Frågor & svar

Rodnad kring hela bröstet som inte går bort.

2020-12-17
Hej. Jag är en 21 årig tjej. Den 13e November upptäckte jag en rodnad kring hela mitt bröst. Dagen efter ringde jag 1177 och dem sa att jag skulle åka till närakuten. Väl på närakuten skickade dem hem mig utan att ens undersöka mig. Förstår såhär i efterhand att akuten kan inget göra men dem kunde åtminstone tittat på det. Den 16e november åkte jag till vårdcentralen. Dem skickade remiss till bröstcentrum. Fick tid till bröstcentrum efter några dagar då någon avbokat. Dem gjorde ultraljud på båda mina bröst och avfärdade det och sa att det inte är något. Sa att jag skulle testa kortison salva vilket inte har hjälpt heller. Fick åka till vårdcentralen igen och då skrev dem ut antibiotika. Gick på Avopenin i 10 dagar men ingen skillnad. Ringde vårdcentralen igen och dem sa att dem inte vet vad dem ska göra och skickade mig till akuten igen. Åkte till akuten men jag fick åka hem några timmar senare med en ny antibiotika kur som inte heller hjälpt överhuvudtaget. 10 dagar, 3 gånger om dagen. Testade mig för borrelia vilket visade negativt. Testat med svamp salva och olika salvor och inget hjälper. Jag är livrädd för att det är inflammatorisk bröstcancer. Ingenting hjälper ju uppenbarligen. Min rodnad kring bröstet har jag gått med över en månad nu. Har fått tid till hudläkare den 29e december men den här väntan tar livet av mig. Tänk om jag går runt med inflammatorisk bröstcancer som bara blir värre? Tänk om dem missat det på ultraljudet? Hur pålitligt är ultraljud egentligen? Jämför jag mitt röda bröst med bilder från Google på inflammatorisk bröstcancer så ser det identiskt ut. Jag har dock ingen smärta, inget kliande, ingen bröstvårta som går inåt etc. Allt är normalt förutom den sjuka rodnaden jag har. Det ser helt sjukt ut! Tycker dock båda mina bröst har växt och fått grova bristningar på båda (är inte gravid, och har inte lagt på mig mycket i vikt) det bröstet jag har problem med har alltid varit större än det andra. Tycker även det känns tungt. Det som oroar mig är att jag gått på två antibiotika kurer som inte har hjälpt alls. Samt testat olika salvor. Jag är så himla rädd. Känner mig sviken av vården. Tänk om dem har missat bröstcancer på ultraljudet? Har läst att man kan behöva göra röntgen etc för att hitta inflammatorisk bröstcancer. Och att man lätt tror att det är mastit fast det är cancer. Hela mitt liv har rasat. Och allt står på paus. Jag vill bara veta vad det är. Men det känns som att dem avfärdar mig för att jag är så ung. Jag har både en ovanlig leversjukdom och chrons så jag vet att vem som helst kan drabbas av hemska sjukdomar. Jag orkar snart inte mer.
Svar:
Hej, usch, du verkar verkligen ha jobbigt! Svårt att säga vad det kan vara så här på distans, men om antibiotikan inte har hjälpt så är det ju i alla fall inget bakteriellt. Du skriver inget om svullnad eller förhårdnad, och då är inflammatorisk bröstcancer väldigt osannolikt. Det brukar vara en diagnos som man relativt lätt kan ställa med en kombination av klinisk undersökning och ultraljud/mammografi. Ingenting i armhålan heller? Med dina andra sjukdomar så kan man ju tänka sig någon typ av autoimmun reaktion, och det brukar hudläkare vara bra på att bedöma. Upplever du att bröstet blir stint/svullet, att det lagrar in vätska i huden ("ödem") eller om du får knölar i bröst eller armhålan så måste du så klart söka igen. Annars låter det helt rimligt att du har en snar tid till hudläkare!
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Fasta

2023-06-08
Hej, Jag undrar hur ni ser på att fasta innan cytostatikabehandling. Jag har trippelnegativ bröstcancer som spridit sig till bland annat binjure, lever, hjärna, lunga och Skelettet. Jag har blivit rekommenderad av en vän att fasta 1 dygn innan (vatten får jag dricka). Detta för att minska dåligt mående av cellgifterna men oxå för att öka dess effekt. Vänliga hälsningar
Visa svar
Fasta

