Hej, Jag vet inte riktigt vad som föranleder frågan, och det kan påverka hur jag borde svara.
Men om man talar om bröstcancer, så menar man ju en cancer som uppstår först till följd av att celler i bröstet utvecklar canceregenskaper vilket kan göra att de skaffar sig möjligheten att sprida sig till andra ställen i kroppen. Det är ffa det senare som man vill undvika genom att ge medicinsk behandling och strålning i tillägg till operation i bröstet och armhålan.
Någon enstaka gång kan det förekomma att vad som till 100 % i mikroskopet "ser ut" som en bröstcancer diagnostiseras t ex i armhålan eller t o m på andra ställen i kroppen, men att man inte kan hitta någon tumör i bröstet. Detta är ovanlig, men det kan förekomma, och kan t ex bero på att det uppstått en cancer i celler som liknar bröstceller och som sitter på andra ställen än precis i bröstet, det vanligaste är i dessa fall att det sitter i bröstvävnad som kan förekomma i armhålan ("aberrant bröstvävnad").
Det kan även i enstaka fall förekomma att en cancer som börjat på annat håll sprider sig till bröstet och visar sig som en knuta i bröstet.
Ett tredje möjligt scenario är att det finns spridning till en annan del av kroppen från en bröstcancer som sitter i god ordning i bröstet, och att man ser tecken på röntgen till det redan vid diagnos av cancer i bröstet, det kallas "primärt spridd bröstcancer". Det är inte heller så vanlig, men är det man är ute efter då man gör en datortomografi t ex efter operation av en cancer med t ex 4 eller fler angripna lymfkörtlar i armhålan. Man gör inte en sådan undersökning i alla fall av bröstcancer helt enkelt eftersom sannolikheten att hitta något är mycket låg utan eller vid begränsad spridning till armhålans körtlar..
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.