Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Sjukersättning-bröstcancer-Försäkringskassan

2021-01-12
Hej! 2016 Her 2 positiv bröstcancer med 6 cytostatika kurer, 16 herceptin injektioner och 25 strålningar. Lång rehabiliterings tid, varit sjukskriven i nästan 2 år. 2017 dog mamma plötsligt då hade jag ej återhämtat mig I början av 2019 uttmattningssymtom med mycket kroppsliga symtom. Arbetat i varierande grad ej över 50%. Har kvarvarande symtom med uttalad stresskänslighet, mentalt trötthet, minnessvårigheter, koncentrationssvårigheter samt svårighet att strukturera upp och planera min vardag. Lätt att tappa tråden, svårt att ta in instruktioner och lära mig nya rutiner. Vissa svårigheter att filtrera intryck. Jobbar som distriktssköterska på en vårdcentral med en bra anpassad aktivitet på jobbet. Blir trött efter en arbetsdag. Ej hjälpt att få andra arbetsuppgifter eller någon annan arbetsplats. Känner mig trygg med chefen och kollegiorna och arbetsuppgifterna som jag gjort i många år har astma och KOL mottagning. Min läkare anser det bästa för mig är jobba 50% och söka sjukersättning för resten. Pratat med min handläggare på Försäkringskassan som pratat med sina kollegior och det är ingen som känner igen dessa symtom efter en cytostatika behandling som min läkare och onkologen säger. Kan ju vara i kombination med annat. Jag är ensamstående med 2 tonårspojkar, uppväxt med en scitzofren mamma med allt det innebär. Läst och jobbat samtidigt alltid kört på och ej lyssnat på kroppens signaler. Finns det något jag kan hänvisa till FK? Hur kan jag lägga fram detta att det stämmer för FK? Har tidigare fått vetenskapliga artiklar som ligger som beslutsstöd. Blir så stressad att de inte känner till detta?
Svar:
Den problem du beskriver är välkända följdsymptom efter en cytostatikabehandling. Ofta går de över efter några månader, men ibland kan problemen finnas kvar flera år efter avslutad behandling. De kan också förvärras i samband med andra stressfyllda upplevelser. Att byta arbete är aldrig ett alternativ eftersom det snarast förvärrar problemen. Sjukersättning kan inte beviljas eftersom detta kräver att problemen är livslånga. Man brukar säga att de problem som du beskriver är multifakoriella dvs det finns en rad bakomliggande faktorer som ger upphov till problemen och som också gör att de kvarstår. Om du går in på 1177 och söker på cancerrelaterad trötthet så hittar du en film som både förklarar orsaken till problemen och ger tips om vad som kan göras för att förbättra situationen. Trots försäkringsmedicinskt beslutstöd som beskriver problematiken kan det var svårt att få gehör hos Försäkringskassan eftersom handläggarna ofta kräver objektiva medicinska fynd på organnivå för att bevilja sjukpenning. Mitt råd är att du kontaktar din husläkare och ber att få en utredning om av vad som orsakar dina problem och vad som kan göras åt dem. En sådan utredning brukar ju också bidra till det finns objektiva fynd som underlättar kontakten med Försäkringskassan.
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer

Koppling mellan levervärden och bröstcancer?

2021-01-27
Hej Blodprover har visat att jag har för höga ASAT och ALAT-värden i levern. Jag känner också en obehaglig känsla/lätt smärta i magen. I och med detta upplevde jag också stickande känsla i vänster bröst med en känsla av att bröstet drar ihop sig. Efter läkarundersökning idag hittade läkare en förstorad körtel/knöl under vänster armhåla. Den gör lite ont o det kändes och det kändes obehaglig när han undersökte. Min fråga är nu; kan dessa levervärden vara kopplade till detta med brösten? Remiss är skickad för ultraljud av magen samt koll av brösten. Men ser ni någon korrelation? Något mer jag behöver vara uppmärksam på?
Visa svar
Koppling mellan levervärden och bröstcancer?

