Frågor & svar

Funderingar kring trippeldiagnostik

2021-01-18
Hej! Jag är 30 år och har varit överviktig dom senaste 10 åren ungefär. Jag är livrädd för att jag har fått inflammatorisk bröstcancer. Jag har sedan en tid tillbaka haft väldigt ont ikring mitt vänstra bröst, inte inuti själva bröstet egentligen, men på sidan av bröstet, mellan bröst och armhåla.. Jag känner ingen direkt knöl någonstans, känner bara en sån fruktansvärd smärta i "skelettet/revbenen" när man trycker och känner efter. Det känns mer som att det gör riktigt ont i underhudsfettet? Jag gick till VC med detta idag och en läkare kände igenom båda brösten och armhålor. Hon hittade ingen knöl någonstans, och kände ingenting konstigt sa hon. Men hon ville ta min oro på allvar och skicka en remiss till en bröstmottagning/bröstcentrum(?) i Borås för att låta mig göra en trippeldiagnostik. Hon sjukskrev mig även tiden fram tills att jag får min tid där. Tusen tankar snurrar runt i huvudet nu och jag är så himla orolig. Betyder det att hon misstänker att jag faktiskt har bröstcancer nu när hon skickade iväg mig att göra en trippeldiagnostik? Kan ni snälla förklara lite hur det går till vid trippeldiagnostiken? Vad händer om dom inte hittar någonting vid mammografin, går man ändå vidare med ultraljud då? Och biopsi/vävnadsprov? Om det inte finns någon tumör att ta prov från? Förstår ni hur jag menar? Hon sa även att man skulle få besked på sin trippeldiagnostik redan samma dag som man är där, stämmer detta? Snälla snälla hjälp mig att lugna mig.. I mitt huvud har jag redan ställt mig in på det värsta.. :( Tycker ni det låter som inflammatorisk bröstcancer? Eller någon annan typ utav bröstcancer för den delen. Mvh Livrädd
Svar:
Hej! Först av allt: nej, det låter inte som inflammatorisk bröstcancer. Då borde du ha rodnad och svullnad i bröstet och brösthuden, ser lite ut som en infektion. Man brukar också känna knölar i bröst eller armhålan. Trippeldiagnostik innebär att man känner (som din husläkare gjorde), tar bilder (röntgenläkaren bedömer om det räcker med mammografi eller om man behöver komplettera med ultraljud) och tar biopsi. Som du själv misstänker kan man inte ta biopsi om man varken känner något eller ser något. Så om man inte känner något hos dig (som jag förstod det som?) och man heller inte ser något på bilderna så kommer man inte behöva ta något vävnadsprov. På din fråga om man får svar samma dag kan jag tyvärr inte svara, det varierar mellan olika centra.
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Uppehåll hormonbehandling

2023-05-28
Hej, Efter operation och strålning har jag ätit Letrozol i 9 månader, bytte sedan till Exemestan pga biverkningar och har ätit det i 4 månader. Har dock fortfarande problem med ledvärk, sömn, dåligt minne mm. Funderar på att göra ett uppehåll under semestern för att må lite bättre. Min fråga är hur det påverkar kroppen, blir det någon effekt med ett kortvarigt uppehåll? Eller ställer det till mer, jag tänker på hormonbalansen, om den åker upp och ner? Stort tack för svar :)
Visa svar
Uppehåll hormonbehandling

Påverkan tandhälsa

2023-05-28
Tamoxifen kan enligt en artikel i Tandläkartidningen 10 juni 2016 ha negativ inverkan på tandhälsan. I artikeln skrivs bl a"Bröstcancerpatienterna hade genomgående statistiskt signifikant större klinisk fästenivå vid samtliga kontroller och tandfickedjupet hade ökat signifikant i bröstcancergruppen vid 18 månader jämfört med studistarten" Eftersom jag själv sköter tänderna bättre än någonsin och tandfickedjupet bara ökar med parodontit som risk undrar jag om detta är ytterligare utrett? Bör tätare tandkontroller erbjudas? Studien tycks vara helt okänd - ingen av de tandhygienister/tandläkare jag besökt har nämnt detta.
Visa svar
Påverkan tandhälsa

