Frågor & svar

Förhoppningar sista frågan

2021-02-09
Jag har frågat många frågor här då det är lättare än att nå sin egen onkolog för samtal. Jag hoppas att detta kan bli sista frågan. Förstår om det kan bli svårt när man frågar många olika. 49 år. Haft en HER2+ 17 mm ki-67 på 57% 100% ER o 95% PR som man i somras startades neoadjuvant behandling Paklitaxel och dubbelblockad o sedan planerades EC X3 och sedan operation. Efter 7 gånger med Plaxitaxel var tumören fortfarande 17 mm och jag fick välja antingen operation eller fortsätta. Jag valde operation mest pga rädsla då jag fått höra att tumören smälter bort så lätt och jag själv trodde att jag inte svarade på behandling fullständigt. Man sa från onkologen sa man kunde göra vilket som. Dessvärre visade det en makrometastas i SN som jag inte visste om (då hade nog det varit lättare med att välja att stå kvar på cytostatika) med aktiva tumörceller o även tumören med aktiva celler ungefär som tidigare men ki-67 hade sjunkit till 8 % vilket ändå visar svar. Däremot ingen HER amplifiering längre pga enl onkolog heterogenicitet alt bortbehandlat men tydlig HER2 pre cytostatika. Axillutrymning några veckor senare som inte visade malignitet i någon av dessa 12 körtlar. Hade då 2 mån uppehåll i cytostatikabehandlingen varför helt regelbundna menstruationer kommit igång igen. Tumör o metastas var starkt E och P känsliga. Står nu på EC men trots detta helt normala menstruationer. Planen från onkologen är att inte förlänga cytostatika pga viktigt med endokrin behandling vilket jag förstår. Min rädsla (som jag verkligen jobbar med för att nu inte känna) är ändå att EC inte har någon effekt alls på kvarvarande systemiska tumörceller eftersom ki-67 är så lågt. Tänker att EC i detta läge tar bara mina egna snabbväxande celler men tar inga tumörceller om ki-67 är på 8%. Kan de kommit in i vilofas o inte nåbara såhär? Min rädsla (igen dessvärre kommer rädslan in) är att jag kommer ha högre risk för återfall när hela cytostatikabehandlingen inte genomfördes som det skulle trots att jag får EC nu efteråt. Tänker också att man ev skall lägga till LnRH analog direkt ihop med Tamoxifen pga blödningarna. (Min egen önskan är egentligen uterus o ovarier bort pga mångåriga blödningsrubbningar o ovarialcystor). Planeras också strålbehandlingar och ev Kalcyda om jag klarar EC bra vilket jag gör på basen av pre HER2+. Fick 70% av taxol. I denna långa och brokiga berättelsen är det prognos och risk för återfall jag funderar på. Jag tänker själv att jag haft grad 2 tumör och 80% överlevnad på 10 år men ev lite högre risk för återfall pga ej fullt program. Verkar detta rimligt? Mvh
Svar:
Hej det är lätt att förstå och känna att ditt huvud är fyllt av tusen tankar. Jag kan inte ge en procentuell prognos, och kanske är det inte heller det viktigaste? Jag tänker såhär om ditt resonemang om Ki67: Jag håller inte med om att det låga värdet skulle indikera att det inte fungerar med EC. Skillnaden i ditt fall i jämförelse med andra fall är att det i ditt fall finns en mätning av Ki67 under pågående behandling, det har vi vanligen inte. Hur är det med Ki67 i mikrometastaserna i andra fall i halvtid då vi byter från taxanbehadnling till EC? Ja det vet vi inte, men troligen i de flesta fall lägre än vid behadnlingsstart skulle jag tro. Man kan inte ta ditt Ki67värde som intäkt för att EC inte skulle bidra till att förebygga allvarliga återfall i ditt fall. EC brukar påverka äggstockarna mer än EC, skulle ändå gissa att mensen försvinner inom kort. Men det kan man ju följa upp med provtagning när kemoterapin är överstånden. Du ska inte ge tappt, läget är inte hopplöst, långt därifrån!
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Bananer och Calcichew?

2023-12-01
Den här frågan skäms jag lite för att ställa. En bekant har en vän som gått igenom ungefär samma cancer som jag har. Dvs. en liten bit av bröstet borta, strålning, inga cellgifter. Nu tar jag förstås Anastrozole, Zoledronbehandling två ggr/år och Calcichew 2/dag. Nu frågade min bekant mig - med lite fasa i rösten - Du äter väl inte en banan om dagen nu när du tar extra kalktabletter? Jag undrade varför så hon berättade att hennes vän har fått stränga order (hm) om att inte äta bananer eftersom kroppen inte kan klara av för mycket kalcium? Och det kan slå ut njurarna! ??? Jag har lite svårt att tro det men hon sådde ju ett litet frö av oro föstås. Jag har inte fått några som helst restriktioner när det gäller mat osv. så jag tror väl inte på det här riktigt men men...
Visa svar
Bananer och Calcichew?

