Hej, det var en bra och viktig fråga.
Jag brukar säga att det inte är farligt att ha cancer i bröstet, och inte heller att ha cancer i armhålan. Det går bra att åtgärda kirurgiskt. Det som är farligt med cancer är att den i vissa fall kan sprida sig till andra organ. Spridd sjukdom kallar vi det, eller metastatisk sjukdom.
När man talar om återfall efter bröstcancer eller att tumören kommit tillbaka menar man att det är celler från bröstcancern som slunkit ut i lymbanorna eller blodkärlen och slagit sig ner på andra håll i kroppen. Det kan t ex vara i skelettet (eller troligen vanligare i benmärgen), i lymfkörtlar eller i lungan. Detta har alltså skett tidigt, innan man opererat bort tumören i bröstet. Sådana celler kan ligga vilande i många år innan de av någon anledning senare växer till och leder till besvär.
Det är svårt att veta i ett enskilt fall ifall det finns sådana celler ute i kroppen, men genom att titta på egenskaperna i tumören i bröstet får man en uppfattning om risken att sådana celler ska finnas. Tumörer med Grad 3 har t ex större risk än Grad 1, liksom de som har spridning till lymfkörtlar. Baserat på sådan information rekommenderar vi medicinsk tilläggsbehandling, t ex hormonmedicin, cytostatika, HER2-riktade antikroppar och strålning mot lymfkörtlarna.
Den medicinska behandlingen kan ges före eller efter operationen, det viktiga är i båda fallen att utplåna eventuella spridda celler.
Ett återfall är alltså inte en "ny" cancer utan den gamla som kommer tillbaka. Tyvärr kan man dessutom förstås drabbas av en ny cancer, t ex en ny bröstcancer i det andra bröstet. Hur stor den risken är beror ffa på om man har en ärftlig risk, t ex en ärftlig mutation i BRCA1 eller BRCA2, men även ålder vid det första insjuknandet spelar roll. Vi övervakar alltid det andra bröstet med mammografi och ibland andra metoder efter en tidigare bröstcancerresa.
Det finns även en liten risk att drabbas av återfall i samma bröst som den första cancern satt, det kallar vi "lokalrecidiv". Det kan antingen röra sig om celler från den "gamla" cancern, eller utgörs ibland av en ny bröstcancer som uppstått senare. Det kan ibland vara svårt vilket av dessa två det rör sig om. Strålbehandling mot bröstet minskar effektivt denna risk, och antalet lokalrecidiv är till följd av det och medicinsk behandling idag lågt.
De flesta som haft en bröstcancer tidigare har däremot inte en ökad risk för annan ny cancer, som uppstår på nytt i ett annat organ på samma sätt som jag beskrev för bröstet ovan. T ex tjocktarmscancer eller melanom som kan uppstå på liknande sätt i de organen. Men det finns undantag, det viktigaste är kanske just de som har en ärftlig bröstcancerrisk med mutation i BRCA1 eller BRCA2 där ffa de som har en BRCA1 -mutation har ökad risk för äggstocks eller äggledarcancer. Sådana kvinnor kan rekommenderas att operera bort sina äggstockar och äggledare i förebyggande syfte.
Prognosen vid en liten HER2-positiv bröstcancer utan lymfkörtelspridning är vanligen god med modern behandling.
Jag hoppas att det klarnat litet.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.