Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Sänkt dos efter neuropati

2020-09-15
Hej efter femte dosen med Abraxane fick jag neuropati i fötterna vid ansträngning. Stickningar och att det bränner i fötterna. Inte hela tiden och det gör väl inte jätte ont men dagligen återkommande i en vecka. Nu med sjätte dosen sänkte man till 80 istället för 100 tror att jag fått tidigare. Nu är jag orolig att det kanske inte gör samma nytta med sänkt dos? Jag har hellre lite obehag i fötterna än dör i cancer. Hur mycket neuropati är mycket och var går gränsen? Jag upplever att jag fått väldigt otydlig information om vad jag ska vara uppmärksam på.
Svar:
Det är litet av en balansgång. Det är klart att man inte vill dö av cancer, samtidigt kan man inte ge en behandling som leder till daglig och stundlig smärta. Eg handlar det väl om att man ska ge så stor dos som möjligt, men inte så stor att man gör skada. Den typ av dosanpassning som du är föremål för är en anpassning till det som är möjligt för dig att ta emot. Men varför blir det otydligt? Kanske för att man inte - i alla fall inte på enkelt sätt - kan gradera neuropatin. Det är lättare att mäta antalet vita blodkroppar när man ska dosera efter den saken. Man försöker gradera även neuropati, men det ligger i sakens natur att det blir en smula subjektivt.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Vad innebär DCIS?

2020-09-27
Hej! Jag har nu fått svar på min tumör och då står det ”PAD av bröstresektatet visade en invasiv duktal cancer, 21 mm stor, + DCIS med sannolikt ungefär 60 mm extent”. Vad innebär DCIS och att det är 60 mm externt?
Visa svar
Vad innebär DCIS?

Omega 3

2020-09-27
Hej Har gått igenom operation och cellgifter. Äter antiöstrogen tabletter. Fick höra att man inte ska äta Omega för det innehåller östrogen, stämmer det? Får olika svar därav vänder jag mig till er som är experter.
Visa svar
Omega 3

Öm knuta i opererat bröst

2020-09-27
Har för ett par dagar sedan upptäckt en hård knöl som ömmar strax ovanför operationsärret. Blev opererad 2011 och mammografin förra året visade ingen förändring. Tycker det är konstigt om det skulle vara en ny tumör och undrar vad det annars kan vara. Är också sedan ett par år lite svullen ovanför ärret som jag antar är ödem. Vad tror ni? Bör jag få det undersökt?
Visa svar
Öm knuta i opererat bröst

Osteoporos

2020-09-27
Jag ska påbörja min behandling med Letrozole nu och är orolig för bl.a. risken för osteoporos. Efter många om och men ska jag få en bentäthetsmätning för att veta mitt utgångsläge. Om jag får den biverkningen, hur fort kan det ses i en upprepad bentäthetsmätning? Jag vill inte vänta på symptom På osteoporos i form av benbrott utan hellre byta preparat om jag har oturen att drabbas.
Visa svar
Osteoporos

Ta sänka i arm på opererade sidan?

2020-09-27
Hej! Opererades 2007 för bröstcancer höger sida. Blev då upplyst om att inte ta prov/sänka på denna sidas arm. Har sedan dess försökt se till att VDC alltid tar prov från min vänstra arm men möts av delade åsikter om detta. En del säger att det inte har någon betydelse alls och en del säger att det är viktigt att fortsätta ta i vänstra armen. Till saken hör att jag fick all min cytostatika i den vänstra armen så ådrorna där är väldigt tunna och kroppen minns. Höger arm har heller inga bra ådror. Det är väldigt ångest laddat varje gång jag måste ta prov för de sticker om flera gånger och ibland får de sticka i handryggen.Hur ska jag tänka om detta? Tacksam för svar. Mvh Lena
Visa svar
Ta sänka i arm på opererade sidan?

