Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Vad innebär DCIS?

2020-09-27
Hej! Jag har nu fått svar på min tumör och då står det ”PAD av bröstresektatet visade en invasiv duktal cancer, 21 mm stor, + DCIS med sannolikt ungefär 60 mm extent”. Vad innebär DCIS och att det är 60 mm externt?
Svar:
DCIS är ett slags förstadium till bröstcancer brukar man säga som i de flesta fall förekommer tillsammans med det som kallas "invasiv" bröstcancer (= riktig bröstcancer). I ditt fall är den invasiva komponenten 21 mm stor, och den ligger inom ett dcis område som tillsammans med de 21 mm blir 60 mm stort. Måttet 60 mm spelar ingen roll för utfallet (risken för återfall), men det påverkar förstås hur man ska operera dig eftersom man vill ha bort hela alltet vid operationen. Det blir alltså inte "farligare" med din dcis-komponent, men man behöver operera bort litet mer.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Vad menar läkaren?

2020-10-29
Jag var idag och undersökte mitt vänstra bröst med såret på bröstvårtan allt i bröstet kändes normalt och inga misstanken om tumör eller så. Men såret är ju kvar på bröstvårtan och det blöder inte eller så längre, läkaren sa att jag ska behandla med salva som lindrar torr hy så länge, menar han då att det kan utveckla sig till något allvarligare eller har jag förstått fel?
Visa svar
Vad menar läkaren?

Vetenskapliga artiklar

2020-10-29
Hej Fick bröstcancer 2016 Her 2 positiv operation cytostatikabehandling Herceptin o strålning Drabbades av många biverkningar var sjukskriven i 21 månader Min mor dig 2017 o då hade jag ej återhämtat mig Är nu sjukskriven på 50 procent O kan ej jobba mer Drabbats av ångest o utmattningssyndrom Skulle behöva vetenskapliga artiklar om detta till Försäkringskassan då ev tidsbegränsade sjukskrivning skall ansökas Detta är inte lätt Är hjärntrött ej stresstålig ljud o doft känslig glömsk kan ej hålla många bollar i luften sömnbesvär mossig burrig i huvudet Får vila efter jobbet orkar inget hemma Orkar knapp med mina tonårskillar Skarvar med maten Läkaren tror att det har samband med cancerbehandlingen mina symtom Tacksam för svar
Visa svar
Vetenskapliga artiklar

Ont i ena bröstet

2020-10-29
Hej! Jag har länge haft smärtor i mitt vänstra bröst. Det kommer och går med några veckors intervaller och uppkommer när som helst under menscykeln. Jag är 31 år, har inga barn och tar inga hormonella preventivmedel. Smärtan känns som ilningar eller blixtar genom bröstet och är ömt när jag tar på det. Jag kan inte hitta någon jättetydlig knöl men har ibland känt en liten ”knuta” och när jag trycker på den så kan de här smärtorna komma. Min farmor har haft bröstcancer. Är det något jag behöver oroa mig/söka vård för? Är det isåfall på vårdcentralen?
Visa svar
Ont i ena bröstet

Smakförändringar

2020-10-29
Hej! Det är nu 5 veckor sedan min senaste (förhoppningsvis sista) cellgiftsbehandling. Jag har fått 5 doser Docetaxel och neuropati i framför allt mina tår, men jag har fortfarande lite känningar i fingertoppar, läppar och tunga. Mina smaklökar fungerar inte som förut. Den mesta maten smakar välfdigt lite eller nästan inte alls. Det gör att jag inte har någon matlust. Kan det vara så att neuropatin påverkar även smaken och det finns risk för att det är permanent eller tar det bara tid för smaklökarna att återhämta sig?
Visa svar
Smakförändringar

Stress

2020-10-29
Hej! Kan man få cancer av långvarig stress och ångest? Hur många månader räknas i så fall som långvarig? Gör Mirtazapin att cancerrisken ökar?
Visa svar
Stress

Kisqali influensavaccin

2020-10-28
Har spridd ca i skelett och benmärg och behandlas med bl a klisqali sedan 5 mån. Tidigare fått cytostatika, men vita gick ner och byttes till Faslodex men då steg cancermarkören. Hade bröst ca 1992 och det är samma typ i metastaserna. Hört att det är kontraindicerat att ta influensavaccin vid Kisqali behandling. Stämmer det?
Visa svar
Kisqali influensavaccin

