Spännande tankar!
Men svårt att svara på.
Ja, det verkar i vissa fall kunna finnas vilande celler vid bröstcancer som inte gör någon skada till att börja med men sedan av någon anledning, t ex 25 år senare, leder till en symtomgivande metastasering. Hur vet vi att det kan vara så? Ja, om man tar en kvinna som har en bröstcancer i bröstet och får den bortopererad och hon sedan är frisk under många år men t ex efter 25 år drabbas av förändringar i skelettet som ser likadana ut som den gamla bröstcancern. Då måste ju de cellerna rimligen ha tagit sig från bröstet redan före operationen 25 år tidigare (de kan ju inte ha uppstått senare) och av någon anledning vid den senare tidpunkten ha återtagit sin celldelning.
Detta är förstås inte det vanliga. I de flesta fall är cancern verkligen borta efter operationen och tilläggsbehandling. I de fall ett sådant underligt förlopp förekommer är det ffa vid tumörer med initialt låg delningshastighet. Nu mätte vi inte Ki67 för 25 år sedan, så ag vet inte men jag skulle gissa att man i dessa fall skulle se att Ki67 primärt var lågt. På den tiden hade vi andra mått på delningshastigheten.
Jag kan inte riktigt reda ut om dina förslag skull påverka denna typ av ovanliga händelser, kanske inte strängt taget, Det är nog alltid bäst att leva hälsosamt.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.