Frågor & svar

Risk för metastaser

2021-01-04
Hej, Jag hade en hormonpositiv, grad 2, Ki67=15, ILC, multifokal 5*5,5*3 cm tumör som opererats med lyckad mastektomi och ingen spridning till lymfkörtlar. Ingen inväxt i bröstmuskel men mycket nära. Fick både Paklitaxel och EC samt strålning och får nu 10 år med Zoladex + Anastrozol samt stärkande Zolodronsyra i 3 år. Med det känner jag mig trygg i att ha gjort allt som går och lever livet till fullo...har dock på sistone känt av smärta i revbenen på sidan där tumören var. Tänker att detta beror på att jag tränar hårt eller i övrigt är spänd men känner samtidigt inte samma smärta på andra sidan. Hur skulle du tänka? Kan jag avvakta någon månad och se om det går över eller bör jag ringa till bröstmottagningen. Det borde väl vara rätt osannolikt att jag skulle fått skelettmetastas med så god behandling samt ingen spridning till lymfkörtlar eller hur? Kan man ens få spridning till övriga kroppen utan spridning till lymfkörtlar? Tillägg...Min behandling var klar i september så det har enbart gått 3 månader...
Svar:
Hej, jag blir inte mycket orolig för din hälsa när jag läser det du skriver. Och jag tycker att du tänker helt rätt. Avvakta ett par veckor och om det då fortfarande besvärar tycker jag att du ska kontakta din bröstmottagning. Det låter som du säger mindre sannolikt att du drabbats av skelettspridning nu. Låter mer som det har med din träning att göra. Men det är inte omöjligt även med negativa körtlar, fast mindre sannolikt.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Livförsäkring

2024-03-01
Tips på försäkringsbolag, tänker på livförsäkring. Finns det något speciellt försäkringsbolag vid cancerdiagnoser?
Visa svar
Livförsäkring

Ta bort äggstockarna

2024-02-29
Hej! Jag är 43 år och fick besked om bröstcancer hösten -22. Min cancerbehandling är nu klar men jag kommer varje månad, i fem år, ta en spruta (Zoladex) som ska stänga av mina äggstockar pga att min BC var hormonkänslig. Ska även äta Anastrozol i fem år och efter det Tamoxifen i ytterligare fem år. Jag äter oxå en cellgifsliknande medicin som heter Verzenios. Min fråga är om jag skulle välja att ta bort äggstockarna, och på så vis åtminstone slippa sprutan varje månad, vad finns det för nackdelar? Har läst att man lättare kan få både benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar. Stämmer detta? Och vad är i så fall skillnaden mellan detta och det kemiska klimakteriet jag nu är försatt i? När jag är klar med alla mina mediciner kommer jag vara 53 år. Tacksam för svar!
Visa svar
Ta bort äggstockarna

Biverkningar

2024-02-29
Hej. Har biverkningar av kemoterapi någonting att göra med hur cytostatika biter på en? Dvs mycket biverkningar = mycket bra respons??
Visa svar
Biverkningar

Förlängd AI behandling, tänker jag rätt?

2024-02-29
Hej, jag är nu 74 år och i valet och kvalet inför ev. fortsättning med AI efter 5 år. Onkologen skriver i journalen att 5 år räcker utifrån CTS<10 (den är 9,8). Å andra sidan står i vårdprogrammet att ”Det finns för närvarande inte något kliniskt eller genexpressionsbaserat beslutsverktyg som med säkerhet kan prediktera nytta av förlängd endokrin behandling”. När jag tittar i Predict tool, då tillför inte förlängd AI behandling någon förlängning av sjukdomsfria år i mitt fall. Jag vill aktivt delta i min behandling och det tycks mig vara bäst att ta det säkra före det osäkra och ta AI i några år till. Vad tycker ni? (Radikalt opererad lobulär, Luminal A, 35mm, PR 100, ER<10, KI 12. Friska sentinel nodes, ingen kärlinväxt). Inga kroniska sjukdomar.
Visa svar
Förlängd AI behandling, tänker jag rätt?

Återfallsrisk

2024-02-29
Hej, Jag vill gärna ha hjälp med att procentuellt räkna ut min återfallsrisk beräknat utifrån om jag genomgår min hormonbehandling eller inte. Har tidigare skrivit in fråga: ” 2024-01-25 Hej Jag blev opererad för bröstcancer den 15 december. Enligt journal 10 mm stor invasiv duktal bröstcancer b5b. Preliminärt BRE/NHG: 6/2 ER 90% PR 15% Ki-67: 10,22% global score Hercep-test: negativt med infärgningsscore 1+ i 80% av tumörcellerna. Jag är 47 år och har kommit in i förklimakteriet. Ska genomgå strålning och hormonbehandling . Min fråga gäller min hormonbehandling. Ska få Tamoxifen utskriven och ska ta det i 5 år. Är lite orolig över att ta den då man läser att många får svåra biverkningar. Hur stor är återfallsrisken på min typ av cancer om jag väljer att inte genomföra min hormonbehandling? Ett stort tack på förhand för att ni tar er tid att svara.”
Visa svar
Återfallsrisk