Trippelnegativ och HER2

2020-10-28
Opererades bröstbevarande för ca 5 veckor sedan efter neoadjuvant behandling enligt FinnXX. Ska efterbehandlas med Karboplatin 6 kurer pga 15 mm invasiv tumör kvar, räknades som trippelnegativ vid behandlingsstart. Det fanns ingen spridning till lymfkörtlarna. Jag har nu precis fått veta att analysen av tumörresterna visar uttryck för Her2 och kommer även få Herceptin. Har svårt att helt förstå hur det kan vara två olika typer samtidigt?! Har ett vagt minne av att det pratades om HER2 efter grovnålsbiopsin men att det då var för lite för antikroppsbehandling. Kan de två olika typerna vara en förklaring till att så mycket invasivt ändå var kvar efter den neoadjuvanta behandlingen? Vad gör det faktum att det är flera typer för min prognos? Har svårt att veta om jag ska se det som goda nyheter (mer vapen i arsenalen) eller om det inte är så bra nyheter... trippelnegativa tumörer har väl en sjunkande återfallsrisk över tid, gissar att det inte är detsamma för HER2.
Visa svar
Trippelnegativ och HER2

Risk för spridning?

2020-10-28
Jag hade TNBC i höger bröst 2015, tårtbit, cytostatika och strålning. Har nu hittat en liten knöl i andra bröstet, vänster, och nu genomgått mammografi, ultraljud, cellprov och vävnadsprov och väntar nu på svar. Cellprovet visade rikligt med bröstvävnad som är ”frodig”, mer aktiv än vanlig vävnad. Därav vävnadsprovet. Läkaren pratade något om ev förstadie. Vad kommet hända om det ”bara” är det? Operation av hela bröstet eller bara tårtbit? Hur stor är risken att det har spridit sig någon annanstans i kroppen? Det kan väl vara en annan sort i detta bröst än det var i det andra? Jag måste väl ha rätt till någon sorts undersökning, röntgen så de kan kontrollera att det inte finns någon annanstans? Jag mår riktigt uruselt över detta just nu och oron är obeskrivlig.
Visa svar
Risk för spridning?

Efterbehandling av opererad bröstcancer?

2020-10-28
Har genomgått två operationer. PAD från högersidig sektorresektion och sentinel node (200915). Visar DCIS 30 x 15 x 13 mm och åtminstone tre invasiva tumörer med största 2,1 mm. Det var invasiv ductal cancrar grad 2. ER 80%, PR 40%. HER2 negativ. Ki67 24%. Det var en positiv sentinel node utav två, 4 mm stor och det var också 0,4 mm DCIS som betraktas som otillräcklig, därför PAD från kompletterande bröstresektion och axillutrymning i SENOMAC studie (201013) på höger sida utan någon kvarvarande cancer eller DCIS och åtta negativa lymfkörtlar. Så patologisk pT1a(m)N1 bröstcancer. Behandlingsförslag(i journalen). Har ej fått tid ännu. Indikation för cytostatikabehandling (antracyklinbaserad, ex. E75C och Docetaxel), hormonell behandling med Letrozol, Zometa-behandling och strålbehandling mot bröst och regionala lymfkörtlar utan internal mammary. Har infektion i bröstet (rodnad runt bröstvårtan) och äter Heracillin 1g i 10 dagar. Är snart 69 år och känner mig tveksam inför att äta Letrozol i 5 år eftersom det verkar vara mycket biverkningar och ev kommer att försämra livskvaliteten. Har sedan klimakterietiden fortsatt lidit av nattliga svettningar som försämrat sömnen. Hur ska jag tänka? Ingår i Senomac studie vilket innebär flera kontroller än vanligt. Vad ovan visar risk för återfall och är det denna risk som ligger bakom behandlingsförslag?
Visa svar
Efterbehandling av opererad bröstcancer?

Funderingar runt strålning

2020-10-28
Hej! Jag genomgår nu strålbehandling i förebyggande syfte. Har blivit opererad och cytostatika behandlad. Jag har två funderingar. Varför strålbehandlas hela bröstet och inte bara stället där tumören satt? Den andra funderingen har med biverkningar att göra: 1. Det har börjat strama lite i och bli lite ömt i armhålan där tre lymfkörtlar togs bort (inga cancerceller hittades där och ingen strålning ges där). Är det vanligt? Jag har inte känt något konstigt där sedan det läkt efter operation. 2. Efter flera behandlingar har det kliats i huden i ansiktet runt käkben och haka, ungefär på samma sätt som när jag träffar katter, vilket jag är allergisk mot (kliniskt testat). Kan man reagera allergiskt mot något i strålningen? Eller kan det sätta igång någon allergisk reaktion på något sätt? Och mot vad? Elöverkänslighet? 3. Det har kommit som en förhårdnad bakom operationsärret på bröstet - bidrar strålningen till det? Har inte känt det tidigare. Tack för svar.
Visa svar
Funderingar runt strålning