Inför återbesök efter mastektomi

2021-01-26
Hej! Nyupptäckt invasiv duktalcancer som jag hittade själv då jag är 37 år. HER2 negativ och hormonkänslig. Förstått det som att tumören var rätt liten men jag hade ett område runtomkring som det ej var taget vävnadsprov på. Valet föll på en mastektomi med SN som utfördes 7/1. Återhämtat mig väl efter en period med serom och väntar nu på åb. Blir lite nervös av att läsa alla frågor här för jag är ännu inte inne i alla förkortningar mer än de jag skrivit här. Vilka kunskaper/förkortningar tycker ni att jag ska skaffa inför åb? Är själv i vården men ej jobbat med detta. Är trygg med att de olika professionerna kommer fram till en behandlingsplan men tänker att egen kunskap inte är av ondo. Är det vanligt att man ger cytostatika trots att man ej hittar några cancerceller i lymfkörteln? Kan det bli så att jag pga min ålder får ”tyngre” behandling? Just nu får jag ingen behandling alls utan väntar på mitt åb. Tacksam för guidning!
Visa svar
Inför återbesök efter mastektomi

Ledvärk Tamoxifen

2021-01-26
Hej! Jag op för andra gången för snart ett år sedan och man tog nu bort sju lymfkörtlar i två omgångar. Äter nu tamoxifen sedan i somras. Har väldigt ont i bäckenet ( även svettningar mm men hanterbart) , speciellt nattetid vid vändningar och det blir ännu värre efter tex att jag provat att springa (jogga) vilket jag verkligen vill. Går mellan 5-13 km om dagen med hund men vill ”träna” lite mer. Hade en läkartid häromdagen, den sjätte onkologen jag hade kontakt med ( nr 1 och nr 3 hade jag två kontakter med, övriga en). Han kunde hjälpa mig med att det inte var metastaser efter slätrgt och provtagning men min fundering är hur jag kan utöva mer träning. Tänker om jag bygger upp sakta men kan jag komplettera med Alvedon, Ipren för att slippa ha ont eller släpper det efter hand. Andra tips?
Visa svar
Ledvärk Tamoxifen

Kosttillskott Femarelle

2021-01-25
Jag är 67 år och opererades i oktober 2020 för tubulär cancer 7 mm samt duktalt förstadium till cancer 5 mm. Ingen spridning till lymfkörtlar. Hormonkänslig. Jag hade dessförinnan ätit Indivina i 10-15 år. Jag plågas nu av nattliga svettningar och är orolig för benskörhet. Min fråga: kan jag äta kosttillskottet Femarelle?
Visa svar
Kosttillskott Femarelle

Risk för lymfödem

2021-01-23
Hej! Jag har gjort en axillutrymning där man tog bort 17 lymfkörtlar. Jag grubblar nu kring den förhöjda risken att få lymfödem eller liknande besvär med armen om jag strålbehandlas. Jag får nu cytostatika, som man ju hävdar tar allt och att man nu gör studier för att troligen frångå en del av de axillutrymningsoperationer som nu görs troligen i onödan. Jag gick med i den studien men blev tyvärr lottad till att opereras. Jag ska också få hormonbehandling i tio år samt skelettstärkande. Jag har hittills inte lyckats få några bra svar kring vilken skillnad man bedömer att strålningen ger vad gäller risken för återfall. Jag har inte heller funnit någon information kring risken för lymfödem efter axillutrymning av så många lymfkörtlar som jag tog bort samt hur mycket risken ökar med strålbehandling. Jag har bara fått som svar att de siffror jag tagit del av (1 av 4 - 1 av 5 efter axillutrymning) har förbättrats. Jag förstår att det inte går att få några exakta svar men jag vore ändå väldigt tacksam om det gick att få veta mer än att man "rekommenderar strålbehandling".
Visa svar
Risk för lymfödem