Osteopeni

2024-02-29
Jag opererades 2020 och äter Letrozol. Det konstaterades osteopeni 2023 och jag fick Alendronat. Nu undrar jag om man vet hur snabbt skelettet kalkas ur. Jag mår inte så bra av Alendronat och inte av Letrozol heller. Vänligen Lena
Visa svar
Osteopeni

Prognos Trippelnegativ

2024-02-29
Min mamma är Kvinna på 65 år som förra veckan fick diagnos invasiv dukal Trippelnegativ bröstcancer. 19mm + 7mm vid disgnos och ej spridning till lymfkörtlar. Tumörgrad mellan 1 och 2 (avvikelse från normala celler). Delningshastighet medel. Ska nu genomgå neoadjuvant behandling och om några månader operation på akademiska. Vad är prognosen att hon får vara här 10 år till skulle ni säga? Risken för att det kommer tillbaka? När jag kollar på internet verkar chanser till överlevnad öka om hon tar bort hela bröstet istället för en del? Stromal TIL verkar ha stor påverkan till överlevnad. Är det något man kollar i Sverige? Bör hon träffa sina barnbarn under behandlingstiden som jämt är förkylda nu under vintern? Tacksam för svar!
Visa svar
Prognos Trippelnegativ

Nervskada?

2024-02-29
Hej, Jag genomgick behandling för Her-2, 2016/2017. Cytostatika (8st) herceptin (17st) och 25 strålningar. Jag har börjat läsa lite om att man kan få nervskador efter behandling. Jag misstänker att jag har gastropares då mina besvär stämmer. Jag hade inte dessa besvär före mina behandlingar. Är det möjligt att det är en biverkan av cytostatikabehandlingen? Lotta
Visa svar
Nervskada?

Kan detta vara nån form av cancer

2024-02-28
Va hos läkaren då vid ägglossning så fick jag en förstorad knöl med rodnad och smärta de trodde på en infektion efter 2 dagar med antibiotika så har den svullnad minskat till hälften och gör inte lika ont och ej har rodnad längre är väldigt orolig kan ev cancer vara så att det går ner när man får antibiotika jag är 43 år
Visa svar
Kan detta vara nån form av cancer

Knöl långt in vänster bröst

2024-02-28
Hej! Jag har upptäckt en knöl 1,5x1,5cm ganska djupt ner i insidan på vänster bröst. Knölen gör inte ont och känns inte som den rör sig jättemycket. Jag ammar och har gjort det i drygt 3 månader. Är den här knölen någonting som jag borde vara orolig för.
Visa svar
Knöl långt in vänster bröst

Kan bröstcancer missas på ultraljud?

2024-02-28
Jag har i 4 månader känt en liten knöl i mitt vänstra bröst. Jag känner den bara om jag trycker ner fingret djupt en bit ovanför bröstvårtan och den är rund och ungefär lika stor som en ärta. När jag var på mammografi nu så blev jag återkallad och fick ta kompletterande bilder samt ultraljud. Läkaren såg ingenting på ultraljudet så jag frågade om hon inte ville känna på bröstet varpå jag fick till svar att hon känner med hjälp av ultraljudsstaven. Eftersom hon inte kunde se något på ultraljudet så fanns det inget att göra biopsi på så jag fick rådet att gå hem och hålla koll på att ärtan inte växer. Fick heller ingen information om vad ärtan kan vara förutom att det i så fall måste vara mitt brösts struktur. Jag känner mig fortfarande lika orolig och undrar nu om bröstcancer kan missas på ultraljud? Jag ska även tillägga att jag har implantat i brösten.
Visa svar
Kan bröstcancer missas på ultraljud?

Klimakteriet

2024-02-25
Hej igen, har en ny fråga. Har börjat få nattliga svettningar, troligen från cellgifterna men kan ju vara så att jag hamnat i klimakteriet på grund av dem. Har inte gjort någon äggfrysning eftersom att den blev misslyckad och hann inte göra ett till försök. Är det möjligt att bli gravid och få friska barn om man hamnat i klimakteriet? Kan klimakteriet upphöra och man får tillbaka möjligheten efter ett tag eller direkt efter behandlingen? Min ägg reserv var 2,5 innan behandlingen. Betyder nattliga svettningar i samband med cellgifter att man hamnat i klimakteriet? Min mens kan komma om en vecka, betyder det att det finns stor sannolikhet att det fungerar att jag kan få barn? Om den inte kommer, men senare eller inte alls kan man fortfarande bli gravid?
Visa svar
Klimakteriet

Fundering om spridning

2024-02-25
Hej Blev opererad 210706 och har fått strålbehandling vänster bröst. Ingen annan behandling. Har nu sen några månader tillbaka fått ont i höger arm rörelsesmärta i vissa lägen, sen några dagar tillbaka så har smärtan blivit värre. Blir orolig om det kan vara skelett metastaser. PAD höger bröst visar 8 mm stor radikalt opererad invasiv duktal cancer grad 2. ER 100%, iPgR 90% HER2 normal. Ki67 7%. Dessutom DCIS grad 1 med kalk och nekros. Extent på 11 mm. Det mindre området som markerades preoperativt 5 mm stort kl. 11 visar sig vara PAD-mässigt en 6 mm stor ADH, benignt. Sentinel node: 3 benigna körtlar. T1N0 höger bröst. PAD vänster visar låggradig DCIS med kalk, 4 mm stor. Radikalt opererad med 4 mm marginal.
Visa svar
Fundering om spridning