Ta ut venport

2023-12-01
Hej, jag har precis tagit ut min venport. Det var en vaken operation och när kirurgen rev och slet i porten fick jag ont i hjärtat. En smärta som försvann men det var oskönt. Kan det ha varit slangen som kom för långt in?
Visa svar
Ta ut venport

Tumörmarkör

2023-12-01
Min fru opererades för bröstcancer 2008. Nu metastaser i lever och lungor.Helt symtomfri o metastaser upptäcktes av en slump. Har nu ett högt värde av CA15-3. Vi undrar: varför följer man inte detta värde tex 1 gång var el vartannat år efter canceroperation för att visa om metastaser har uppkommit. Det är väl av värde att hitta metastaser tidigt?
Visa svar
Tumörmarkör

Höga nivåer av ämnet kollagen 4

2023-12-01
Hej! Jag har sett att det finns en avhandling där man har studerat ämnet kollagen IV och där höga nivåer av ämnet i blod hos patienter med bröstcancer kan vara ett tecken på att det finns spridd bröstcancer. Hur långt har man kommit? Är det än så länge enbart på studienivå eller är det något som man har börjat använda i praktiken?
Visa svar
Höga nivåer av ämnet kollagen 4

Undrar

2023-11-30
Hej Yvette. Jag har spridd BC, med levermetastaser ,15 o 13 mm, kan en onkolog vägra skriva remiss till t,ex Danderyds Sjukhus för ultraljudsablation på levermetastaser.
Visa svar
Undrar

Prickar

2023-11-30
Hej, jag har, sen min bröst började växa (i flera år, runt 7 kanske), haft vita prickar runt bröstvårtorna. Dessa har aldrig försvunnit. Dem gör inte ont och jag har aldrig försökt klämma dem eller liknande. Hade hoppats att dem skulle försvinna med tiden, men verkar inte som att dem kommer det. Hur kan jag få bort dem och är detta något jag borde vara orolig över?
Visa svar
Prickar

Vätska brösvårta

2023-11-30
Hej Jag upptäckte för några veckor sedan lite klar vätska på ena bröstvårtan, klämde på den och då kom det lite mera klar och lite brunaktig vätska ( inte mycket utsn någon droppe) Kontaktade läkare som skrev remiss till mammografi och ultraljud på bröstkliniken! Undersökningarna visade inget, allt såg bra ut! Läkaren förklarade att bröstet kan 'tömma' sig ibland och att det är inget konstigt att det kan komma vätska! Och att det är framförallt blodiga sekretioner man ska uppmärksamma! Det kändes skönt att veta att det inte var något att oroa sig över....men jag oroar mej ändå ( är en orolig själ) och springer och känner och kollar om det blir blött på papperet som jag trycker mot bröstvårtan! Och ibland blir det det och då går jag i taket av oro! Måste jag oroa mej mera över detta att det är lite blött ibland? Jag har gjort mammografi, ultraljud och läkaren kändes och klämde, han provade även att ta ett prov på vätskan men just då så kom det inget! Jag är 46 år och i klimakteriet! Min mamma avled för ett år sedan i spridd bröstcancer ( hormonkänslig) och min halvmoster har även hon blivit opererad för hormonkänslig bröstcancer! Jag har varit i kontakt med Umeå cancer rådgivning ( eller vad det heter) ang ärftlighet och dom ser ingen nämnvärt ökad risk för ärftlighet i de uppgifter jag lämnade dom! Antar att det är därför jag är så orolig pga att jag miste min mamma relativt nyligen! Men min fråga är..Kan / törs jag släppa detta med vätskan på bröstvårtan och lita på läkaren? Trots att det fortfarande är lite blött? Det är inte blodblandat, utan ser ut stt va klart! Jag vill inget hellre än att börja leva och njuta av livet och kunna släppa denna oro!
Visa svar
Vätska brösvårta

Oro över vårtgård

2023-11-30
Hej! Jag är 24 år gammal och har sen några år tillbaka (ungefär 2-3 år) noterat att min vårtgård på höger bröst inte ser ut som innan utan området har vuxit på vårtgårdens nedre del och blivit mer avlångt rund istället för tydligt rund som en cirkel vilken den varit tidigare. Där det vuxit är även avgränsningen mellan vårtgård och övrig hud inte lika definierad. Är detta något jag bör söka vård för?
Visa svar
Oro över vårtgård

Indragning vid fibroadenom?

