Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Bröstcancer?

2020-11-21
Hej Liten fråga Mjölkgångar måttligt vidgade och innehåller material annat än vätska. Bedöms som benignt.cyt: malignt? Vad innebär det? Äldre kvinna känt knöl i bröstet
Svar:
Hej, lite få detaljer för att kunna säga mycket men jag tolkar dig som om själva bilderna såg benigna (=godartade/normala) ut, medan cellprovet vart malignt (=elakartat)? I så fall behövs kompletterande undersökningar för att veta vad det är - innehållet i mjölkgångar i sig själva är ju inte malignt, men i gångcellerna och kring dessa kan det finns t ex förstadium till bröstcancer (som också skulle ge ett malignt cellprov.
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Värk i kroppen

2021-05-08
Hej! Jag har sedan september 2020 behandlats för trippelnegativ bröstcancer. Ingick i studien ”Nordic Trip” och började därför med 4 st EC i kombination med capesitabin, följt av komb. Paklitaxel/Carboplatin. De 2 sista Paklitaxel fick ställas in pga. neuropati i fötterna. Jag fick min sista behandling 8/3, opererades (tårtbit) 9/4 och fick i måndags veta att cancern är helt borta. Vävnaden och de 2 lymfkörtlar de plockade ut var helt friska. Fantastiska nyheter men..... Jag har nu sedan en vecka tillbaka fått FRUKTANSVÄRD värk i muskler och leder. Tog upp detta med onkologen på mötet i måndags men hon hänvisade till min vårdcentral för efterbehandling. Där sitter de som frågetecken och ber mig bara återkomma om värken inte går över!? Min första fråga är såklart, är det vanligt med kraftig muskel o ledvärk efter ett halvår med cytostatika? Min andra fråga är, finns det ingen hjälp att få med eftervård? Känner mig väldigt ensam plötsligt och har ingenstans att vända mig? Jag tycker jag klarade cytostatikan bra och har inte haft så himla mkt biverkningar, de verkar komma nu istället och nu har jag ingen att fråga? Såklart även orolig över denna plötsliga värk. Har svårt att komma ur sängen på morgonen, svårt att gå i trappor eller ta mig hur bilen när jag suttit still o kört.
Visa svar
Värk i kroppen

Undersökningar efteråt

2021-05-08
Hej! Har skrivit en gång tidigare och har nu två tilläggsfrågor. Är 54 årig kvinna, operation ( tårtbit) i december. Biopsin före operation visade in situ, men efter operation enligt PAD trippelnegativ bröstcancer. Duktal gradus II karcinom, 7 mm, ställvis gradus III DCIS-förändring. Portvaktkörtelstatus 0/6, ER 0%, PR 0%, HER2-neg och KI-67 28%. Har nu fått DOC x 3 och FEC x 3. Mammografi och MRI i maj. Är fundersam över de olika undersökningsmetoderna. När är det motiverat att använda sig av PETundersökning? Ultraljud? Efter undersökningarna är strålbehandling inplanerad. Funderar också över varför vissa, men inte alla, ordineras zoledronsyra. Kan du förklara i korthet? Tack för att man får fråga!
Visa svar
Undersökningar efteråt

Predix lum B studie

2021-05-08
Hej 36 år med 3 små barn. Anamnes invasiv grad 2 tumör. ER 100%, PR 20 %, Ki-67 31%, HER2-negativ med axillmetastasering. 8cm stor tumör. Ska få cytostatikabehandling i 4 månader, sedan strålning och sen mastektomi. Har fått frågan om att vara med på PREDIX LUM B studien. Är så osäker på vad jag ska välja då studien medför 2 månader längre behandling med cellgift. Tackade nej till studien men blir nu orolig för att jag har tagit fel beslut. Ska börja med behandlingen nästa vecka är stressad att jag bordet valt och medverka i studien. Vad är era rekommendationer? Vad är fördelar med att vara med på en studie? Är man bara en försökskanin eller har det några fördelar. Tacksam för snabbt svar:)
Visa svar
Predix lum B studie