Trippelnegativ ki-67 värde 22

2024-02-25
Hej! Idag träffade jag min onkolog för första gången som sa att tumören är Max 19mm, grad 1-2 samt har ett ki-67 värde på 22. Hon sa att det är lägre än vad trippelnegativa vanligtvis har så det är en ”snällare variant” av TNBC till komplett regress sa hon var över 50%. Men alla studier jag läser säger att ett lägre Ki värde betyder mindre chans att uppnå komplett regress? Så hur kan det vara över 50%? En annan fundering är att vi först fick höra att behandlingen ska innefatta bland annat carboplatine men sen hade dom ångrat sig och det blir ”EC” istället. Vad kan anledningen vara för det när carboplatine har så bra effekt? Onkologen visste inte själv varför behandlingen inte skulle innehålla det och skulle kolla med kollega. Vad tror ni?
Visa svar
Trippelnegativ ki-67 värde 22

Zoledronbehandling

2024-02-25
Hej! Opererad 230124 för en pT1N1 luminal HER2 negativ bröstcancer. HER2 2+ men ISH negativ. (kopierad från journalen) Min fråga är nu - den 26 mars får jag min tredje behandling med Zoledron (Har strålats men inga cellgifter. Jag får också Anastrozole + Calcichew) frågan - jag behöver nu få en spricka i en tand lagad, ev. en mindre krona. Är det någon risk eftersom jag ju får Zoledron? Hur långt före eller efter behandlingen kan jag gå till tandläkaren?
Visa svar
Zoledronbehandling

En förkortning på mammografi

2024-02-25
Hej! Vad står förkortningen "M-fi u.a ny remiss" för?
Visa svar
En förkortning på mammografi

Biverkningar Aromatashämmare

2024-02-25
Hej! Jag opererades för bröstcancer( v) i juli 2023. Invasiv ductal cancer med DCIS grad 3. Tumörstorlek 14 mm varav den invasiva cancern mäter 9 mm. Ingen spridning till lymfkörtlar. BRE/ NHG 6/ grad 2. ER 100% PR 100%. KI 67: 9,59.Herceptest negativ. Jag strålades i okt 2023. Har sedan dess ätit Letrozol som jag fick avbryta. Även Tamoxifen som till en början gick att hantera biverkningar men tvingades nyligen avsluta beh. Har nu fått Examestane för att se om den kan fungera. Är det så att biverkningarna med dessa aromateshämmare inte bara ger biverkningar i början utan även kommer längre fram i behandling? Ger någon av dessa mediciner färre biverkningar? Har hört att Exemestan oftast ger lindrigare biverkningar stämmer det? Vad gör jag om inte heller Exemestane fungerar? Jag vågar ju knappast avstå. Tacksam för svar.
Visa svar
Biverkningar Aromatashämmare

Pensionsuttag

2024-02-25
Hej, Jag fick diagnos Grade 3, ER 90% PR 80% Ki67 50% HER2 Negative i augusti 2022. Jag har sedan dess behandlats med Ibrance + Letrozole. Det tickar pa 3 veckor/3manader i taget (blodprov/DT-scan). Tankte att eftersom jag har fyllt 55 sa kan jag ta ut min ihopsparade tjanstepension, men fick till svar att de inte godkanner detta utan ytterligare lakarundersokning eftersom jag inte ar frisk nog! Finns det nagon man kan kontakta for att fa hjalp med detta? Det maste ju finnas andra i min situation.
Visa svar
Pensionsuttag

Öm armhåla i flera år

2024-02-23
Hej! Jag är en tjugoårig tjej som under flera år varit öm i armhålan. Jag tror att jag fick det undersökt på vårdcentralen vid två olika tillfällen för drygt tre år sedan då jag dessutom upplevde en svullnad. Vad jag kan minnas avfärdades det hela till en början som en svullen lymfkörtel och något som skulle gå över av sig självt, men vid mitt andra besök tyckte läkarna inte ens att svullnaden/klumpen fanns där. Detta trots att jag själv fortfarande upplevde att min högra armhåla kändes annorlunda jämfört med tidigare och jämfört med den vänstra. Det blev alltså inget av det hela och inga fler undersökningar. Nu, flera år senare, är jag inte lika säker på att klumpen finns kvar, men jag är de facto fortfarande öm i höger armhåla, särskilt vid beröring. Ömheten är inget större problem för mig då jag vant mig, men jag är fortfarande orolig! Vad tycker ni att jag ska göra? Tack på förhand
Visa svar
Öm armhåla i flera år

Stadium 1-tumör operation först

2024-02-23
Vad är anledningen till att man opererar stadium 1-tumörer först? Finns det inte en vinst i att se hur även dom svarar på behandling?
Visa svar
Stadium 1-tumör operation först