Ömt bröst med ändrad form

2023-05-26
Jag har under några månader haft en lite stickande känsla i höger bröst från och till. Nu sedan flera veckor lite öm i samma bröst. Har låtit en menstruation passera eftersom jag ibland blir öm innan mens i båda brösten. Men ömheten kvarstår även efter mens och sitter alltså bara i ena bröstet. Upplever att vårtgården ändrat form, en ”blodådra” som går lite inåt när jag ser bröstet uppifrån och bröstet hänger lite mer och att bröstvårtan ibland pekar lite mer snett utåt än rakt fram. Undersökte brösten själv och provade då att klämma och då kom det ut lite gul kletig vätska ur bröstvårtan, provade då även att klämma på andra bröstet och då kom även pyttelite gul vätska som kändes kletigt som kåda nästan. Har besökt läkare som inte visste vad det kan bero på men väntar på att få göra mammografi pga mina symtom. Läkaren sa att han kände att jag har mycket körtelvävnad i brösten men ingen tydlig knöl. Vad kan det vara? Känner mig mycket orolig för cancer. Har ammat ett barn för 7 år sen och aldrig sett vätska ur brösten sedan dess. Är 34 år.
Visa svar
Ömt bröst med ändrad form

Funderingar

2023-05-26
Jag har en fråga ang tamoxifen. Har ätit detta i ett år drygt efter operation o strålning, hade en cancertumör i mjölkkörteln. Nu har jag då mycket vallningar o svettningar både dag o natt o undrar om detta kommer i fortgå o hur länge? Har 4 år kvar att äta dessa, gick exemestan i början men fick så mycket värk i kroppen, har artros i ryggen o fingrarna bl a. Nu känns det jobbigt med dessa svettningar dom kommer i tid o otid . Är det vanligt att ha detta ?
Visa svar
Funderingar

Stark magnet

2023-05-22
Hej På mitt jobb måste vi bära kroppsburen kamera. Den sitter på det ena eller det andra bröstet efter tycke & smak. Min fråga är, då den har en MYCKET stark magnet som man knappt får loss, hur bra är detta egentligen för brösten? Har haft bröstcancer, 2020 på hösten, & känner ett enormt motstånd till detta. Min arbetsgivare säger att det inte är farligt men....ja, ni fattar, kan jag lira på det? Man måste ha kameran på överkroppen om den ska fylla sin funktion. Hur ställer ni er till detta?
Visa svar
Stark magnet

Knöl i armhålan

2023-05-22
Hej, jag är en 15 åring tjej som har har en knöl i armhålan sedan 2,5 år tillbaka. Den har växt och idag är den ca 3 cm 1,5 cm bred. Knölen ömmar och är hård. Den är avlång och vid dens ände sitter en smal bit fast i mitt bröst. Jag upplever också att det bröstet är mindre en det andra (kan det betyda att bröstet växer i armhålan?). Jag har kollat upp detta och står i kö till röntgen men det är säkert ett bra tag innan jag får röntgas. Jag är iallafall väldigt orolig, både för att det ska vara cancer och ifall mitt bröst håller på att växa i armhålan. Skulle bli glad för lite svar!
Visa svar
Knöl i armhålan

Normalt?

2023-05-22
Hej jag har sen 2021 haft bröstmjölk i båda mina bröstvårtor som inte försvinner jag är fortfarande ung och det händer ändå mig är det farligt? På 1177 bland symtom på bröstcancer står det längst ner att vätska är normalt. Ska jag lita på det, jag är lite orolig över bröstcancer kan tonåringar få det
Visa svar
Normalt?

Förändrad vårtgård

2023-05-22
Jag har upptäckt att mina vårtgårdar liksom ”flutit ut” och blivit större, främst neråt. Behöver jag vara orolig?
Visa svar
Förändrad vårtgård

Öm bröstvårta

2023-05-22
Hej. Jag är 35 år, går inte på preventivmedel. Jag har i några dagars tid haft ont i vänster bröstvårta vid beröring. Som att den är jättekänslig. Den högra bröstvårtan är normal. Jag är fem dagar innan mens, men då brukar båda mina bröst reagera, inte bara det ena. Jag känner inga knölar, det kommer ingen vätska och ingen hudförändring. Hur farligt är öm bröstvårta på bara ena sidan?
Visa svar
Öm bröstvårta

Lågt HB och operation

2023-05-22
Vad är lägst rekommenderat HB värde vid bröstcanceroperation? Personen i fråga har lågt HB pga andra blödningar för icke livshotande sjukdom. Vi är oroliga att operationen flyttas fram i onödan. Hur farligt kan det vara med ett HB på 100?
Visa svar
Lågt HB och operation