2023-11-30
Hej! Opererade bort fibroadenom i höger bröst för drygt två år sedan. Har nu en indragning och två förändringar i vänster bröst. Har varit på undersökning och väntar svar på biopsin. Denna gång känns inte knölen likadant och jag är oroligare nu. Kan man få indragning av huden även av fibroadenom eller är det vanligtvis bara vid cancer? Tacksam för svar!
Visa svar
Indragning vid fibroadenom?

Tumör utveckling

2023-11-29
Jag hade her2- positiv cancer 2020 hö , samt 2017 vä. Hade 2017 spridning till flera lymfkörtlar. Svarade bra på behandling 2017( cellgifter, op, cellgifter, strålning.) Efter det Tamoxifen. Fick ny cancer 2020, behandling blev op, kaldcyla, strålning, zolydronsyra. Efterbehandling fortfarande med zoladex samt anastrol. Gjorde sep 22 mammografi vilken var UA, även april 23 mammografi u.a. I juni 23 PET-CT u.a. Mina bröst har hela tiden efter operationer varit knöliga och mycket ärrvävnad. Efter fått cancer två gånger innan 45 år är man ju alltid lite nojig. Men hur stor är risken att det sen juni utvecklats tumörer? Får ibland ont i brösten o då framförallt det bröst som har mest ärrvävnader och strålskador. Men könner mig dum att vid minsta lilla ringa och boka tid för undersökningar..
Visa svar
Tumör utveckling

Fundering kring återfall lobulär cancer

2023-11-29
Hej, jag fick bc besked 2016, lobulär cancer 100% hormonell, 45 cm stor med makrospridning till en lymfkörtel, Her2 negativ ki-67 10%. Behandling var operation masketomi och lymfkörtlar 19 st varav en med makrospridning. Strålning 25 gånger, zoledronsyra i tre år, 1 år med Tamoxifen och nu Letrozol i 6 år. Funderar mycket på varför det inte rekommenderades cytostatika för mig, förklaringen jag fick var att det inte varit till nytta för mig, eftersom det var en Luminal A cancer det viktigaste var hormonbehandlingen. Jag skall avsluta behandling med Letrozol i maj 2024 då har jag behandlats i 8 år. Hur ser min risk ut för återfall? Borde jag fått cytostatika? Mycket tacksam för svar. Tack på förhand.
Visa svar
Fundering kring återfall lobulär cancer

Cystor i bröst

2023-11-29
Jag har sen 30 års åldern haft återkommande vätskefyllda cystor i vänster bröst. Är nu 42 år. Gjort mammografi och ultraljud och punkterat de som har varit stora och ömmat kanske 4-5 ggr. På UL så har det synts många mindre cystor i båda brösten. Jag har trott att samma cysta återkommer eftersom det är på ungefär på samma ställe. Kommer vartannat år ca. Nu sist så tog läkaren hål på en, men kände nästan direkt att en är kvar som jag upplever som stor. Läkaren sa att man tar inte alltid hål på cystor även ifall de orsakar smärta och obehag genom att ha en knöl. De gör ont och värker tillslut. Kändes som att jag fick övertala läkaren att ta hål på den. Så retligt att det är en kvar nu. Ska jag vänta tills den med gör ont eller ska jag söka igen för att ta bort den? Jag kan inte veta att det är exakt den eftersom jag inte kan se själv med UL, tänk om det kommer en farlig knöl jämte och jag struntar i den. Har läkaren rätt i att låta de vara kvar fast de gör ont? Tidigare så har det varit en stor på samma ställe som de tömt varje gång utan diskussion. Varför får jag så många cystor?
Visa svar
Cystor i bröst

Många DT-röntgen risk för cancer på sikt?

2023-11-29
Hej Jag är 44 år gammal. För snart tre år sedan operades jag för Her2- bröstcancer (tårtbit) som efter operation visade sig vara levande Her2+. Metastaser i portvakten fanns men inte i övriga lymfkörtlar. Därefter fick jag 17 kadcylabehandlingar och blev strålad. Jag går sedan drygt ett år sedan på zoladex (tjatat mig till det) och sedan snart tre år på Tamoxifen. Sedan ett halvår har jag ont i ryggen och höfterna. Så pass att jag fick tid för DT-röntgen. Men innan jag kunde gå på röntgen så var jag 12 dagar på Bali. Där släppte ryggontet så jag avbokade min röntgen när jag kom hem. Nu efter två veckor är smärtan tillbaka. Borde jag be om en ny röntgen? Jag har redan nu röntgats 4 gånger med DT + strålbehandling med booast sedan 2020. Hur vettigt är det att åter igen få en DT-röntgen? Jag pratade med min onkolog om min oro kring detta men han var oförstående. Hur ser ni på saken? Varför kan jag inte få en magnetröntgen istället? Sedan undrar jag om jag borde få zelodronsyra med tanke på att jag går på zoladex? Tack för hjälpen!
Visa svar
Många DT-röntgen risk för cancer på sikt?