Trastuzumab biverkningar

2023-06-08
Hej jag slutade med cytostatika 27/3 och strålning för 1 vecka sedan. Har nu fått Trastuzumab 2 ggr och mår jättedåligt med ont i leder,aptitlöshet,smakförändringar och svettningar. Har Her 2. Kan man bara sluta eller finns något alternativ. Vill ju gärna inte få tillbaka tumören som opererades bort 7 december ( 17 mm)
Visa svar
Trastuzumab biverkningar

Ultraljuds/ mammografisvar

2023-06-08
Hej! Jag har fått ett besked utifrån min mammografi/ ultraljudsundersökning. I journalen står det att det finns en svårvärderad logekogen förändring v bröst7 mm. Ej palpabel kod 3 . I övrigt inget avvikande v bröst( Kl 2.30 5 cm från mamillen) . Inga patologiskt förstorade lymfkörtlar . 3 Corebiopsier togs. Hur tolkar jag detta? Det fanns endast på detta ställe enligt Dr. Om det är en tumör är det då T1 eller förstadium till cancer?
Visa svar
Ultraljuds/ mammografisvar

Letrozol

2023-06-08
Hej! Jag har sedan januari 2020 ätit Letrozol och fick biverkningar som varade ett bra tag men som i stort sett gav med sig efterhand. Sedan ett halvår tillbaka har jag återigen fått vallningar samt värk i leder och muskler. Kan detta bero på medicinen eller bör det bero på något annat? Jag har inte bytt fabrikat. Har dessutom, sen ett år tillbaka, fått förhöjt blodtryck som jag nu håller stabilt med Enalapril. Finns det något samband mellan högt blodtryck och Letrozol?
Visa svar
Letrozol

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

Svullen pekfingerled - ödem?

2023-06-02
Jag ska ju vara uppmärksam på ev. svullnader, svullnad i arm osv. efter bröstoperation (del av bröstet och några lymfkörtlar togs bort) och efter strålning. Nu upptäcker jag plötsligt - kom på några dagar - att mitt vänstra ("operationssidan") pekfinger är svullet från leden och ner mot knogen. En ring jag hade i lördags kan jag inte få på mig idag? Men - ödem i ett finger? Ingen värk eller svullnad i armen annars. Om en vecka ska jag träffa min läkare uppföljning, räcker det att jag väntar tills hon får titta eller måste jag ta kontakt med "någon" redan nu?
Visa svar
Svullen pekfingerled - ödem?

Frågor kring solskydd, tamoxifen och risk

2023-05-31
Hej, tack för ert eminenta frågespalt. Den är mycket uppskattad. Under okt 2021 opererades jag 48 år kvinna för 20x13 mm invasiv duktual cancer, NGH 2 (6/9), Östrogen- och progesteron receptor båda 100%, Ki67 16% Kristianstad. Radikalt opererad, strålad 15ggr inkl boost jan 2022, tamoxifen 5 år. Jag har fått besked om att använda 50 i solskyddsfaktor och ha t.ex sjal över strålade området, dock oklart om det gäller hela livet, i några år eller om jag nu kan vara en stund (20 min) i solen sen em med 50 i solskydd på stranden i bikini? Jag mår fruktansvärt dåligt på tamoxifen, smärtor i armar ben, torr mun och ögon, underlivsinfektioner, störd sömn, blir helt initiativlös, fatigue samt svettningar på full dos. Jag varierar därför 15-20 mg på det stora hela, ibland någon dag med 10 och helt utan några dagar om jag firar jul, kör längre sträcka med bil då jag behöver ha energi och fokus. På en rent teoretiskt nivå är det självklart att äta full dos hela tiden, men i min verklighet har jag då inget liv. Pga smärta och funktionshinder efter trafikolycka äter jag flera smärtläkemedel. Dessa ska ej kombineras med antidepressiv medicin, så jag ser inte det som en väg framåt. Så jag undrar över er bedömning av min risk för återfall? Kan tillägga att jag har haft cin3 (HPV56) och gjort 2 koloniseringar 2018. Rent allmänt finns det uppgifter på att runt 50% inte fullföljer behandling. Jag vill inte sluta och tänker att det borde ha en hämmande effekt att äta i snitt runt 70-75% av dosen än att inte äta alls. Jag har provat två tamoxifen tillverkare, Orifarm bättre än Sandoz. En sista fråga varför mäter man inte effekten av tamoxifens aktiva substanser? Jag äter t.ex andra läkemedel som påverkar CYP2D6 och CYP3A4 och därigenom skulle kunna påverka effekten av tamoxifen. Jag har inte fått någon information om hur man t.ex ska ta Naproxen och tamoxifen. Nu blir det båda till natten (mindre biverkningar än på dagen). Tacksam för svar
Visa svar
Frågor kring solskydd, tamoxifen och risk

