de såg ingenting misstänksam i bröstet och det lät inte som en knöl , så frågade jag dem vad är egentligen den här bollen i mitt bröst ? de vet inte riktigt vad är det vilket gör mig väldigt förtvivlad , jag frågade efter biopsin , de har förnekat det och även fick jag ingen information på min egen journal !! Snälla jag känner mig hopplös och jag vet inte vad jag ska göra !!! jag har oerhört smärta och en stor boll i bröstet .
Svar:
Hej, det är svårt att förstå var det hakar upp sig...kan det vara så att det du upplever som en knöl inte bedöms vara en knöl av läkarna? Vanligtvis tar man alltid en biopsi om man har en knöl i bröstet, oavsett vad mammografi visar. Så det enda jag kan tänka mig är att de läkare du träffat inte tyckte det var någon knöl...men det där behöver du tyvärr reda ut med den läkare du har träffat så ni kommer överens om vad de hittar (och ffa känner), och varför man har valt att inte ta biopsi. Det enda jag kan komma på är att man inte har någonting att rikta en biopsi mot, men det stämmer ju inte överens med det du säger. Be om en tydlig förklaring!
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Vad innebär DCIS?

2020-09-27
Hej! Jag har nu fått svar på min tumör och då står det ”PAD av bröstresektatet visade en invasiv duktal cancer, 21 mm stor, + DCIS med sannolikt ungefär 60 mm extent”. Vad innebär DCIS och att det är 60 mm externt?
Visa svar
Vad innebär DCIS?

Omega 3

2020-09-27
Hej Har gått igenom operation och cellgifter. Äter antiöstrogen tabletter. Fick höra att man inte ska äta Omega för det innehåller östrogen, stämmer det? Får olika svar därav vänder jag mig till er som är experter.
Visa svar
Omega 3

Öm knuta i opererat bröst

2020-09-27
Har för ett par dagar sedan upptäckt en hård knöl som ömmar strax ovanför operationsärret. Blev opererad 2011 och mammografin förra året visade ingen förändring. Tycker det är konstigt om det skulle vara en ny tumör och undrar vad det annars kan vara. Är också sedan ett par år lite svullen ovanför ärret som jag antar är ödem. Vad tror ni? Bör jag få det undersökt?
Visa svar
Öm knuta i opererat bröst

Osteoporos

2020-09-27
Jag ska påbörja min behandling med Letrozole nu och är orolig för bl.a. risken för osteoporos. Efter många om och men ska jag få en bentäthetsmätning för att veta mitt utgångsläge. Om jag får den biverkningen, hur fort kan det ses i en upprepad bentäthetsmätning? Jag vill inte vänta på symptom På osteoporos i form av benbrott utan hellre byta preparat om jag har oturen att drabbas.
Visa svar
Osteoporos

Ta sänka i arm på opererade sidan?

2020-09-27
Hej! Opererades 2007 för bröstcancer höger sida. Blev då upplyst om att inte ta prov/sänka på denna sidas arm. Har sedan dess försökt se till att VDC alltid tar prov från min vänstra arm men möts av delade åsikter om detta. En del säger att det inte har någon betydelse alls och en del säger att det är viktigt att fortsätta ta i vänstra armen. Till saken hör att jag fick all min cytostatika i den vänstra armen så ådrorna där är väldigt tunna och kroppen minns. Höger arm har heller inga bra ådror. Det är väldigt ångest laddat varje gång jag måste ta prov för de sticker om flera gånger och ibland får de sticka i handryggen.Hur ska jag tänka om detta? Tacksam för svar. Mvh Lena
Visa svar
Ta sänka i arm på opererade sidan?

Svullna fingrar

2020-09-27
Nej . Jag har inte fått cyto !
Visa svar
Svullna fingrar

DT röntgen

2020-09-27
Hej! I juni gjorde jag en DT röntgen över hela kroppen då jag blev diagnostiserad med bc. Vid det tillfället fick jag veta att man såg ett fynd på kota th12, ökad stenos i centrala delen - onkologen sa typ förslitningsskada. I helgen hade jag andningsproblem och beslut togs att röntga lungorna då jag hade förhöjda värden. akutläkaren specialist inom medicin sa då att det fanns starka misstankar om metastasmisstänkta förändringar i th10 och th12 och att det behöver utredas vidare. Nu undrar jag, är det svårt att se skillnad på metastaser och stenos? Kan första röntgenläkaren ha sett fel? Ser man metastaser på skelett när man röntgar lungor? Nu är jag så orolig så det gör ont i hela kroppen. Alt kan metastaser ha kommit sedan juni till idag? Har fått 3 doc och 2 ex hittills och ej opererad ännu.
Visa svar
DT röntgen

Zoledron

2020-09-27
Hej. Jag får injektioner med zoledron var 6:e månad i 3 år. Har fått 3. Nu undrar jag om man behöver vara orolig över att få käknekros resten av livet? Jag är 70 år. Jag trodde att den risken var störst under tiden man får behandling.
Visa svar
Zoledron

Gentest

2020-09-27
Hej, Min mamma har fått diagnosen bröstcancer. Vi har ingen på mammas eller pappas sida som har haft bröstcancer. Jag är lite orolig och undrar om det finns någon anledning för mig att göra ett så kallat gentest? Jag är 34år och har inte börjat gå på mammografi än.
Visa svar
Gentest

Biverkningar

2020-09-27
Hej! Tacksam för Ni ger stöd. Jag har avklarat cyto 6 mån, en op, sen cyto igen 6 kur med tabletter, dos 3600/dag, sista 6e kur klarade hälften, var tvungen avbryta av biverkningar, sen 15 gg strl, var färtida i början av sept.. Nu har tuffa biverkningar, hade faktiskt hela tiden fr oktober 2019 under hela onk resan.. Nu bara sämre (domningar, stickningar i fötterna, känns som proteser under dagen, stelhet, domningar i händer, huvudvärk, ångest, depression, känslig mot ljud och ljus, ont i skellet, nedsatt hörsel, ont i ögat, har dålig balans svårt att gå, äter smärtstillande 1 år, citodon, oxinorm, cabepentin mot nervsmärta, Saroten 25 mg /d, ipren o alvedon forte,omeprazol, kroppen tar inte emot mer värktabletter, har ont i magen, förstoppning, illamående, huvudvärk, sover inte i månader, baken till 04,oavs sömntabletter, tar inte på mig, har haft stor exem efter strl uppåt mot halsen, smörjar, svider, bränner, har ont i halsen, spasmer, ont över hela armen och axeln, tappat appetit och smack, känsliga tänder kan inte ta kall vatten i munnen gör ont, svårt konsentrera sig, glömsk, uppfattar dålig, pratar med en psykolog då o då, min års sjukskrivning slutar snart, är orolig, för att jag är helt orkeslös, ovanlig trötthet hela dagen, kan inte komma i kontakt med nhn onkolog, lovar bara mig att ringa upp varje dag men gör inte, vårdcentral vill inte blanda in, känns att vården bryr inte sig om biverkningar eller vet inte mycket, får alltid i svar ät smärtlindrande inte orkar mer, hur ska leva vidare? Varför säger inte att biverkningarna kan bli bestående en lång tid? Eller kvar inom livet, MR visade diskbuktning i övre delen av ryggen, inte diskbråck än men smärtsamt, går inte över, så att bege armar (andra där Strålades) svårt att lyfta upp, hade haft axelutrymning i mars, Känner att kroppen tottalt överlastad. Vh Elisabet Stockholm...
Visa svar
Biverkningar