Zoledron

2023-11-24
Hej,får zoledrondropp som behandling. 6 ggr på 3 år och har en gång kvar. Hur länge efter det sitter”effekten ” i med tanke på om man ska göra ingrepp i tänderna och att det kan försvåra läkningen.Behövs det även specialist tandvård då också?
Visa svar
Zoledron

Blåsor på tungan efter cellgiftsbehandling

2023-11-24
Hej jag fick min sista cellgiftsbehandling (EC) den 17 april och sista strålning 31 maj. Nu undrar jag vad jag ska göra eftersom jag får blåsor I munnen till och från? Jag har aldrig haft det tidigare. Lotta
Visa svar
Blåsor på tungan efter cellgiftsbehandling

Verzenios

2023-11-24
Hej, Jag skrev till er i fredags men har inte fått något svar. Hur är det med infektions risken? Jag ska även ta antihormoner och få zoledronsyra. Mitt arbete är på förskola med små barn där det svårt att skydda sig mot smitta. Vad är era rekommendationer? Har inte börjat arbeta än. Jag har genomgått cellgifter 2 EC och 4 Docetaxel innan OP bilateralt brösten, Lomudal B samt senare Axillutrymning bilateralt p g a 2 makrometastaser.Men efter det hittades ingen mer cancer. Tacksam för svar!
Visa svar
Verzenios

Abemaciclib , Verzenios

2023-11-24
Hej, Jag är 64 år. Efter cytostatika EC och Docetaxel, operation med axillutrymning har jag läst i journalen att jag kommer att erbjudas aromatashämmare, zoledronsyra och Abemaciclib. (Strålning också förstås) Mer information får jag om några veckor när jag träffa onkologen. Jag har hela tiden varit sjukskriven då jag arbetar med barn på förskola där det är svårt att undvika smittor. Så nu undrar jag hur det kommer att gå med att ev. återgå till arbetet? Hur ska jag resonera eller hur resonerar läkare? Det verkar svårt då jag har läst att man blir infektionskänslig av Abemaciclib och att de vita blodkropparna minskar. Som jag tolkar det så kan jag inte återgå till arbetet p g a infektionsrisken och jag är ju väldigt angelägna om att göra allt för att minska återfallsrisken. Även undrar jag hur stor risken är att tappa håret igen, eller att det tunnas ut, när jag kommer att äta denna medicin? Kan man göra något åt det? Tacksam för svar.
Visa svar
Abemaciclib , Verzenios

Vaccinationer efter op

2023-11-24
Fick mitt covidvaccin idag. Opererat bort vä bröst + 21 st lymfkörtlar i armhålan i mars -23. Sköterskan sa att jag aldrig skulle ta ngn vaccination på vänster arm pga lymfoperation. Undrar nu varför..
Visa svar
Vaccinationer efter op

Infraröd bastu/madrass

2023-11-24
Kan man använda IR-bastu och madrass (Infraröd) under tiden man behandlas av cellgifter?
Visa svar
Infraröd bastu/madrass

Blissel behandling mot urinkontinens + sköra slemhinnor?

2023-11-24
83 år, op i dec 2020 - Invasiv duktalcnacer ER 100%, PGr negativitet, HER 2,1 + Ki 67, -43% negativitet - Ki 67, 55% vid op. Cytosatika feb - juli 2021, strålning augusti 2021. Exemestan augusti 2021 - mars 2022 avbröt pga stora beiverkningar, orkade inte fortsätta, fick ett mycket bättre liv efter några veckor. Biverkningar försämrad artros + stelhet i leder + domningar i fingrar och känselbortfall under förtter + tår kvarstår dock. urininkontinens efter cytostatikabehandling kvarstår och har förvärrats, UVI mars 2021 + sept o okt 2023, varit till gynekolog _ har mycket sköra slemhinnor, går ej op. Min fråga som gynekologen vill ha svar på är: Kan jag behandlas kort eller längre tid med "BLISSEL" ? Är det risk då att jag triggar igång ny cancer?? Fick strålskaor på en eller båda lungorna, har sega ibland, blodblandade upphostningar på morgonen, ska göra Bronscopi inom kort. Men kan och skulle östrogen - hjälpa mig?
Visa svar
Blissel behandling mot urinkontinens + sköra slemhinnor?