Kliande bröst

2021-01-23
Hej, jag har sedan snart ett år tillbaka haft klåda på mitt vänstra bröst. Jag har varit till husläkare som skickade mig på mammografi med ett felfritt resultat, dvs inget syntes på mammografin. Klådan fortsätter dock och stundvis har jag även strålande smärta i bröstet. Klådan är även stundvis väldigt extrem, men den kommer och går. Jag har läst mycket om inflammatorisk bröstcancer där klåda och smärta beskrivs som ett vanligt första symtom på denna cancerform. Samtidigt har jag haft denna klåda länge nu, bord jag visa fler symtom för inflammatorisk bröstcancer eller kan detta tidiga stadie av klåda pågå i nästan ett år?
Visa svar
Kliande bröst

Pirrande känsla

2021-01-23
Hej Jag pratade med min husläkare idag om att jag har en pirrande och konstig känsla i mitt vänstra bröst ut mot armhålan. Tycker inte att jag känt någon knöl men kanske förändring i fasthet (mot det mjukare hållet) det gör liksom inte men känns och blir värre om jag ligger popvänstern sida. Som att jag känner hjärtat slå hårdare. Hade bröstböld i det bröstet vis amning för 1.5 år sedan. Vad kan detta vara? Husläkaren renommerade mig att söka hos bröstcentrum. Tack på förhand
Visa svar
Pirrande känsla

Ung med en knöl

2021-01-23
Jag är en 18-åring med en knöl i bröstet. Inget jag direkt oroar mig över - men dessvärre något som jag inte riktigt kan släppa. Upptäckte knölen för en månad sedan och den förändrades inget alls under menstruationscykeln. Den sitter lite under bröstvårtan och känns väldigt tydligt. Den är ca. 1x2 cm och går att flytta i sidled, men inte upp eller ner. Den är hård och slät. Är det någon som helst idé att kolla upp det här? Med tanke på det jag läser online så är jag inte speciellt orolig, men kan som sagt inte släppa det utan går runt och tänker på det rätt mycket.
Visa svar
Ung med en knöl

Ömt bröst

2021-01-23
Hej, Jag är 54 år och gjorde mammografi i oktober där allt såg bra ut. Efter ca 4-5 veckor började jag känna en ömhet i vänstra bröstet, speciellt när jag tar av mig bh-n. Jag har undersökt mina bröst men känner ingen knöl dock kvarstår ömhet dagligen. Jag har fortfarande menstruation men det sista året med fler veckor emellan. Senaste tiden har jag märkt att jag fått nattliga svettningar dock ej så jag blir blöt. Har min ömhet med klimakteriet att göra eller borde jag söka läkarvård?
Visa svar
Ömt bröst

Amning

2021-01-23
Hej! Jag är i en förhållandevis unik situation, och hoppas ni kan ha förståelse för den. Jag är själv inte drabbad av bröstcancer, utan genomgick en dubbel mastektomi i 2018 som del av könskorrigerande åtgärder- någonting som jag sedan dess har ångrat grovt. Jag har börjat längta efter egna barn (som jag lyckligtvis fortfarande kan ha), men sörjer att jag aldrig kommer kunna amma. Jag förstår att min situation skiljer sig markant ifrån de kvinnor som genomgått mastektomi på grund av bröstcancer (eller risk för att utveckla det), men det är i grund och botten samma operation, och jag tror det finns viss likhet i sorgen över att inte kunna amma. Jag gjorde det jag trodde var bäst för mig i stunden, utifrån en diagnos som var satt av läkare jag litade på. Min fråga är: vad finns det för resurser om att sörja möjligheten att amma? Hur kan man komma till någon slags acceptans? Hur ser ens alternativ ut? Jag hoppas ni har förståelse och medlidande för min situation, och kan peka mig i rätt riktning. Jag vet inte vart jag annars skulle kunna vända mig, då det inte finns mycket resurser för såna som mig. Svar tar jag emot med stor tacksamhet, och hoppas ni vet att det är ett bra jobb ni gör.
Visa svar
Amning