Svullna fingrar

2020-09-27
Nej . Jag har inte fått cyto !
Visa svar
Svullna fingrar

DT röntgen

2020-09-27
Hej! I juni gjorde jag en DT röntgen över hela kroppen då jag blev diagnostiserad med bc. Vid det tillfället fick jag veta att man såg ett fynd på kota th12, ökad stenos i centrala delen - onkologen sa typ förslitningsskada. I helgen hade jag andningsproblem och beslut togs att röntga lungorna då jag hade förhöjda värden. akutläkaren specialist inom medicin sa då att det fanns starka misstankar om metastasmisstänkta förändringar i th10 och th12 och att det behöver utredas vidare. Nu undrar jag, är det svårt att se skillnad på metastaser och stenos? Kan första röntgenläkaren ha sett fel? Ser man metastaser på skelett när man röntgar lungor? Nu är jag så orolig så det gör ont i hela kroppen. Alt kan metastaser ha kommit sedan juni till idag? Har fått 3 doc och 2 ex hittills och ej opererad ännu.
Visa svar
DT röntgen

Zoledron

2020-09-27
Hej. Jag får injektioner med zoledron var 6:e månad i 3 år. Har fått 3. Nu undrar jag om man behöver vara orolig över att få käknekros resten av livet? Jag är 70 år. Jag trodde att den risken var störst under tiden man får behandling.
Visa svar
Zoledron

Gentest

2020-09-27
Hej, Min mamma har fått diagnosen bröstcancer. Vi har ingen på mammas eller pappas sida som har haft bröstcancer. Jag är lite orolig och undrar om det finns någon anledning för mig att göra ett så kallat gentest? Jag är 34år och har inte börjat gå på mammografi än.
Visa svar
Gentest

Biverkningar

2020-09-27
Hej! Tacksam för Ni ger stöd. Jag har avklarat cyto 6 mån, en op, sen cyto igen 6 kur med tabletter, dos 3600/dag, sista 6e kur klarade hälften, var tvungen avbryta av biverkningar, sen 15 gg strl, var färtida i början av sept.. Nu har tuffa biverkningar, hade faktiskt hela tiden fr oktober 2019 under hela onk resan.. Nu bara sämre (domningar, stickningar i fötterna, känns som proteser under dagen, stelhet, domningar i händer, huvudvärk, ångest, depression, känslig mot ljud och ljus, ont i skellet, nedsatt hörsel, ont i ögat, har dålig balans svårt att gå, äter smärtstillande 1 år, citodon, oxinorm, cabepentin mot nervsmärta, Saroten 25 mg /d, ipren o alvedon forte,omeprazol, kroppen tar inte emot mer värktabletter, har ont i magen, förstoppning, illamående, huvudvärk, sover inte i månader, baken till 04,oavs sömntabletter, tar inte på mig, har haft stor exem efter strl uppåt mot halsen, smörjar, svider, bränner, har ont i halsen, spasmer, ont över hela armen och axeln, tappat appetit och smack, känsliga tänder kan inte ta kall vatten i munnen gör ont, svårt konsentrera sig, glömsk, uppfattar dålig, pratar med en psykolog då o då, min års sjukskrivning slutar snart, är orolig, för att jag är helt orkeslös, ovanlig trötthet hela dagen, kan inte komma i kontakt med nhn onkolog, lovar bara mig att ringa upp varje dag men gör inte, vårdcentral vill inte blanda in, känns att vården bryr inte sig om biverkningar eller vet inte mycket, får alltid i svar ät smärtlindrande inte orkar mer, hur ska leva vidare? Varför säger inte att biverkningarna kan bli bestående en lång tid? Eller kvar inom livet, MR visade diskbuktning i övre delen av ryggen, inte diskbråck än men smärtsamt, går inte över, så att bege armar (andra där Strålades) svårt att lyfta upp, hade haft axelutrymning i mars, Känner att kroppen tottalt överlastad. Vh Elisabet Stockholm...
Visa svar
Biverkningar