Fundering av PAD resultat

2023-05-31
Vad betyder detta?! : Aktuellt T3N2-bröstcancer höger med luminal B-profil. Fått tuff neoadjuvant behandling med Docetaxel x 4 följt av EC x 4 med behandling given varannan vecka med tanke på hög proliferation. Kliniskt partiell regress, likaså radiologiskt. Blev opererad med högersidig mastektomi och axillutrymning 23-04-27. I PAD finner man effekt av given behandling, då Ki-67 gått ner från 35% till pre op biopsi till 3% i operationspreparatet. Det finns ett kvarvarande tumörområde med extent 59 x 30 mm med omväxlande DCIS grad 2 med neuroendokrin differentiering och omväxlande invasiv cancer. Radikalt avlägsnat. ER+ 90%, PR negativt, HER2 negativt, Ki-67 3%. I axillen 9 körtlar avlägsnade och samtliga visar metastaser. RCB 3. Hämtat sig väl post op men har smärtor och stelhet i höger axel. Rutinblodprover ua. Förstod inte vad läkaren menade roligt vid mitt besök, kan ni förklara min ”diagnos”?
Visa svar
Fundering av PAD resultat

Hårväxt

2023-05-31
Mina behandlingar med cytostatika och immunterapi är avslutade sedan i slutet på mars och mitt hår håller nu på att växa ut. Märker dock att hårväxten på huvudet är lite ojämn..Exempelvis är håret i bakhuvudet mycket kortare än uppe på huvudet och håret uppe på huvudet är så pass glest att hårbotten syns. Är detta något som kommer rätta till sig över tid? Jag har också märkt att jag har fått hårväxt i ansiktet, vilket jag inte har haft tidigare. Håret i ansiktet växer främst på nedre delen av kinderna och lite på hakan. Håret är visserligen väldigt tunt och fint men jag själv tycker att det är rättså synligt. Är det vanligt att man kan få hårväxt i ansiktet efter cyto? Och är det något som kan gå tillbaka till hur det var innan cyto dvs. ingen synlig hårväxt i ansiktet?
Visa svar
Hårväxt

Har två frågor

2023-05-31
1. I vilken ordning brukar man ge cytostatika, vid spridd BC t.ex Halaven,EC, Paclitaxel. Vad är praxis? 2.Vad innebär smärtstillande strålning?
Visa svar
Har två frågor

Orolig kring ärftlighet

2023-05-31
Hej. Jag skriver till er med anledning av en väldigt jobbig oro som inte riktigt vill släppa. Min mamma drabbades av bröstcancer när hon var 37, och min moster lika så. Jag och kusinerna har gjort en utredning och fått konstaterat att det inte finns någon genetisk ärftlighet i släkten vilket är skönt. Dock löper vi fortfarande större risk att drabbas, ungefär dubblerad risk..detta skrämmer mig något oerhört. Jag är nybliven tvåbarnsmamma och sedan jag fick barn har oron bara ökat..min mamma fick tillbaka sin bröstcancer efter ett antal år och lever inte Idag, jag är såklart livrädd att samma sak ska hända mig. Mina funderingar..dubblerad risk låter så otroligt mycket med tanke på hur många som idag drabbas av denna eländiga sjukdom..det borde innebära en livstidsrisk på ca 20%? Jag vill tro att chansen att inte få bröstcancer fortfarande större än risken att faktiskt få det?? Hur ska jag tänka? Allra helst hade jag velat operera bort mina bröst för att minska risken, men detta får man inte om det inte finns en kartlagd ärftlighet… hur ska jag tänka
Visa svar
Orolig kring ärftlighet