Vaccination Covid i kombination av mediciner

2021-05-08
Jag behandlades för min bröstcancer under hösten 2020. Jag blev även ordinerad Tamoxifen men fick en blodpropp i benet. Jag äter nu Xarelto för att undvika nya proppar. Därutöver tar jag istället Anastrozol och i kombination med Zoladex(var 4e vecka). Finns det några studier på biverkningar som har uppstått vid användandet av dessa mediciner? Bör jag kontakta Bröstmottagningen innan jag kan boka en vaccinationstid?
Visa svar
Vaccination Covid i kombination av mediciner

Risk

2021-05-08
Jag tycker det är oklart vilken förhöjd risk som finns med att äta p-piller och få hormonellt driven cancer. Och isförhållande till andra riskfaktorer. Går det att säga något om det?
Visa svar
Risk

HER2+ Prognos och risk för återfall?

2021-05-08
Hej! Jag är en 42-årig kvinna som i mars diagnostiserades med HER2+ cancer i vänster bröst. Jag har tre barn, och då jag själv förlorade min mamma som barn (inte i cancer) har jag nu fastnat i en negativ mental loop om att jag inte vill lämna mina barn på samma sätt. Jag har bett om kuratorskontakt, så jag ska påbörja samtalsterapi också :). Men jag vill gärna höra med er också, om hur min prognos egentligen ser ut framåt och hur stor risken för återfall är. Både min onkolog och kirurg har uttryckt att prognosen är god och att de behandlar mig utifrån förutsättningen att jag ska kunna bli frisk. Det borde lugna mig, men jag vågar ändå inte tro på det helt. Totalt har jag 5 tumörer i vänster bröst och i journalen står det så här: Fynd 1: 33 mm, M-kod 5. U-kod 5. Corebiopsi visar invasiv duktal cancer. ER 95 %. PR 95 %. Ki-67 55 %. Herceptest 3+. Fynd 2: 25 mm, M-kod 1. U-kod 5. Corebiopsi visar invasiv duktal cancer. ER 100 %. PR 90 %. Ki-67 38 %. Herceptest 3+. Fynd 3: 30 mm, M-kod 1. U-kod 5. Corebiopsi visar invasiv duktal cancer. ER 100 %. PR 95 %. Ki-67 29 %. Herceptest 3+. Fynd 4: 7 mm, M-kod 1, U-kod 4. Cytologi visar cancerceller. Fynd 5: 7 mm, M-kod 1, U-kod 4. Cytologi visar cancerceller. Fynd 6: vänster axill. Cytologi visar cancerceller. Metastasscreening med CT-thorax/buk visade ingen spridning. Jag behandlas just nu med 12 omgångar Paclitaxel, 1 ggn/vecka, samt dubbel HER2-blockad (Perjeta och Herceptin) var 3:e vecka. Sen väntar 3 doser av EC 90 med 3 veckors mellanrum. Herceptinet ska jag totalt få 17 ggr. Jag kommer också att genomgå en mastektomi och strålas i 3 veckor. Jag mår bra trots Paclitaxel-behandlingen och kan fortfarande hålla mig aktiv samt få i mig mat riktigt. Jag är frisk i övrigt och lever väl hyfsat hälsosamt, tränar 3 ggr i veckan, är vegetarian sedan 27 år och intar inga mängder med alkohol. Har aldrig rökt, men hade nog mått bra av att minska en 5-7 kg. Hur skulle ni säga att min prognos ser ut baserat på detta? Och hur stor är risken för återfall egentligen? Väldigt tacksam för svar! Linda
Visa svar
HER2+ Prognos och risk för återfall?

Återfallsrisk

2021-05-08
Jag undrar över hur stor återfallsrisken vid Her2 positiv bröstcancer är och när återfallsrisken är som störst? Om den t.ex. är störst när man slutat med Trastuzumab?: Tumör 23mm (kod5 vid ultraljud), ki-67 60% , kalk 67 mm stort område, 35 år. Ingen spridning till lymfkörtlar. Behandling före operation och därefter mastektomi på grund av kalkområdet, tumören hade då försvunnit. Trastuzumab i ett år. Jag undrar också vad kalk är och vad kod5 innebär? Tack för svar.
Visa svar
Återfallsrisk

