Hej, Inväntar nu svar efter op på om cancern spridit sig till lymfkörtlarna eller ej. Jag har utifrån det två frågor:
- Om den HAR det, hur stor är risken att den då har spridit sig ut i övriga kroppen? Snabb info om tumören som togs bort om det spelar ngn roll i sammanhanget: (ER 100 %, Pgr 5 %, HER2 ej klart än, KI 67 är 25 %, tumör storlek 15 mm)
- Om cancer INTE har spridit sig till lymfkörtlarna, dvs om de är friska, kan man ändå kräva någon form av röntgen av övriga kroppen för att säkerställa att metastaser inte har bildats i lungor, skelett eller på annan plats?
Jag undrar även hur långt efter en operation (tårtbitsoperation) cytostatika och strålning bör/kan ska påbörjas? Är jätterädd iom Corona att det ska dra ut på tiden för behandlingsstart och att ska hinna få ett återfall. Tacksam för svar så fort som möjligt.
Jag förstår att väntan inte är det du är intresserad av i detta läge, och jag chansar på ett rätt fyrkantigt svar.
Man skulle kunna uppskatta riskökningen att dö av bröstcancer efter 10 år är ca 5 %-enheter högre om man har en sjuk körtel i armhålan, jämfört med ingen alls. Denna beräkning gäller om man endast opererar och inte ger medicinsk tilläggsbehandling. Skillnaden blir mindre om man ger medicinsk behandling, vilket jag u.
Om vi antar att du är 50 år och har en tumör av grad 2 och EN positiv körtel och får både kemoterapi och hormonbehandling är risken att dö efter 10 år i storleksordningen 8 %, och då är det ungefär lika många som avlider till följd av något annat än bröstcancer.
Om man inte har spridning, eller endast har enstaka körtlar positiva körtlar är sannolikheten att hitta något på t ex en CT så låg att man inte brukar rekommendera (eller behöva om du så vill) att göra en CT om man inte har några besvär man vill utreda och förklara vad de kan bero på.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.