Möte med läkare

2021-05-08
Hej! Nu har min mamma blivit kallad till möte med läkare efter biopsi och sköterskan i telefon kunde inte säga något om det. Varför drar de ut på det? Det är olidigt! Brukar man inte få provsvar via telefon om det är godartade förändringar?
Visa svar
Möte med läkare

Risk för metastaser

2021-05-08
Hej! Jag fick min bröstcancerdiagnos i slutet av november 2019. Det visade sig att jag har två olika sorters cancer (se nedan) av vilka den ena spritt sig till lymfkörtlarna. Inga andra metastaser hittades vid skiktröntgen. Nedanstående hämtat ur journalen. Nybesök onkologmottagningen efter mastektomi och axillutrymning vänster sida för vad som nu bedöms som 2 olika bröstcancersjukdomar. Lymfkörtelmetastaserna uppvisar HER2-amplifiering. Nu alltså utscreenad på grund av oklart fynd i vänster bröst. Utredd med bland annat MR då man ultraljudsmässigt enbart finner patologiska körtlar i vänster axill utan att riktade biopsier funnit malignitet i själva bröstet. Till slut finner man en 11 mm stor förändring centralt i bröstet med omgivande mikrokalk. PAD visar en låggradig duktal cancer med omgivande LCIS i bröstet. Trots upprepad snittning av LCIS-området, inget invasivt fokus. Däremot i axillen 7 av 10 körtlar genomsatta av en lobulär cancer, hormonreseptor negativ med Ki67 på 17%, Hercep 2+ och FISH med amplifiering, medan den lilla duktala cancern i bröstet mätandes 10 mm uppvisade ER 100%, PR 50%, Ki67 mindre än 5% och Herceptest 0. Patienten avväntar kallelse till metastas-screenings-CT. Rådgör med doktor Tzikas, onkologen Uddevalla. Vi är eniga om att metastasbördan i axillen motiverar tidig insättning av HER2-blockad och den rekomenderas även att ges i form av dubbel sådan. Väljer därför att rekomendera uppstart av taxan konkomitant med trastuzumab/pertuzumab. Efter 12 inledande Paclitaxel och 4 stycken dubbelblockader ska patienten erbjudas EC 90 x 3. Jag opererade bort hela bröstet samt alla lymfkörtlar i armhålan. Detta gjordes i slutet av januari 2020. Den 3 mars inleddes behandling med antikroppar samt cellgifter. Därefter pausades antikropparna och jag påbörjade EC-kur. Efter EC-kuren återupptogs antikroppsbehandlingarna direkt och jag började även ta antihormontabletter (Anastrozol) som jag ska ta minst 5 år och jag genomgick också strålningsbehandling, 15 gånger. Antikroppsbehandlingen avslutas nu. (maj 2021). Jag har visst problem med ena lungan, så jag har skiktröntgats 2 gånger med 6 veckors intervall i dec-2020. Man såg förändringar men man tror säkert det är en strålningsskada. Något annat såg man inte. Min fråga gäller risken för återfall i form av metastaser. Vilken av mina båda tumörer har störst risk att ge metastaser? När kulminerar riskerna? Är det skelett och lungor som är största riskområdena? Vilka symptom ska man vara observant på? Jag har inga andra sjukdomar, förutom högt blodtryck som jag tar medicin mot. Vi har sedan ett år tillbaks ingen onkolog på lasarettet i Varberg där jag behandlas, Så jag är mycket tacksam om jag kan få svar denna väg.
Visa svar
Risk för metastaser

nekad allergivaccination pga bröstcancer i ansmnesen

2021-05-08
Hej Niklas. Jag sökte en förnyad desensibilisering mot gräspollen där man kontinuerligt utsätts för små doser gräskoncentrat Grazex i några år. Det hjälper att kroppen utvecklar egen motståndskraft. Men allergiläkaren antecknade i journalen att hen såg i Cosmic att jag var canceropererad och avslag min vårdbegäran pga detta. Å andra sidan, tycker ni att det är ingen fara alls med Covid vaccin. Hur kommer det sig?
Visa svar
nekad allergivaccination pga bröstcancer i ansmnesen